11.9 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Οι startups “γεννούν” περισσότερες θέσεις εργασίας από την παραδοσιακή οικονομία

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Οι startups συνεισφέρουν στην αύξηση της απασχόλησης περισσότερο από τους κλάδους της παραδοσιακής οικονομίας. Για την ακρίβεια, οι νεοσύστατες εταιρείες είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και εξελίσσονται σε πραγματική «ατμομηχανή» της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα του dealroom.co, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης, οι startups αναπτύσσονται σήμερα περίπου τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή οικονομία. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι όχι μόνο αναπτύσσονται ταχύτερα από τους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας, αλλά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή νέων θέσεων εργασίας υψηλής παραγωγικότητας: είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως από το 2017 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγή νέων θέσεων εργασίας μεταξύ όλων των κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας την τελευταία τριετία. Υποσκελίζουν δε άλλους εξαιρετικά δραστήριους κλάδους, όπως η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες (ΤΠΕ) ή ο τομέας της υγείας, οι οποίοι -κατά παράδοση- είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο δεύτερος πιο δραστήριος τομέας της παγκόσμιας οικονομίας στη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την τελευταία τριετία, είναι αυτός των ΤΠΕ, ο οποίος ευθύνεται για την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 3% την ίδια περίοδο. Οι τομείς της υγείας, των κατασκευών, της δημόσιας διοίκησης και του real estate είναι υπεύθυνοι για αύξηση της απασχόλησης κατά 2% έκαστος το διάστημα 2017-2021.

Στη λίστα με τους κλάδους, που έχουν από το 2017 μέχρι σήμερα, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση της απασχόλησης, ακολουθεί ο τομέας της ενέργειας με 1%. Ισόποση είναι η συμμετοχή του κλάδου της μεταποίησης (1%), του πολιτισμού (1%), της εκπαίδευσης (1%) και του λιανεμπορίου (1%).

Ο ρόλος της χρηματοδότησης

Η δυναμική των νεοσύστατων επιχειρήσεων να παράγουν πολλές και μεγάλης παραγωγικότητας θέσεις εργασίας προφανώς και ενισχύεται από το κατά πόσο καταφέρνουν να προσελκύσουν κεφάλαια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις προσθέτουν θέσεις εργασίας τρεις φορές γρηγορότερα όταν έχουν τη χρηματοδοτική υποστήριξη των funds επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capitals -VCs).

Από τους επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας των νεοφυών εταιρειών οι πιο παραγωγικοί σε νέες θέσεις εργασίας είναι αυτοί του e-commerce, του fintech (financial technology) και του foodtech.

Ταχεία ανάπτυξη

Οι startups δεν έχουν συμμετοχή μόνο στην αύξηση της απασχόλησης διεθνώς. Μεγάλη είναι η επίδρασή τους και στην συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει μάλιστα ότι νεότερες γενιές startup επιχειρήσεων δημιουργούν εξίσου μεγάλη αξία με τις παλαιότερες.

«Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι αναπτυσσόμενες νεοσύστατες εταιρείες αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο» αναφέρει η σχετική μελέτη.

«Το γεγονός ότι σήμερα μπορεί να δημιουργηθεί μια εταιρεία από οπουδήποτε, καθιστά την τοπική υποστήριξη ακόμη πιο σημαντική για την προώθηση μεμονωμένων οικοσυστημάτων εκκίνησης. Κάθε οικοσύστημα εκκίνησης είναι διαφορετικό και έτσι πρέπει να είναι και η επιχειρηματική του υποστήριξη» τονίζουν οι αναλυτές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...