33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Πριν το τέλος του 2021 έρχεται το διαστημικό internet του Elon Musk στην Ελλάδα

  •  της Μαρίας Μόσχου

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk στη χώρα μας, με τις αρχικές εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι πριν από το τέλος του 2021  θα  λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία τεχνολογία που έρχεται για πρώτη φορά εν Ελλάδι και μπορεί να δώσει λύση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα υπηρεσίες internet λόγω έλλειψης δικτύων. Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς), οι οποίοι υπόσχονται internet σε υψηλές ταχύτητες σε κάθε σημείο της επικράτειας.

Το διαστημικό internet του Musk προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορυφές και απομακρυσμένα νησιά. Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του, ο Elon Musk τόνισε ότι το Starlink θα είναι σε θέση να έχει και mobile χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός σε τροχοκινούμενα και φορτηγά. Για την ώρα μένουν απ’ έξω τα αυτοκίνητα διότι ο εξοπλισμός είναι αρκετά ογκώδης για αυτά.

Προπαραγγελίες

Δεν είναι τυχαίο ότι  εταιρεία του Elon Musk είχε ανοίξει από τις αρχές του χρόνου τις προπαραγγελίες και για τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως δορυφορικό internet υπάρχει και σήμερα και προσφέρεται στην Ελλάδα, ωστόσο οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν αρκετά υψηλό κόστος σε σχέση με το επίγειο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Με τη νέα πρωτοποριακή τεχνολογία και τις συστοιχίες μικροδορυφόρων, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Να θυμίσουμε ότι οι σημερινές δορυφορικές υπηρεσίες internet δίνουν ταχύτητες έως 24 Mbps, ενώ οι περισσότερες έρχονται με ημερήσιο ή μηνιαίο όριο στον όγκο δεδομένων.

Ο Elon Musk, ιδρυτής της SpaceX

Μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει η ειδική αδειοδότηση που απαιτείται. Η σχετική εισήγηση από την ΕΕΤΤ βρίσκεται σε επεξεργασία από την Επιτροπή και στα μέσα Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια πρότυπων κεραιών, που θα συνυπογραφεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα “δορυφορικά πιάτα” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς της Starlink, όπως ακριβώς ισχύει και με τα δορυφορικά πιάτα της  τηλεόρασης.

Το δίκτυο της Starlink στην πλήρη του ανάπτυξη υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ως και 40.000 δορυφόρους που θα καλύπτουν κάθε σημείο του πλανήτη με υψηλών ταχυτήτων υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις της εταιρείας μάλιστα, θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητα άνω του 1 Gbps που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 Gbps.

Το κόστος του διαστημικού internet

Οότε το διαστημικό internet του Έλον Μασκ είναι φθηνό. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ. To κόστος αυτό επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά τέλη.

Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων. Ωστόσο το κόστος θα μπορούσε να επιμεριστεί σε περίπτωση συνεργασίας οικισμών ή και μεμονωμένων κατοικιών.

Παράλληλα αναζητείται το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Η αμερικανική εταιρεία είχε υποστηρίξει πως σε πρώτη φάση θα παράσχει πιλοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δηλαδή σε μικρό αριθμό χρηστών, χωρίς χρέωση, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματα της για να προχωρήσει στην εμπορική λειτουργία.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρυσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η εγκατάσταση τέτοιου τύπου συνδέσεων δεν απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία. Σύμφωνα με την Starlink οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εύκολα μέσω της εφαρμογής που είναι ήδη διαθέσιμη στο App Store και Google Play για iOS όσο και για Android συσκευές αντίστοιχα. Επίσης, είναι Portable δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί για παράδειγμα και στο εξοχικό των χρηστών αν βέβαια υπάρχει κάλυψη.

Οι ανταγωνιστές

Αντίστοιχη κίνηση στο διάστημα ετοιμάζει η Amazon με το Project Kuiper. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και από την Κίνα, η οποία πέρσι έθεσε την ανάπτυξη του δορυφορικού internet στη λίστα με τα έργα υποδομών που σκοπεύει να επιταχύνει μέσω κυβερνητικής υποστήριξης. Η ασιατική χώρα σχεδιάζει την ανάπτυξη περίπου 13.000 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και πρόσφατα δημιούργησε έναν κρατικό οργανισμό που θα συντονίζει την προσπάθεια.

Από την πλευρά της η  Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακών παρόχων να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος τηλεπικοινωνιών με βάση το διάστημα.

Η άφιξη στην Ελλάδα

Στην χώρα μας υπάρχει παράρτημα της Ολλανδικής θυγατρικής TIBRO Netherlands B.V της Starlink ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 όπως προκύπτει από σχετική καταχώρησή στο ΓΕΜΗ.

Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο μετονομάστηκε σε «Starlink Holdings Netherlands B.V», καθώς και η Starlink με έδρα το Δουβλίνο, έχουν ήδη λάβει Γενική Άδεια Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, μέσω της οποίας έχουν την δυνατότητα δημιουργίας δικτύου σταθερής δορυφορικής υπηρεσίας, δυνατότητα παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο καθώς και διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...