Παγκόσμια πρωτιά: «Eξυπνη στάση» με φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

- Advertisement -
  • της Μαρίας Μόσχου

Μία παγκόσμια πρωτοπορία που έχει να κάνει με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών έχει να επιδείξει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος έγινε ο πρώτος δήμος παγκοσμίως με την πρώτη «έξυπνη στάση» λεωφορείων που είναι εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς. Παράλληλα ήδη ανατέθηκε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείου μέσω διαγωνισμού.

Πρόκειται για την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας, που σε συνεργασία με το ΑΠΘ μετατρέπει το δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε παγκόσμιο πρωτοπόρο, δίνοντας το παράδειγμα σε πόλεις που έχουν διακριθεί για την… ευρηματικότητά τους σε παρόμοια επιτεύγματα.

Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ «γεννήθηκε» η ιδέα αυτή η οποία αποτέλεσε προτεριαότητα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη. Στο ΑΠΘ η αποστολή του δήμου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες εφαρμογές από τον διευθυντή του εργαστηρίου καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες- ερευνητές και εκπροσώπους εταιρίας που συμπράττει στην προωθούμενη παραγωγή των εφαρμογών. Ανάλογη παρουσίαση έγινε και στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο- έκθεση NANOTEXNOLOGY 2020 που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, και την οποία επισκέφθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

«Αναζητούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που αποσκοπεί στην ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας. Έτσι, πιστεύω ότι μια μορφή συνεργασίας με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ μπορεί να ανοίξει νέες λεωφόρους και να αποβεί προς όφελος όλων», δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, «ανάβοντας πράσινο» στην Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των καινοτομιών.

Έτσι, ο κύκλος άνοιξε  με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της πρώτης «έξυπνης στάσης» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, και συγκεκριμένα μπροστά στο δημαρχείο στη Δ.Ε. Συκεών. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή με την οποία θα «συστηθεί» στους πολίτες, ενώ δόθηκε η εντολή στα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείου μέσω διαγωνισμού.

Πρώτο άνοιγμα στις καινοτόμες εφαρμογές

Οι εργασίες τοποθέτησης και εγκατάστασης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και των εκπροσώπων της εταιρίας ΟΕΤ (ORGANIC ELECTRONIC TECHNOLOGIES) Νίκου Καραγεώργου και Μιλτιάδη Παπαδόπουλου. Να σημειωθεί ότι η εταιρία ΟΕΤ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι η μοναδική διεθνώς εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπώμενων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, εκτυπώμενων οργανικών LEDs, και συνεργάζεται με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Η ενεργειακά αυτόνομη στάση, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες-επιβάτες, προφυλασσόμενοι από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά. Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

«Με την πρώτη ‘‘έξυπνη στάση’’ που εγκαθιστούμε στο δήμο μας επιχειρούμε το πρώτο άνοιγμα στις καινοτόμες εφαρμογές και την τεχνολογία αιχμής, όπως είναι η νανοτεχνολογία. Πρόκειται για εντυπωσιακά βήματα προόδου της επιστημονικής έρευνας, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που αυτές σημειώνονται από ένα δικό μας Εργαστήριο κι ένα δικό μας πανεπιστήμιο, όπως είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σταθερά προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και στην προστασία του περιβάλλοντος με την εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, εισπράττοντας τις πρώτες θετικές αντιδράσεις των νέων που «πολιόρκησαν» τη στάση κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...