19.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Πόλος έλξης για family offices θέλει να γίνει η Ελλάδα

 

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Πόλο έλξης για τις Εταιρείες Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας, τα γνωστά Family Offices, φιλοδοξεί να αποτελέσει η Ελλάδα, η οποία ανεβάζει σταδιακά τη δημοτικότητά της μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επιλέγουν οι κροίσοι παγκοσμίως για να δημιουργήσουν τα …επενδυτικά τους καταφύγια. Και όπως φαίνεται, η Ελλάδα δείχνει να τα καταφέρνει, αφού πλέον φιλοξενεί το 1% των «οικογενειακών γραφείων», που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Προφανώς η Ελλάδα απέχει μακράν από τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι η πατρίδα για το 62% των family offices, που αναπτύσσουν δραστηριότητες στην Ευρώπη. Ή από την Ελβετία και το Μονακό, όπου έχει την έδρα του το 8% και το 6% των family offices της Ευρώπης. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει η έρευνα “2023 Family Office Compensation Benchmark Report” της KPMG η Ελλάδα ανεβάζει συστηματικά τις μετοχές της στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο των family offices.

Στον ευρωπαϊκό χάρτη των χωρών με την πιο έντονη παρουσία family offices η Ελλάδα υπολείπεται της Γερμανίας, που είναι πατρίδα για το 5% των Εταιρειών Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας (4%), του Βελγίου (3%) και της Γαλλίας (2%). Βρίσκεται όμως στην ίδια θέση της κατάταξης με την Ιταλία και τη Σουηδία, που επίσης φιλοξενούν το 1% των family offices της Ευρώπης.

 

Η Ελλάδα στο γκρουπ των ισχυρών

 

Η Ελλάδα πλασάρεται καλά και στον παγκόσμιο χάρτη των πολυεκατομμυριούχων, αν όχι των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, που αναζητούν τον ιδανικό προορισμό για να εγκαταστήσουν Εταιρείες Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας.

«Η Ελλάδα, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η Ινδία και άλλοι διεθνείς παίκτες έχουν μπει στη μάχη για την ανάδειξή τους σε προτιμητέο προορισμό για τα family offices» αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα της KPMG, που χαρτογραφεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις στην αγορά των Εταιρειών Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας.

Όπως επισημαίνει η ίδια μελέτη, «πρόσφατα και η Ελλάδα προσχώρησε στις χώρες που στρέφουν την προσοχή τους στο θεσμό αυτό και προέβλεψε τη δυνατότητα ίδρυσης Family Offices στην Ελλάδα, παρέχοντας και φορολογικά κίνητρα».

 

Πεδίο δόξης λαμπρό

 

Τα family offices αποτελούν ισχυρό asset για τις χώρες που τα φιλοξενούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές προβλέπουν ότι η εποχή της ευημερίας για τα family offices πρόκειται να συνεχιστεί,  παρά την οικονομική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την έρευνα 2023 Family Office Compensation Benchmark Report, το 41% των Family Offices διεύρυνε το μέγεθος των ομάδων τους το 2022 και ένα επιπλέον 40% σχεδιάζει να κάνει προσλήψεις το 2023. Το 80% των επαγγελματιών των Family Offices λαμβάνουν μπόνους απόδοσης που μπορεί να ξεπεράσει το 200% του βασικού τους μισθού, ενώ το 58% έλαβε αύξηση μισθού το 2022.

Στο μεταξύ, σχεδόν το 10% των CEOs σε Family Offices που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες μόνο ως βασικό μισθό.

Στην έκθεση διατυπώνεται μια αισιόδοξη οικονομική πρόβλεψη για τα Family Offices, καθώς επιβεβαιώνει ότι είναι εξοικειωμένα να λειτουργούν σε περιόδους αβεβαιότητας και συνηθισμένα στο να εφαρμόζουν στρατηγικές έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των μεταβολών των αγορών.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές διαγράφονται θετικές για έναν αναπτυσσόμενο τομέα όπου ο ανταγωνισμός για την εύρεση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού δίχως αμφιβολία θα ενταθεί.

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Hewlett Packard Enterprise στο 9ο Delphi Economic Forum

H Hewlett Packard Enterprise συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας το όραμα της για την υπεύθυνη, ηθική ανάπτυξη και χρήση του AI μέσα...

Απλά Ψηφιακά 134: Οι επόμενες κινήσεις της Performance (Δ. Χιντζίδης), οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά σχέδια της Quest

Για την πορεία της Performance Technologies, τους διευρυμένους τομείς δραστηριοποίησής της, καθώς και τα επόμενα της σχέδια, μίλησε στον Δημήτρη Μαλλά και την Νίκη...

+6% στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να προσθέσει η τεχνητή νοημοσύνη σε ορίζοντα 10ετίας

Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), εφόσον η χώρα μας καταφέρει να ξεπεράσει τη σημερινή υστέρηση...

Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus

Η AEGEAN ανακοινώνει τη στρατηγική της απόφαση να επενδύσει σε, αρχικά, τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης...

Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά

Στη σύγχρονη εποχή όλοι μας θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και να μοιραζόμαστε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας. Μια άλλη, ξεκάθαρη ακόμη ανάγκη...