25.5 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Προστατεύστε το Wi-Fi σας με αλλαγή του κωδικού πρόσβασης

Πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούμε. Συνήθως οι κωδικοί πρόσβασης προστατεύουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που σίγουρα είναι σημαντικά για όλους μας. Δεν αρκεί όμως να κάνουμε ασφαλή και σωστή χρήση των κωδικών πρόσβασης  μόνο στους λογαριασμούς και τα «προφίλ» μας, αλλά και στο WiFi μας.

Πρόσβαση στην ψηφιακή καθημερινότητα

Συνδεόμαστε σε λογαριασμούς για να έχουμε πρόσβαση σε online banking, ηλεκτρονικές αγορές, social media και υπηρεσίες streaming. Η καθημερινότητά μας γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακή και οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούμε αυξάνονται σε ποσότητα. Θεωρητικά, κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία αυτών των κωδικών πρόσβασης, αλλά στην πράξη παραμελούνται πολύ συχνά.

Αυτό φαίνεται εύκολα μέσα από παγκόσμιες έρευνες που δείχνουν ότι μέχρι και σήμερα, ο πιο «αγαπημένος κωδικός πρόσβασης» είναι το «123456». Πέρα από το κλασικό παράδειγμα που μόλις αναφέρθηκε, στο top 10 είναι και η λέξη «password» και η φράση «iloveyou», που παρά τον ρομαντικό της χαρακτήρα, δεν είναι ακριβώς ασφαλής.

Όμως δεν υπάρχει τίποτα ρομαντικό στον κίνδυνο της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Καθημερινά, προσωπικά και επαγγελματικά δεδομένα βρίσκονται σε κίνδυνο. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε υπεύθυνα και σοβαρά τους κωδικούς πρόσβασης και να υιοθετήσουμε αυτή τη λογική.

Τα καλά νέα: Οι ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης δεν χρειάζεται να αλλάζονται τακτικά. Εάν τηρούνται απλοί βασικοί κανόνες, οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλές για ισχυρούς κωδικούς

Υπάρχουν μερικές εύχρηστες συμβουλές για το χειρισμό διαδικτυακών λογαριασμών όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και για την επιλογή ασφαλών κωδικών πρόσβασης. Η devolo συνοψίζει τις πιο σημαντικές:

  • Οι κωδικοί θα πρέπει να αποτελούνται από όσο το δυνατόν περισσότερους χαρακτήρες
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιούν μοναδικούς συνδυασμούς χαρακτήρων αντί για λέξεις από το λεξικό
  • Οι κωδικοί πρόσβασης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορές για διαφορετικές υπηρεσίες
  • Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication) πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις υπηρεσίες που το προσφέρουν.

Εάν ακολουθούνται οι παραπάνω κανόνες, τότε δεν χρειάζεται συχνή αλλαγή στον κωδικό πρόσβασης, εκτός εάν τα δεδομένα έχουν κλαπεί από μια υπηρεσία που χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί το ερώτημα για το πώς υποτίθεται ότι πρέπει να δημιουργήσετε και να θυμάστε αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης.

Μια συμβουλή για αυτό το πρόβλημα είναι να βρείτε προτάσεις για εφαρμογές παραγωγής κωδικών πρόσβασης και να αντλήσετε τον αντίστοιχο κωδικό από τα αρχικά γράμματα. Για παράδειγμα, η πρόταση που θα φτιάξει τον κωδικό για την κεντρική εγκατάσταση ενός smart home θα μπορούσε να είναι (στα Αγγλικά γιατί θέλουμε λατινικούς χαρακτήρες) “The Smart Home for our 4-member Family controls the Lamps in all 6 Rooms!”. Ο κωδικός που προκύπτει είναι “TSHfo4mFctLia6R!”.

Οι εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης θα βοηθήσουν

Η διαχείριση ασφαλών κωδικών πρόσβασης είναι ακόμη πιο βολική με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Αυτά τα εργαλεία σας δίνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης όλων των κωδικών πρόσβασης ή αυτών που επιλέγετε εσείς να αποθηκεύσετε. Δεν ξεχνούν τίποτα και μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης, που είναι εγγυημένο ότι είναι τυχαίοι. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλες εφαρμογές για κινητό και tablet ή το αντίστοιχο extension στα προγράμματα περιήγησης για να κάνετε την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης ακόμη πιο εύκολη.

Η λύση για το WiFi

Όταν σκεφτείτε την ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσετε ένα κωδικό πρόσβασης και για το οικιακό WiFi. Ο κωδικός αυτός προστατεύει το οικιακό σας δίκτυο και όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Επομένως, πρέπει να δώσετε προσοχή όχι μόνο στη δημιουργία ενός ασφαλούς κωδικού, αλλά και στις λειτουργίες ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, κρυπτογράφηση με βάση τα τρέχοντα πρότυπα (τουλάχιστον WPA2). Φυσικά, αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να πληρούνται όχι μόνο από το router, αλλά και από όλες τις άλλες συσκευές που μεταφέρουν το σήμα Internet όπως ένας προσαρμογέας Powerline με λειτουργία WiFi.

Οι ειδικοί δικτύου από τη devolo παρέχουν μια τέτοια ασφαλή λύση οικιακής δικτύωσης με τη σειρά προϊόντων devolo Magic. Οι ευέλικτοι προσαρμογείς μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα σε σημείο γρήγορης πρόσβασης για ενσύρματο ή ασύρματο Internet και πληρούν τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας: με τα WPA3 και WPA2 ασφαλίζουν το οικιακό δίκτυο από εισβολείς. Τέλος, προσφέρουν και έξυπνα πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως η πρόσβαση επισκεπτών (guest account) ακόμα και μέσω ενός κωδικού QR, που επιτρέπει στους χρήστες να δώσουν στους επισκέπτες τους διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης που είναι τόσο περίπλοκοι όσο και ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...