- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Χαμηλότερους λογαριασμούς θα πληρώσουν οι καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας από αυτό τον Ιανουάριο καθώς ξεκινά η υλοποίηση του μέτρου της μείωσης των τελών κινητής τηλεφωνίας που αποφάσισε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την απόφαση το νέο μειωμένο τέλος κινητής διαμορφώνεται πλέον στο 10% ενώ μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τους νέους έως 29 ετών που απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος.
Ειδικότερα, από τη 1 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ:
- η κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και
- η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος μέχρι τώρα ήταν κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του μηναίου λογαριασμού, και κυμαινόταν από 12% έως και 20% επί του κόστους των λογαριασμών.
Το όφελος
Στο πλαίσιο αυτό το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες ή επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό.
Η μείωση του τέλους στο 10% θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς. Ωστόσο για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.
Η απαλλαγή εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr μέσω κωδικών Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα
Η μείωση του τέλους θα επηρεάσει και την καρτοκινητή και πλέον κάθε κάρτα θα δίνει περισσότερα λεπτά ομιλίας και data.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η απαλλαγή των τελών για τους νέους έως 29 ετών και η μείωση των τελών θα αφαιρούν ετησίως από τους πολίτες ύψους 68 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το μέτρο αυτό έρχεται να διορθώσει, εν μέρει, μια σημαντική επιβάρυνση του κόστους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009.
Τι ισχύει μέχρι σήμερα
Σήμερα, το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%.
Στους λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα data, πέρα αυτών του συμβολαίου. Και αυτό διότι το τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο 39% με 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής. Ως αποτέλεσμα η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνίας στην Ευρώπη.
Πρόκειται για την υλοποίηση, εκ μέρους των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, του μέτρου που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η πλατφόρμα που ετοιμάζεται
Ειδικά όσον αφορά τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ισχύει η πλήρης κατάργηση των τελών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, από τις 10 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr η πλατφόρμα στην οποία οι νέοι της ως άνω ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας. Η πλατφόρμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Η Κυβέρνηση, παραμένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα μας – υλοποιεί για τρίτη διαδοχική χρονιά πολιτικές ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα φορολογικά βάρη, με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση των προοπτικών όλων των πολιτών.