30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Οι μισοί Έλληνες ανησυχούν για τις κυβερνοεπιθέσεις και το ψηφιακό έγκλημα

Της Νατάσας Φραγκούλη

Από τους πλέον ανήσυχους λαούς στην Ευρώπη όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων είναι οι Έλληνες. Για παράδειγμα, το 64% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει ανήσυχο για το πώς οι επιχειρήσεις, αλλά και οι Δημόσιοι φορείς, διαχειρίζονται τα προσωπικά του δεδομένα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό, που καταγράφεται πανευρωπαϊκά, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 να βρίσκεται στο 46%. Οι Ευρωπαίοι, που ανησυχούν σχεδόν εξίσου με τους Έλληνες για την τύχη των προσωπικών τους δεδομένων, είναι οι Ολλανδοί, οι οποίοι δηλώνουν ανήσυχοι σε ποσοστό 63%.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμένοι, αν και λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ-27, εμφανίζονται οι Έλληνες και όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις και το κυβερνοέγκλημα, όπως η κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το κακόβουλο λογισμικό ή το ηλεκτρονικό «ψάρεμα». Όπως δείχνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ένας στους δύο πολίτες στην Ελλάδα συμμερίζεται αυτή την ανησυχία, ποσοστό κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 56%.

Διαδικτυακή αποτοξίνωση

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους χρήστες του Διαδικτύου στην Ελλάδα -μεγαλύτερη από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη- η δυσκολία αποσύνδεσης από το Διαδίκτυο. Το 44% των Ελλήνων έναντι 34%, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, απαντά ότι ανησυχεί για τη δυσκολία αποσύνδεσης και επίτευξης μιας καλής ισορροπίας μεταξύ της ζωής εντός και εκτός Διαδικτύου.

Ανησυχία εκφράζουν περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες (το 35%) και όσον αφορά τη δυσκολία εκμάθησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων, αναγκαίων για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο και συγκεκριμένα 26%.

Ψηφιακά δικαιώματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά εργαλεία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Πάνω από οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (81%) θεωρούν ότι, έως το 2030, τα ψηφιακά εργαλεία και το Διαδίκτυο θα είναι σημαντικά στη ζωή τους. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ελλάδα με το 79% των πολιτών να συμφωνεί με την παραπάνω άποψη.

Στο μεταξύ, η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι η Ένωση προστατεύει ικανοποιητικά τα δικαιώματά τους στο διαδικτυακό περιβάλλον. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός πολιτών (σχεδόν 40 %) δεν γνωρίζει ότι δικαιώματά του όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ιδιωτική ζωή ή η μη διακριτική μεταχείριση θα πρέπει επίσης να γίνονται σεβαστά στο Διαδίκτυο.

Ψηφιακό όραμα

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειονότητα (82%) των πολιτών της ΕΕ θεωρεί ότι είναι χρήσιμο για την Ένωση να καθορίσει και να προωθήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να έχουν απτές συνέπειες για τους πολίτες, για παράδειγμα, εννέα στους δέκα (90 %) πολίτες τάσσονται υπέρ του να συμπεριληφθεί η αρχή ότι όλες και όλοι, μεταξύ άλλων τα άτομα με αναπηρίες ή που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού, θα πρέπει να επωφελούνται από ευπρόσιτες και εύχρηστες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Οι πολίτες επιθυμούν να ενημερώνονται με σαφήνεια σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω οικονομικά προσιτής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας και να μπορούν να χρησιμοποιούν ασφαλή και αξιόπιστη ψηφιακή ταυτότητα για την πρόσβαση σε ευρύ φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών διαδικτυακών υπηρεσιών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...