13.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Οι μισές ελληνικές startups ιδρύθηκαν μεταξύ 2019-2021

Της Νατάσας Φραγκούλη

Εξαιρετικά παραγωγικό αποδείχθηκε το νεοφυές οικοσύστημα στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, με τις μισές ελληνικές startups να ιδρύονται μεταξύ 2019 και 2021.

Πρακτικά, τα τελευταία τριετία, γεννήθηκαν στη χώρα σχεδόν όσες νεοφυείς εταιρείες είχαν δημιουργηθεί από το 2014, με το 2019 να είναι μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά, αφού τότε συστήθηκε το 21,2% των ενεργών νεοφυών εταιρειών στο μητρώο του Elevate Greece.

Τα 2/3 των startups έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, ενώ το 73% έχει λάβει χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών

Το ελληνικό οικοσύστημα, που πλέον μετρά 618 πιστοποιημένες -μέσω του Elevate Greece- startups, απασχολώντας 5.900 εργαζόμενους, αυξάνεται μεν δυναμικά. Ωστόσο, παραμένει προσανατολισμένο στην Αττική, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου τα 2/3 των νεοφυών εταιρειών της χώρας (το 67,2%). Μόλις ένα 14% έχει έδρα στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην Κρήτη βρίσκεται εγκατεστημένο το 6,8% των startups.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εκπροσωπούνται στον εθνικό χάρτη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με ισχνά ποσοστά, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη αποκέντρωσης του οικοσυστήματος.

Βασικός χρηματοδότης τα VCs

Το εγχώριο οικοσύστημα -όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας- βρίσκεται πλέον συστηματικά στα ραντάρ των επενδυτών: το μεγαλύτερο ποσοστό εξωτερικής χρηματοδότησης, που έχουν λάβει οι ελληνικές startups και συγκεκριμένα το 72,8%, προέρχεται από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals).

Η δεύτερη πιο βασική χρηματοδότηση των νεοφυών εταιρειών της χώρας είναι οι επιδοτήσεις, από όπου προέρχεται το 10%, ενώ ο τρίτος πιο σημαντικός χρηματοδότης είναι οι «επενδυτικοί άγγελοι» με 8,2%.

Χαρτογράφηση του οικοσυστήματος

«Το Elevate Greece αποτελεί την περίμετρο, που είχαμε ανάγκη να δημιουργήσουμε, προκειμένου να οριοθετήσουμε το νεοφυές οικοσύστημα στην Ελλάδα», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του 1ους ετήσιου απολογισμού του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης σε ανώνυμη εταιρεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο κ. Δήμας, το προφίλ του ελληνικού οικοσυστήματος startups όπως καταγράφεται από το Elevate Greece έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • το 80% των επιχειρήσεων ιδρύθηκε από άνδρες και μόλις το 20% από γυναίκες,
  • το 84% είναι ΙΚΕ (ακολουθούν με 11% ΑΕ και 5% ΕΠΕ), ενώ
  • το 16,4% έχει ένα ιδρυτή, το 37,4% δύο founders και το 28,1% τρεις.
  • Το 91% των startups έχει έδρα αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ
  • ένα 5% είναι υποκατάστημα ξένης εταιρείας στη χώρα μας.

Οι βιοεπιστήμες όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησης είναι ο κλάδος που έχει προσελκύσει τις περισσότερες νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα με ποσοστό 13,3% και ακολουθούν:

  • ο τουρισμός – υπηρεσίες φιλοξενίας με 9,4%,
  • το περιβάλλον –ενέργεια με 8,3%,
  • ο αγροδιατροφικός κλάδος με 7,7%,
  • η διαφήμιση – μάρκετινγκ με 6,6%.

Ο τομέας της ανάλυσης δεδομένων έχει προσελκύσει το 6% των ενεργών startups του Μητρώου, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες το 4,7%, οι βιομηχανικές κατασκευές το 4,1%, ενώ ακολουθούν: λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο με 3,9%, εκπαίδευση με 2,8% και οι μεταφορές με 2,6%.

Όσον αφορά τις πηγές εσόδων των ελληνικών startups, η χρέωση λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS), η χρέωση ανά προϊόν και η χρέωση ανά συνδρομή είναι οι τρεις επικρατέστερες.

Να σημειωθεί ότι η ένταξη των startups στο του Elevate Greece κάθε άλλο παρά εύκολη υπήρξε το 2021, καθώς σχεδόν μία στις δυο αιτήσεις ένταξης στο Μητρώο απορρίφθηκε.

Νέες χρηματοδοτήσεις

Στις 22 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου ανοίγει ο Β’ κύκλος στήριξης για την πανδημία με τα ίδια κεφάλαια κίνησης στο πλαίσιο του Ερευνώ – Δημιουργώ –Καινοτομώ. Η δημόσια δαπάνη είναι 25,4 εκατ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο Α’ κύκλος στήριξης νεοφυών εταιρειών για την αντιμετώπιση του Covid -19, που αφορούσε κεφάλαιο κίνησης από 5.000 έως 100 χιλ. ευρώ, απέδωσε στις ελληνικές startups 25,88 εκατ. ευρώ, καθώς από τις 457 αιτήσεις χρηματοδότησης εντάχθηκαν οι 377.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...

H Εθνική Ελλάδας και όλοι οι αγώνες για τα προκριματικά του UEFA Euro 2024 στο Novasports!

Ο δρόμος της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και όλων των ευρωπαϊκών χωρών μελών της UEFA για την τελική φάση του Euro 2024 περνάει από...

Νέα σειρά στη NOVA: Το ψυχολογικό θρίλερ «Without Sin» έρχεται να καθηλώσει

Οι Πέμπτες στη NOVA αποκτούν αγωνία, δράση και μυστήριο με τη νέα σειρά «Without Sin»! Από την Πέμπτη 23 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη στις...