30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

ΟΑΣΘ: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι Αιτήσεις Ακύρωσης των πρώην μετόχων

Εκδικάζονται σήμερα 2/2/18 ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι τέσσερεις Αιτήσεις Ακύρωσης που κατέθεσαν συνολικά 399 πρώην μέτοχοι και μέλη του ΔΣ του Οργανισμού κατά του Νόμου 4482/2017 με τον οποίο κρατικοποιήθηκε  ο ΟΑΣΘ τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Η διαδικασία προβλέπει την ανάγνωση της Έκθεσης των εισηγητών του ΣτΕ και θα ακολουθήσει η παρουσίαση των επιχειρημάτων από τους νομικούς εκπροσώπους των δύο πλευρών, δηλ. το ελληνικό δημόσιο και τους πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ. Στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία στις δύο πλευρές να καταθέσουν τα υπομνήματά τους και ο πρόεδρος του ΣτΕ θα καθορίσει τις ημερομηνίες των διασκέψεων της Ολομέλειας για τη συζήτηση επί των προσφυγών και την έκδοση της απόφασης που αναμένεται μετά από μήνες.

Τα κυριότερα σημεία της προσφυγής των πρώην μετόχων κατά της συνταγματικότητα του νόμου 4482/2017 είναι τα εξής:

  1. Από τους πρώην μετόχους αφαιρέθηκε η μετοχική ιδιότητα χωρίς να τους καταβληθεί αποζημίωση
  1. Στο νόμο δεν έχουν συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία του ενεργητικού του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, γεγονός που θα επηρεάσει το ύψος της αποζημίωσης, εάν τελικά ο νόμος κριθεί συνταγματικός και προχωρήσει η εκκαθάριση.
  1. Από τη διαδικασία της Εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ έχουν αποκλειστεί οι πρώην μέτοχοι, καθώς στο νέο, διορισμένο Δ.Σ. του Οργανισμού δεν μετέχει εκπρόσωπός τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Στ.Ε καλείται να αποφανθεί επί κρατικοποίησης εταιρείας, όπως ο ΟΑΣΘ, και για το λόγο αυτό η δίκη κρίνεται πολύ σημαντική.

Επισημαίνεται ότι μετά τις δυο αρχικές Αιτήσεις Ακύρωσης που είχαν κατατεθεί από 6 μετόχους του Οργανισμού, κατατέθηκαν με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Κίνησης Μετόχων ΟΑΣΘ (νυν Σωματείο Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ) το φθινόπωρο του 2017 και άλλες 393 Αιτήσεις πρώην μετόχων με αποτέλεσμα η  υπόθεση τελικά να αναβαθμιστεί  και να ανατεθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Δικηγόροι από πλευράς των πρώην μετόχων είναι η ομάδα του  καθηγητή Πάνου Λαζαράτου,  Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είχε γίνει ευρύτερα  γνωστός όταν είχε κερδίσει στο ΣτΕ και την υπόθεση με τις Τηλεοπτικές Άδειες με αποτέλεσμα την τελική  ακύρωση του Διαγωνισμού.

Το νομικό σκεπτικό

Σύμφωνα με τη νομική άποψη των εκπροσώπων των μετόχων, ο ν. 4482/2017, που κρατικοποίησε τον ΟΑΣΘ, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός, ως προς το ότι:

-Καταργεί πρόωρα τη νομοθετικά κυρωμένη σύμβαση του ΟΑΣΘ με το Ελληνικό Δημόσιο, αντιβαίνοντας στα άρθρα 5, 17, 25 και 106 του Συντάγματος και στον Κανονισμό 1370/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δημόσιες Επιβατικές, Σιδηροδρομικές και Οδικές μεταφορές, ενώ αντίκειται επιπλέον και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά  και στη νομοθεσία της Ε.Ε. 

-Δεν συμμετέχει στο νέο Δ.Σ. του (κρατικοποιημένου πλέον) ΟΑΣΘ εκπρόσωπος των μετόχων του Οργανισμού   και προσδιορίζεται με στρεβλό τρόπο η δυνητική αποζημίωση τους.

-Δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτό να προσδιοριστεί η αξία του ΟΑΣΘ σε χρονικό σημείο μετά τη δημοσίευση του Νόμου περί κρατικοποίησης, όταν η νέα Διοίκηση προβαίνει σε επιπλέον δαπάνες, ενώ παραιτείται από αξιώσεις του Οργανισμού για αποζημιώσεις ύψους 130 εκατ. €.

Ενδεικτικά, η νέα διοίκηση του Οργανισμού παραιτήθηκε στις 23.08.2017 από ασκηθείσα αίτηση του Ο.Α.Σ.Θ. σε Διαιτητικό Δικαστήριο για αξίωση του έναντι του Δημοσίου, ύψους 47,5 εκατομμυρίων ευρώ του 2015, ενώ πιθανόν το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με τα υπόλοιπα 80 περίπου εκατ. € (απαιτήσεις 2016 και 2017). Εν κατακλείδι, οι ενέργειες της νέας Διοίκησης συγκλίνουν στην παραίτηση της από υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, ώστε τελικά η αποζημίωση που θα δοθεί στους μετόχους να είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Η άποψη των μετόχων

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των πρώην μετόχων, αντιπροσωπεία των οποίων μεταβαίνει στην Αθήνα και οργανώνει σήμερα το πρωί Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΣτΕ:

‘‘Πρόκειται ουσιαστικά για δήμευση ιδιωτικής περιουσίας που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία καταστρατηγεί βάναυσα το ελληνικό Σύνταγμα, τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

‘‘Εν μέσω μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, ο ΟΑΣΘ- στην ουσία ένας Πολυμετοχικός Οργανισμός Λαϊκής Βάσης, κρατικοποιήθηκε   προκειμένου να ενισχυθεί το ιδεολογικό αφήγημα των κυβερνόντων, δύο χρόνια πριν την επερχόμενη Ιδιωτικοποίηση  του, που, ούτως ή άλλως – βάσει Κοινοτικού Κανονισμού – έχει προγραμματιστεί για  το 2019 με Διεθνή Διαγωνισμό. Η μεθόδευση του αρμόδιου Υπουργείου ήταν να σταματήσει  από το 2015  να καταβάλει στον ΟΑΣΘ τις νόμιμες (και βάσει κρατικών Συμβάσεων) επιδοτήσεις εισιτηρίου, ώστε να επιτύχει τον οικονομικό στραγγαλισμό του Οργανισμού και να προχωρήσει στην αντισυνταγματική Κρατικοποίηση του’’. 

Τέλος, οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ έχουν κατά καιρούς  καταγγείλει την αισθητή υποβάθμιση των Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης  υπό τη δημόσια Διοίκηση και επισημαίνουν την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση του επιβατικού κοινού για τον απαράδεκτο και τριτοκοσμικό συνωστισμό μέσα στα οχήματα, τη μεγάλη μείωση των δρομολογίων, τις συνεχείς βλάβες των λεωφορείων, τις καθημερινές καθυστερήσεις σε όλες τις γραμμές, το μαύρο στη τηλεματική κ.α.

Επίσης, την ευδιάκριτη απουσία Ελεγκτών  με αποτέλεσμα την κάθετη μείωση στις εισπράξεις εισιτηρίων – σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  2,4 περίπου εκατ. ευρώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017  – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα Έσοδα του ΟΑΣΘ  που πλέον χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τους φορολογούμενους πολίτες και λογοδοτεί σε αυτούς για τις διαχειριστικές του επιλογές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...