35 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Ως Ανώνυμη Εταιρεία θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη του έτους το Elevate Greece

 

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας κάνει η Ελλάδα με τη μετεξέλιξη του «Elevate Greece» σε ανώνυμη εταιρεία. Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών επιχειρήσεων θα λειτουργεί με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας μέχρι τα τέλη του έτους, γεγονός που θα του επιτρέψει να ανοίξει τη βεντάλια των υπηρεσιών που παρέχει, μέχρι σήμερα, στις startups της χώρας.

Μία από τις πρώτες δράσεις, που θα τρέξει το Elevate Greece με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας πια, θα είναι ένα μεγάλο pitching event για ελληνικές startups στη Silicon Valley. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα, βρίσκεται σε επαφές με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο για τη διοργάνωση και χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος.

«Η δράση θα γίνει μέσω του Elevate Greece, αλλά θα χρηματοδοτηθεί από εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου, κάτι που δεν είναι εφικτό με τη σημερινή μορφή του Elevate» τόνισε ο κ. Δήμας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετεξέλιξη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων από ένα εργαλείο, μια πλατφόρμα, σε μια ανώνυμη εταιρεία έχει ολοκληρωθεί σε θεσμικό επίπεδο και πλέον μένει να οριστεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.

Για τη σύνθεση του ΔΣ, ο κ. Δήμας αρκέστηκε να τονίσει ότι θα αποτελείται από ανθρώπους με εγνωσμένη και εξειδικευμένη εμπειρία στο οικοσύστημα καινοτομίας. Μέχρι τον ορισμό διοικητικού συμβουλίου, το Elevate Greece, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, θα λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση.

Σε αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου

 

Σε κάθε περίπτωση, Πρόεδρος του Δ.Σ. θα είναι ο εκάστοτε ΓΓ Ερευνάς & Καινοτομίας, ενώ καθήκοντα Αντιπροέδρου θα εκτελεί ο εκάστοτε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας. Το βασικό έργο ωστόσο θα εκτελείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο που θα οριστεί μετά από δημόσια πρόσκληση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα είναι πενταμελές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου και η θητεία του πενταετής. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να επαναδιορισθούν, όχι ωστόσο δια διάστημα μεγαλύτερο των δύο θητειών.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη ορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εποπτεύοντος την Εταιρεία Υπουργού, ενώ εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος.

 

Το Elevate Greece σε αριθμούς

 

Το startup οικοσύστημα της χώρας «επωάζεται» με ταχείς ρυθμούς: μόνο τα τελευταία τριετία, μεταξύ 2019-2021- γεννήθηκαν στη χώρα σχεδόν όσες νεοφυείς εταιρείες είχαν δημιουργηθεί από το 2014. Πρακτικά, οι μισές ελληνικές startups (το 45%) δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, με το 2019 να είναι εξαιρετικά παραγωγική χρονιά, αφού τότε συστήθηκε το 21,2% των ενεργών νεοφυών εταιρειών στο μητρώο του Elevate Greece.

Το ελληνικό οικοσύστημα μετρά πλέον 618 πιστοποιημένες -μέσω του Elevate Greece- startups, οι οποίες απασχολούν 5.900 εργαζόμενους. Αν και αυξάνεται δυναμικά, παραμένει προσανατολισμένο στην Αττική, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου τα 2/3 των νεοφυών εταιρειών της χώρας (το 67,2%). Μόλις ένα 14% έχει έδρα στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην Κρήτη βρίσκεται εγκατεστημένο το 6,8% των startups.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εξωτερικής χρηματοδότησης, που έχουν λάβει οι ελληνικές startups του Elevate Greece και συγκεκριμένα το 72,8%, προέρχεται από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals). Η δεύτερη πιο βασική χρηματοδότηση των νεοφυών εταιρειών της χώρας είναι οι επιδοτήσεις, από όπου προέρχεται το 10%, ενώ ο τρίτος πιο σημαντικός χρηματοδότης είναι οι «επενδυτικοί άγγελοι» με 8,2%.

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...