17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Οι startups βιοεπιστημών κάνουν “κλικ” στους επενδυτές

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Εξαιρετικά ευδιάκριτο από τους επενδυτές έχει αρχίσει να γίνεται το αναδυόμενο οικοσύστημα των ελληνικών startups, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των βιοεπιστημών. Περισσότερες από 100 νεοφυείς εταιρείες, με αντικείμενο τις βιοεπιστήμες, έχουν σηκώσει εδώ και μια 8ετία κεφάλαια άνω των 670 εκατ. ευρώ, με το life science να βάζει την Ελλάδα στα ραντάρ των επενδυτών, που αναζητούν νέα success stories.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 3 χρηματοδοτήσεις, που κατευθύνθηκαν σε ελληνικές startups του Elevate Greece το 2022, αφορούσε εταιρείες του κλάδου των βιοεπιστημών. Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο τομέας των βιοεπιστημών βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των φορέων, που δημιουργούν το απαραίτητο deal flow για τις ελληνικές startups.

Μάλιστα, με δεδομένο το ρεύμα, που έχουν αποκτήσει οι ελληνικές startups της βιοτεχνολογίας αλλά και του life sciences τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, αναφερόμενος στη νέα στόχευση της εγχώριας σκηνής καινοτομίας, υπογράμμισε την αναδυόμενη ανάγκη στροφής προς vertical funds σε τομείς αιχμής, όπως οι βιοεπιστήμες.

Αγαπημένο παιδί των επενδυτών

Τα στοιχεία του Elevate Greece επιβεβαιώνουν τη χρηματοδοτική κινητικότητα προς των κλάδο των βιοεπιστημών. Συνολικά, οι ελληνικές startup συγκέντρωσαν την τελευταία οκταετία χρηματοδοτήσεις 7,34 δισ. ευρώ, με τους επτά κορυφαίους κλάδους να προσελκύουν τα 4 δισ. ευρώ εξ αυτών.

Την πρώτη θέση στην προσέλκυση χρηματοδότησης ανά τομέα κατέχει διαχρονικά ο τομέας των Βιοεπιστημών, αποσπώντας το 2022 μερίδιο 29% των συνολικών κεφαλαίων, που κατευθύνθηκαν στο ελληνικό οικοσύστημα. Αυτή η στατιστική είναι πολύ σημαντική και αποτελεί ένδειξη της αξιοπιστίας, που έχει αποκτήσει μεταξύ των VCs και των ιδιωτών επενδυτών η ελληνική νεοφυής σκηνή των βιοεπιστημών.

Και αυτό γιατί, όπως σχολιάζουν στο Moved.gr πηγές του οικοσυστήματος, οι βιοεπιστήμες αποτελούν κλάδο υψηλού ρίσκου, άρα η προτίμηση των επενδυτών είναι σημαντική και εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό ταλέντο και τις προοπτικές του.

Αγαπημένο παιδί και των founders

Οι βιοεπιστήμες δεν είναι μόνο το αγαπημένο παιδί των επενδυτών. Είναι και ο κλάδος που συγκεντρώνει κυρίως την προσοχή των founders. Σήμερα ο αριθμός των startups που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντας περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, με τις Βιοεπιστήμες να συγκεντρώνουν τις περισσότερες startups του μητρώου.

Ειδικότερα, οι Βιοεπιστήμες κατέχουν την πρώτη θέση με ποσοστό που ανέρχεται σε 14,2%, έναντι 13,3% το 2021. Οι 104 startups του Elevate Greece από τον κλάδο των βιοεπιστημών απασχολούν 941 εργαζόμενους (πλήρους και μερικής απασχόλησης) ήτοι το 12,9% των συνολικών θέσεων εργασίας, που έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες του μητρώου.

Η επικρατέστερη τεχνολογία στον κλάδο είναι η ανάπτυξη λογισμικού (52% των επιχειρήσεων του μητρώου), ακολουθούμενη από την Τεχνητή Νοημοσύνη (50%) και τις Διαδικτυακές Εφαρμογές (42%).

Κυρίαρχη πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για τον κλάδο είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (54%) και οι επιδοτήσεις (24%).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...