15 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

10 εκατ. δολάρια για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη το «ελληνικό» δαμάσκηνο της Plum

Ξεκίνησε από το Λονδίνο το το 2017 με ελληνικό DNA και παρουσία στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την αυτοματοποίηση βασικών τμημάτων των οικονομικών, όπως η εξοικονόμηση, η εναλλαγή λογαριασμών και οι επενδύσεις.

Τρία χρόνια μετά, το μωβ δαμάσκηνο, ήτοι η fintech startup Plum  προσφέρει μια «έξυπνη» εφαρμογή διαχείρισης χρημάτων για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την «οικονομική σας ζωή».

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, πραγματοποιήθηκε κατά την έξαρση της τρέχουσας παγκόσμιας επιδημίας και θα υποστηρίξει τα πλάνα της Plum για επέκταση σε νέες Ευρωπαϊκές χώρες και περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής της.

Η υπηρεσία ΑΙ της Plum

Η επιστημονική προσέγγιση της Plum στη διαχείριση χρημάτων αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ενώ οι παραδοσιακοί κανόνες για αποταμίευση χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι στρογγυλεμένες αυξήσεις, έχουν δει σημαντική μείωση, ο αυτοματισμός που προσφέρει η Plum έχει οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση της εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Κορονοϊού, καθώς, όταν οι άνθρωποι έμειναν σπίτι και ξόδεψαν λιγότερα, η Plum διέθεσε διαισθητικά περισσότερα χρήματα για αυτούς. Τον Ιούνιο, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 5 φορές στις αποταμιεύσεις των χρηστών συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020 και αύξηση 163% στην εναλλαγή λογαριασμών (π.χ ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω της εφαρμογής Plum, δημιουργώντας έτσι επιπλέον χρήματα για τους χρήστες της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο της αυξανόμενης εξοικονόμησης λόγω της πανδημίας, η Plum συμπεριέλαβε σημαντικές ενημερώσεις που στοχεύουν στην ενσωμάτωση όλων των σημαντικών στοιχείων της προσωπικής χρηματοδότησης σε μία εφαρμογή και, συνεπώς, στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας των ανθρώπων ακόμη περισσότερο. Πρώτον, οι χρήστες μπορούν πλέον να συνδέσουν όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους με την Plum, ενώ στο παρελθόν η Plum είχε πρόσβαση μόνο σε έναν συνδεδεμένο λογαριασμό. Το Oneview παρέχει στους πελάτες πλήρη προβολή των αποταμιεύσεων, των δαπανών και των επενδύσεων τους, με την Plum να εργάζεται αυτόματα στο παρασκήνιο για να διασφαλίσει ότι βελτιστοποιούν τα χρήματά τους καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Επιπλέον, η Plum προσθέτει πιο ανταγωνιστικές επιλογές για τους αποταμιευτές της προσφέροντας επιτόκια για χρήματα που διατίθενται για πρώτη φορά με την Plum. Ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες μειώνουν τα ποσοστά αποταμίευσης άμεσης πρόσβασης σε 0,01%, η Plum θα προσφέρει 0,6% στον λογαριασμό εύκολης πρόσβασης. Οι πελάτες της Plum θα μπορούν επίσης να μοιράσουν ένα ποσοστό των χρημάτων που διαθέτουν, κατανέμοντας καταθέσεις μεταξύ του νέου τοκοφόρου λογαριασμού και των επενδύσεών τους, αν το επιθυμούν. Επειδή οι πελάτες ελέγχουν τα ποσοστά, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόσουν τη στρατηγική αποταμίευσής τους με τρόπου που να ταιριάζει στις ατομικές τους ανάγκες.

 

O Βίκτωρ Τροκούδης, CEO και συνιδρυτής της Plum

Η Global Brain, με έδρα την Ιαπωνία, ηγείται του νέου γύρου χρηματοδότησης, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να συμμετέχει επίσης, η οποία έχει συμμετάσχει και σε προηγούμενους γύρους για την Plum. Παράλληλα, η εταιρεία έλαβε περαιτέρω χρηματοδότηση από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές της VentureFriends, την Venture Capital εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα. Τέλος, έλαβε 2,5 εκατομμύρια λίρες ως μέρος του προγράμματος Future Fund της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνολική επένδυση για την Plum μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 19,3 εκατομμύρια δολάρια.

H αναπτυσσόμενη fintech έχει πλέον περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες που έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή  της Plum στην Αγγλία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν αποταμιευμένα λιγότερα από 100£ και περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ επιθυμούν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση μετά την κρίση του COVID-19.

Η αποστολή της Plum λοιπόν παραμένει να φέρει πλούτο και οικονομική αντοχή σε όλους, ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά φέρνοντας τη δύναμη της Plum και στην ηπειρωτική Ευρώπη.  Η Plum στοχεύει να ξεκινήσει τις δραστηριότητες της στην Ισπανία και τη Γαλλία μέχρι το τέλος του 2020 – στην Ισπανία, για παράδειγμα, το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει καθόλου εξοικονομήσεις.

Για την υλοποίηση αυτής της αποστολής, η Plum επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα της, με προσλήψεις ανώτατων στελεχών σε product, operations και μάρκετινγκ. Σήμερα, με περίπου 60 άτομα χωρισμένα σε Λονδίνο και Αθήνα, η Plum στοχεύει να φτάσει τα 80 άτομα στα τέλη του 2020 και να παραδώσει ένα πλήρες και σταθερό προϊόν στους χρήστες σε όλη την Ευρώπη σε χρόνο ρεκόρ.

«Η Plum γίνεται η μοναδική εφαρμογή για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες», σχολιάζει ο Βίκτωρ Τροκούδης, CEO και συνιδρυτής της Plum. «Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αποστολή μας, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η αποταμίευση χρημάτων και η βελτιστοποίηση των δαπανών είναι ζωτικής σημασίας. Έχοντας εξασφαλίσει αυτήν την επένδυση, η καινοτομία μέσω της εμπειρίας των χρηστών και της ανάπτυξης προϊόντων είναι πρωταρχικής σημασίας για το brand μας.

Προσθέτει: «Με την Plum στο πλευρό του χρήστη, όλοι μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων τους σε ένα μέρος. Αυτή η νέα έκδοση της Plum έχει καθολική απήχηση και θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των χρηστών μας. Παραδόξως, οι μεγάλες τράπεζες “τιμωρούν” τους μακροχρόνιους πιστούς πελάτες τους, δίνοντάς τους ένα ελάχιστο επιτόκιο. Από την άλλη μεριά εμείς ανταμείβουμε τους δικούς μας για την πίστη τους προσφέροντας ένα από τα πιο ανταγωνιστικά επιτόκια στην αποταμίευση τους. Στην Plum, κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά… από αποταμίευση, τόκους και συντάξεις, έως διαπραγμάτευση μετοχών και ETF, η Plum είναι η έξυπνη εφαρμογή που διπλασιάζει τα χρήματα των χρηστών της».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...