36 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

ΟΤΕ: Με 10 GB το μήνα ανά χρήστη η κινητή είναι το «δυνατό όπλο» του Ομίλου 

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η κινητή τηλεφωνία, η οπτική ίνα στο σπίτι και η μείωση του κόστους της ενέργειας αποτελούν για τον ΟΤΕ τα «ισχυρά χαρτιά» του, δίνοντας σταθερότητα παρά τις εξωγενείς μακροοικονομικές προκλήσεις.

Η κινητή τηλεφωνία και κυρίως, η χρήση internet, που έφτασε τα 10 GB ανά χρήστη το μήνα, φαίνεται ότι ισοσκελίζει οποιαδήποτε απώλεια του Ομίλου ΟΤΕ από την σταθερή τηλεφωνία και ειδικότερα την μείωση στην πώληση της χονδρικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, κ. Μιχάλη Τσαμάζ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τα οικονομικά στοιχεία Β’ Εξαμήνου του 2023 του Ομίλου, η κινητή τηλεφωνία κατέγραψε ρεκόρ με τη χρήση δεδομένων να αυξάνεται 45% σε σχέση με το 2022, γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότεροι χρήστες «αγαπούν» να σερφάρουν!

Ο κ. Τσαμάζ διευκρίνισε  ότι ο Οργανισμός διατηρεί τις προβλέψεις τους για την θετική πορεία του έτους, παρά τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, “ποντάροντας” στην διείσδυση του FΤΤΗ, εν αναμονή και του νέου κουπονιού, στα έργα ICT που έχει αναλάβει και σε όσα διεκδικεί, αλλά και στις νέες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει. Ωστόσο αναφερόμενος στον ανταγωνισμό στην  Ελλάδα χαρακτήρισε πολύ προκλητική την πολιτική των συνεχών προσφορών από τους ανταγωνιστές.

Αναφερόμενος στις οπτικές ίνες στο σπίτι (FTTH), τόνισε ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν ρυθμούς στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα ανέφερε ότι, ο ΟΤΕ έχει κατασκευάσει το 70% των συνολικών γραμμών FTTH στην Ελλάδα, ενώ έχει στην συνδρομητική του βάση το 80% των Ελλήνων συνδρομητών που επιλέγουν την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Κι αυτό παρά τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν μειώσει το καλάθι του νοικοκυριού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα κουπόνια οπτικών ινών σημείωσε ότι είναι κάτι που αναμένουν στην αγορά στο τέλος του 2023 ή αρχές του 2024 οπότε δεν έχουν υπολογιστεί από τον ΟΤΕ στις προβλέψεις του.

Τιμαριθμικές αυξήσεις

«Στοπ» μπήκε στις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές για τα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, απαντώντας σε ερώτηση για την σχετική διαβούλευση της ΕΕΤΤ για την ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ότι η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συμβολαίων δεν θα ισχύσει, προς το παρόν, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις. «Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δυνατότητα τιμολογιακών αλλαγών στις συμβάσεις των συνδρομητών, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε και επομένως θα συνεχίσουμε ως έχει».

Ωστόσο επεσήμανε ότι ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος είναι ο μόνος που τα τελευταία χρόνια δεν έχει αυξήσει τις τιμές του παρότι τα λειτουργικά κόστη εκτοξεύθηκαν. Μάλιστα υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή ο κλάδος έχει προχωρήσει και σε μειώσεις 2,4% στα τιμολόγια.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΤΕ είπε: «Εμείς έχουμε καταφέρει να εξισορροπήσουμε τις αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, μειώνοντας τα κόστη μας και περιορίζοντας την έκθεσή μας σε παράγοντες που θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν. Ακόμα και αν αποφασιστεί η μη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, καθώς υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει κανείς για να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Ρουμανία

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της επένδυσης στην Ρουμανία, τόνισε ότι η μείωση που καταγράφηκε οφείλεται στην απώλεια των MVNO συμβολαίων. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι βασικός στόχος αυτό το διάστημα είναι να ολοκληρώσει τις κινήσεις σταθεροποίησης της δραστηριότητάς της ενώ  θα συνεχίσει να εξετάζει κι όλες τις στρατηγικές επιλογές.

Payzy

Τους 135.000 έχουν φτάσει οι χρήστες του payzy, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, ο οποίος είπε ότι μέσα στο 2023 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέες υπηρεσίες που αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη αύξηση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: “Εκλάπησαν αρχεία, όχι στοιχεία πολιτών”, λέει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκλάπησαν αρχεία από το Κτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, αλλά όχι προσωπικά δεδομένα πολιτών, δηλώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του για...

Παγκόσμια κατάρρευση στα συστήματα πληροφορικής σε τράπεζες, αερομεταφορές και media

Τεράστια τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Μέσα ενημέρωσης και τράπεζες καταγράφονται από τις πρωινές ώρες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με...

Ίδρυμα Vodafone: Το πρώτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παρατηρητήριο για τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο...

Απλά Ψηφιακά 143: Τα σχέδια της Lenovo (Π. Μακρυνιώτης), η συμφωνία Cosmote – Nova και το Gov.gr

Την πορεία της Lenovo στην ελληνική αγορά αλλά και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που σχεδιάζει να προσφέρει το τρέχον έτος...

«Παίρνει μπροστά» η κυβερνοασφάλεια του δημόσιου τομέα

Με τους χρόνους να πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει μπροστά την κυβερνοασφάλεια του...