20.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα στα digital skills των κατοίκων της υπαίθρου

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Ψηφιακό χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Παρά την πρόοδο που σημειώνεται για το κλείσιμο της ψαλίδας, οι κάτοικοι της ελληνικής, όπως και της ευρωπαϊκής υπαίθρου παραμένουν ουραγοί στην ψηφιακή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι 9 στους 10 κατοίκους των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας είναι -σχεδόν- ψηφιακά αναλφάβητοι, αφού δεν διαθέτουν παρά μόνο τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Πρακτικά, μόλις 1 στους 10 κατοίκους αγροτικών περιοχών στην Ελλάδα έχει σήμερα τα κατάλληλα digital skills, που απαιτούνται για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει το παγκόσμιο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για την τέταρτη χειρότερη επίδοση πανευρωπαϊκά, με την ψαλίδα που χωρίζει τη χώρα μας από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε αυτό τον κρίσιμο δείκτη είναι μεγάλη. Η Ολλανδία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης σε αυτό τον τομέα, καθώς σχεδόν οι μισοί κάτοικοι σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές (το 46%) έχουν προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά συγκεντρώνουν η Ισλανδία και η Φινλανδία, όπου σχεδόν το 41% του πληθυσμού της υπαίθρου έχει προηγμένα digital skills.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι η χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά κατοίκων της υπαίθρου με προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες (από 3% έως 5% των πολιτών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία διαθέτουν προηγμένα digital skills).

Η εικόνα στις πόλεις

Εμφανώς καλύτερη είναι η θέση της Ελλάδας όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας έχουν τις βασικές και πάνω ψηφιακές δεξιότητες σε ποσοστό 26,3%, ενώ στις επαρχιακές πόλεις το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 25%.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι ουραγός της ΕΕ με τις επιδόσεις της, ωστόσο, στο σύνολό της η Ευρώπη δεν έχει και πολλούς λόγους να επιχαίρει για το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού της υπαίθου. Το 2021, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 16–74 ετών, διέθετε πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Μεγαλύτερο μερίδιο καταγράφηκε για τους ανθρώπους που κατοικούσαν σε αστικά κέντρα (33%), ενώ μικρότερο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε πόλεις και προάστια (24%) και σε αγροτικές περιοχές (20%) διαθέτει προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Σε 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με πάνω από τις βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες καταγράφηκε για όσους ζουν σε πόλεις. Η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε υψηλότερο μερίδιο κατοίκων με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες σε πόλεις και προάστια αντί για τα αστικά κέντρα.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός δείκτης ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ένας σύνθετος δείκτης που βασίζεται σε πέντε τύπους δεξιοτήτων: δεξιότητες παιδείας πληροφοριών και δεδομένων, δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, δεξιότητες δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, δεξιότητες ασφάλειας και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...