18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Πάνω από 10,5 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Ευρώπη στην εικονική πραγματικότητα

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Μπορεί η πληθωριστική κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα να κάνουν πιο σφικτούς τους εταιρικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο, οι επενδύσεις στην τεχνολογία και ειδικά στις νέες ψηφιακές τάσεις της, όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, δείχνουν να παραμένουν ισχυρές. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η πορεία των δαπανών για augmented reality και virtual reality (AR/VR) στην Ευρώπη το α’ τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, οι δαπάνες για AR/VR επί ευρωπαϊκού εδάφους θα κινηθούν στο 1,1 δισ. δολάρια και στα 3,4 δισ. δολ., αντίστοιχα, το 2023. Μέχρι το 2027, οι δαπάνες AR/VR θα φτάσουν τα 10,5 δισ. δολάρια, «τρέχοντας» με μέσο ετήσιο ρυθμό 24,9% για όλο το διάστημα έως το 2027.

«Αν και οι δαπάνες για AR/VR έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη λόγω υψηλού πληθωρισμού και άλλων μακροοικονομικών συνθηκών, θα αυξηθούν κατά 32,0% φέτος. Αυτό δείχνει πώς το AR και το VR θεωρούνται πλέον στρατηγικές τεχνολογίες για την υποστήριξη των επιχειρηματικών στόχων», σημειώνει σχετικά η IDC.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών, ως απάντηση στις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις επενδύσεις πληροφορικής, ανατρέποντας ορισμένες μεγάλες αναπτύξεις AR/VR.

Ωστόσο, η αλλαγή στις προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση στη βελτιστοποίηση της απόδοσης επένδυσης (ROI) και των κερδών, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για το AR και το VR, με τη νέα υβριδική πραγματικότητα να ενισχύει αυτή την τάση.

Κλάδοι σε άνοδο

Το λιανεμπόριο και ο τομέας της μεταποίησης θα είναι οι δύο κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν στις δαπάνες για AR/VR το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 63,7% των συνολικών δαπανών. Στον χώρο B2B, οι βιομηχανίες πόρων θα γνωρίσουν την ταχύτερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με διψήφια ανάπτυξη σε όλη την περίοδο πρόβλεψης.

«Το AR/VR βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους επιτρέποντας γρήγορη απομακρυσμένη υποστήριξη και επίλυση προβλημάτων σε περίπτωση αστοχίας, αυξάνουν την παραγωγικότητα βελτιώνοντας τις ανθρώπινες ικανότητες και ενισχύουν την ασφάλεια, αντικαθιστώντας συχνά επικίνδυνη επιτόπια εκπαίδευση με ασφαλείς εικονικές οδηγίες» εξηγεί η IDC.

Στη βιομηχανία πόρων, η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και η AR επιτρέπει στους ειδικούς να επιθεωρούν εικονικά τόσο τα μηχανήματα όσο και το περιβάλλον, επιτρέποντας λεπτομερή και ακριβή επιθεώρηση επικίνδυνων περιοχών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους χειριστές του χώρου.

Η εκπαίδευση, το e-commerce και η βιομηχανική συντήρηση θα λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε περιπτώσεις χρήσης B2B το 2023.

Η εκπαίδευση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έχει γίνει πιο δημοφιλής, καθώς βοηθά τους εργαζόμενους να αποκτούν δεξιότητες γρήγορα και με διαδραστικό τρόπο, παρέχοντας πρακτική μάθηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...