21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Οι μικρομεσαίες εταιρείες θα επενδύσουν 1,3 τρισ. δολάρια στην τεχνολογία το 2021

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ρυθμούς ψηφιακού fast forward έχει θέσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο η πανδημική κρίση. Παρά την οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, οι επενδυτικές δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τεχνολογία το 2021 αυξάνονται και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς έναντι του παρελθόντος.

Για το 2021 το ύψος των σχετικών δαπανών θα αυξηθεί κατά 8% και θα υπερβεί το 1,3 τρισ. δολάρια, καθώς η ψηφιοποίηση έχει αποδειχθεί μονόδρομος ειδικά για τις μικρομεσαίες εταιρείες ανά τον κόσμο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Analysys Mason, το 2020 οι ΜμΕ επένδυσαν κεφάλαια της τάξης του 1,2 τρισ. δολάρια στο ΙΤ.

Οι δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τεχνολογία θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και το 2022, ξεπερνώντας το 1,4 τρισ. δολ., ενώ το momentum θα παραμείνει ανοδικό και τα επόμενα χρόνια: για το 2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο θα επενδύσουν στο ΙΤ περί το 1,5 τρισ .δολ., ποσό που θα αυξηθεί στο 1,6 τρισ. δολ. το 2024.

Ο ρυθμός αύξησης των σχετικών επενδύσεων από το επόμενο έτος, 2022, αναμένεται να κινηθεί σε πιο χαμηλά ποσοστά, αντίστοιχα με αυτά της προ COVID 19 εποχής. Ποσοστιαία οι σχετικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 6,6% μεταξύ 2021 και 2022, κατά 6,4% το 2023 και κατά 6,9% το 2024, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Analysis Mason.

Στο επίκεντρο το cloud 

Το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους στην κάλυψη βασικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών ΙΤ.

Οι δαπάνες για εφαρμογές cloud θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο το 2021 όσο και το 2022, καθώς οι επιχειρήσεις μετακινούνται από λογισμικό on-premises σε εναλλακτικές λύσεις cloud. Οι πρωτοβουλίες μετάβασης στο cloud, που τέθηκαν σε αναστολή το 2020, έχουν ήδη ξεκινήσει εν νέου εντός του τρέχοντος έτους και θα εξακολουθήσουν να έχουν περίοπτη θέση στην επενδυτική ατζέντα των ΜμΕ και το 2022. Έτσι οι σχετικές δαπάνες για cloud αναμένεται να αυξηθούν κατά 18% φέτος και κατά 19% το 2022.

Στο μεταξύ, τα εργαλεία συνεργασίας (Collaboration tools) θα είναι το θεμέλιο της ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι αυτό αναμένεται αύξηση των σχετικών επενδύσεων το 2021 κατά 15% και κατά 16% το 2022.

Μείζον θέμα η κυβερνοασφάλεια

Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την κυβερνασφάλεια, καθώς η απομακρυσμένη εργασία συνεχίζει να αποτελεί τον εργασιακό κανόνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σχετικές δαπάνες θα τρέξουν με ρυθμό ανάπτυξης 10% φέτος και 9% το 2022.

Οι επενδύσεις σε συσκευές και περιφερειακά θα αυξηθούν επίσης, αλλά σαφώς με πιο ήπιους ρυθμούς, καθώς οι επιχειρήσεις ξεκινούν αναβαθμίσεις συσκευών που τέθηκαν σε αναστολή το 2020. Η ζήτηση θα μετατοπιστεί -σε μεγάλο βαθμό- σε φορητούς υπολογιστές καθώς η κινητικότητα γίνεται προτεραιότητα. Οι δαπάνες για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα διευρυνθούν κατά 6% το 2021 και κατά μόλις 2% το 2022.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

22YM HONDA ADV350: Ένα νέο scooter κάνει την είσοδό του στην οικογένεια της Honda

Το ADV350 συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και...

Ένα κινητό γραφείο συσκέψεων από την Nissan, κάνει τον χρόνο του ταξιδιού πιο άνετο και αποτελεσματικό

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο...

Smartwatches: Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Στις smart εφαρμογές και συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, για  τη σωματική και  και ψυχική τους ανάκαμψη  μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με...

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο εργοστάσιο τσιπ στο Τέξας

Η μεγαλύτερη επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίαςΗ Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή μιας νέας...

Just Go Zero Coffee: Polygreen και everest κάνουν μαζί πράξη την κυκλική οικονομία

 Δεύτερη ζωή για τον καφέ εξασφαλίζουν οι 2 εταιρίες μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων τουΗ...