19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Παραγωγή λεωφορείων made in Greece μέσω ΣΔΙΤ

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

Δύο ΣΔΙΤ το ένα από τα οποία θα αφορά στην παραγωγή και συντήρηση αστικών λεωφορείων και το δεύτερο την κατασκευή ηλεκτρικών λεωφορείων αναμένεται να βγάλει στον «αέρα» μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών.

Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Μεταφορών Χ. Σπίρτζης ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα βήματα για την σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την υλοποίηση δύο ΣΔΙΤ.

Το πρώτο θα αφορά τη συντήρηση λεωφορείων τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης αλλά και την παραγωγή και συντήρηση λεωφορείων euro 6 και euro 7.

Το δεύτερο ΣΔΙΤ σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη θα αφορά την μικρότερων ηλεκτρικών λεωφορείων που θα αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον στα δύο μητροπολιτικά κέντρα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κύριος άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία, από τις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προς τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και να υπάρχουν λεωφορεία νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τις κύριες γραμμές των λεωφορείων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και στα δύο ΣΔΙΤ θα μπορεί να συμμετέχει και η ΕΛΒΟ η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει παραγωγικές δομές στο τομέα της κατασκευής και της συντήρησης λεωφορείων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια πολύ μεγάλη προμήθεια, καθώς στην επόμενη 7ετία απαιτούνται για ανανέωση του στόλου 2.000 λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άλλα 1.000 λεωφορεία στα αστικά ΚΤΕΛ.

Μάλιστα στην ΟΣΥ αναμένεται να γίνει άμεσα προμήθεια  92 λεωφορείων, εκ των οποίων τα 12 θα είναι ηλεκτρικά, 12 οχήματα μεσαίου μεγέθους και  68 οχήματα μεγάλου μεγέθους (αρθρωτά λεωφορεία) για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί περίπου 100 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΟ

Την δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων με την ΕΛΒΟ και τον ΟΑΣΘ για την επισκευή και βαριά συντήρηση λεωφορείων που είναι ακινητοποιημένα ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης.

«Άμεσα η ΕΛΒΟ μπορεί να λειτουργεί και να επεκτείνει τις συμβάσεις της και οι συνεργασίες της με τον ΟΑΣΘ και άλλες εταιρείες. Ο ΟΑΣΘ το έχει ανάγκη πάντως» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι στη σκέψη όλων μας ότι η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στις δικές της δυνάμεις, να στηθεί μια νέα παραγωγική δομή, χωρίς να δούμε ότι οι μεγάλες δημόσιες προμήθειες όπως είναι τα λεωφορεία θα είναι  μια δραστηριότητα που η χώρα θα δανείζεται χρήματα και θα τα αγοράζει από εταιρείες του εξωτερικού».

Ανέφερε ότι είναι απόλυτα λογικό ένα κομμάτι της παραγωγικής δομής των προμηθειών του ελληνικού δημοσίου να γίνεται στην χώρα μας, όπως γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες.

«Και δεν μπορεί όταν έχεις τέτοιες ανάγκες  σαν χώρα να κλείνεις δομές παραγωγικές όπως είναι η ΕΛΒΟ.  Άρα είναι απόλυτα λογικό να προσπαθούμε να βρούμε τέτοιου είδους λύσεις που να εντάσσονται εταιρείες που είναι σε εκκαθάριση όπως είναι η ΕΛΒΟ» επεσήμανε και κατέληξε: «Ο εξοπλισμός τους, οι εργαζόμενοι, η τεχνογνωσία τους πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό που θα καλύπτει και την προμήθεια των δημόσιων λεωφορείων και των ελληνικών ιδιωτικών και την συντήρησή τους και μια σειρά από δράσεις που αυτή τη στιγμή τις παίρνουμε από το εξωτερικό ενώ θα μπορούσαμε με μεγάλη άνεση και με μια καλύτερη οργάνωση να παραμείνουν  στην χώρα μας και να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους».

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η έλλειψη ταλέντων τρομάζει περισσότερο και από τον πληθωρισμό

  γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Σε ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξελίσσεται η εύρεση και διατήρηση του εργατικού δυναμικού, με τον...

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...