9 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή λήψη εφαρμογών στο smartphone

Η λήψη εφαρμογών αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για τους χρήστες smartphones που αναζητούν και κατεβάζουν εφαρμογές για ψυχαγωγία, επικοινωνία και επαγγελματική χρήση. Ωστόσο, το app downloading δεν αποτελεί μια ακίνδυνη διαδικασία, δεδομένου ότι πίσω από φαινομενικά «αθώες» εφαρμογές κρύβονται, συχνά, κακόβουλα λογισμικά, ικανά να βλάψουν τις συσκευές και να παραβιάσουν τα δεδομένα των χρηστών. Το κακόβουλο λογισμικό μεταφέρεται σε εφαρμογές που φαίνονται χρήσιμες, ελκυστικές και κατά κανόνα διατίθενται δωρεάν.

Η Samsung Electronics Hellas προτείνει έναν χρηστικό οδηγό για ασφαλή λήψη εφαρμογών και προστασία των smartphones από την έκθεση σε κακόβουλο λογισμικό. Για την αποφυγή των κινδύνων και την προστασία της smartphone συσκευής, τέσσερα είναι τα βασικά βήματα ασφαλείας:

1. Λήψη εφαρμογών από ασφαλείς πηγές

Tο πρώτο που πρέπει να διασφαλίζεται κατά τη λήψη μίας εφαρμογής είναι η εγκυρότητα του ψηφιακού καταστήματος από το οποίο αυτή διατίθεται. Η εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές μπορεί να υπονομεύσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του smartphone, καθιστώντας το ευάλωτο σε απειλές και επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.  Επιλέγοντας αξιόπιστα καταστήματα εφαρμογών όπως το Galaxy Store της Samsung και το Google Play, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να εκτεθεί μια συσκευή σε κίνδυνο, όχι όμως απόλυτα.

2. Παραχώρηση δικαιωμάτων στις εφαρμογές

Κατά την εγκατάσταση μιας νέας εφαρμογής, είναι σύνηθες να ζητείται από τον χρήστη έγκριση για πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες της συσκευής. Οι εφαρμογές συχνά ζητούν περισσότερες άδειες από όσες πραγματικά απαιτούνται για την εγκατάστασή τους.

Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ελλοχεύουν κίνδυνοι από την οικειοθελή χορήγηση αυτών των αδειών. Ανάλογα με τον τύπο της εφαρμογής και τα δικαιώματα πρόσβασης που αυτή απαιτεί, ο χρήστης μπορεί να αξιολογήσει εάν ενδέχεται να είναι απειλητική για τη συσκευή του. Για παράδειγμα, εάν μία εφαρμογή για επεξεργασία φωτογραφιών ζητά άδεια πρόσβασης στις επαφές του smartphone, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

3. Ο κίνδυνος του “sideloading

H εφαρμογή παράπλευρης φόρτωσης (sideloading) είναι μια πολύ κοινή τεχνική πρακτική που θα μπορούσε να εκθέσει τη συσκευή σε παραβιάσεις ασφαλείας. Με απλά λόγια, αναφέρεται σε εφαρμογή που επιτρέπει τη μετακίνηση αρχείων μεταξύ δύο συσκευών – για παράδειγμα, εναλλαγή ενός MP3 από τον φορητό υπολογιστή στο κινητό – σε αντίθεση με τη μεταφόρτωση ή τη λήψη αρχείων από και προς το διαδίκτυο.

Καθώς δεν υπάρχει διαπιστευμένος έλεγχος για την ασφάλεια τους, οι “sideloading” εφαρμογές μπορεί να μεταφέρουν κρυφό κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο να θέτει σε κίνδυνο τη συσκευή ή ακόμα και τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών. Διαθέτοντας το ισχυρό σύστημα ασφαλείας Samsung Knox, οι συσκευές Galaxy μπλοκάρουν αυτόματα τις εφαρμογές “sideloading”, προσφέροντας ισχυρή προστασία και αποκλείουν σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

4. Τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας

Η τακτική εγκατάσταση των ενημερώσεων ασφαλείας και των ενημερώσεων κώδικα αμέσως μετά την κυκλοφορία τους αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο για την προστασία από κακόβουλες εφαρμογές και περιορίζει τα τρωτά σημεία ασφάλειας μίας συσκευής. Για παλαιότερες συσκευές, ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τις ενημερώσεις ασφαλείας μετά από μόλις δύο χρόνια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου...

Sony Group Corporation: Δοκιμές οδήγησης με 5G και ένα πρωτότυπο όχημα

Στην CES 2020, η Sony Group Corporation ("Sony") ανακοίνωσε το "VISION-S", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην εξέλιξη των μεταφορών, και εξέθεσε...

Οι προτεραιότητες της LG για το 2022

Στόχος της εταιρείας να εισάγει κορυφαίες καινοτομίες στον τρόπο ζωής και να παρέχει λύσεις εν μέσω αβέβαιων καιρών Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της LG...

Οι προβλέψεις της TeamViewer για το 2022

Τα trends του 2021 συνεχίζονται στο 2022 → Η φύση της δουλειάς: ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Η δουλειά από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Αυτό θα...

Το νέο ελαστικό ADVAN Sport V107 της YOKOHAMA εγκρίθηκε για τα BRABUS 700, 800 και 900 Off Roader  

Η Yokohama Rubber Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι το ADVAN Sport V107, το παγκόσμιο εμβληματικό ελαστικό της εταιρείας,  έχει εγκριθεί από την BRABUS GmbH της...