Ως έναν σίγουρο τρόπο για να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη βλέπουν οι εταιρείες ενέργειας τις τεχνολογικές επενδύσεις. Είτε αυτές αφορούν επενδύσεις σε τεχνολογίες αυτοματισμού είτε σε τεχνητή νοημοσύνη, 7 στις 10 εταιρείες ενέργειας απαντούν ότι μέσω της τεχνολογίας επιδιώκουν τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Όσον αφορά το ποιες επενδύσεις θεωρούν οι leaders της ενέργειας, παγκοσμίως, ως πιο κρίσιμες για την επίτευξη αυτού του στόχου, την πρώτη θέση κατέχουν αυτές που σχετίζονται με τον αυτοματισμό των διαδικασιών. Οι CEOs του κλάδου της τεχνολογίας τοποθετούν στην κορυφή της λίστας των επενδυτικών τους προτεραιοτήτων για το 2021 τον αυτοματισμό.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από μελέτη της KPMG, στην πλειοψηφία τους οι επικεφαλής των εταιρειών του κλάδου απαντούν ότι το 2021 θα κατευθύνουν στον αυτοματισμό τα περισσότερα κεφάλαια από κάθε άλλο τομέα που σχετίζεται με την τεχνολογία.
Τη δεύτερη θέση μεταξύ των επενδυτικών προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου, παγκοσμίως, καταλαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, Artificial Intelligence -AI. Ακολουθούν οι επενδύσεις σε υποδομές τηλεδιασκέψεων και σε πλατφόρμες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (προφανώς για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εξ αποστάσεως εργασίας).
Σύμφωνα με την έρευνα Insights for Energy Leaders: the key issues and priorities on the minds of Energy CEOs της KPMG, η τρίτη επενδυτική προτεραιότητα των εταιρειών ενέργειας για το 2021 θα είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης του καταναλωτή (πχ chat bots). Την επόμενη θέση της ίδιας λίστας καταλαμβάνει η λήψη μέτρων για την ψηφιακή ασφάλεια.
Διάθεση για εξαγορές
Η έρευνα διαπιστώνει συνολικά ότι οι CEOs σε εταιρείες ενέργειας αφουγκράζονται την αλλαγή, επαναπροσδιορίζουν τους κινδύνους και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου. Πάντως, το 83% των CEOs του κλάδου αναμένει χαμηλή έως μέτρια δραστηριότητα M&A τα επόμενα τρία χρόνια.
Συνολικά, η έρευνα εντοπίζει μια εικόνα αισιοδοξίας στη βιομηχανία, που αγκαλιάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας. Το 37% των CEOs του κλάδου βλέπει μια επιστροφή στην ομαλότητα προς το τέλος του 2021. Πάντως το 43% απαντά ότι οι επιχειρήσεις και οι δραστηριότητές τους έχουν αλλάξει για πάντα ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
«Η βιομηχανία της ενέργειας εξακολουθεί να αποτελεί έναν απαραίτητο κλάδο για την οικονομία, καθώς οι οργανισμοί σε όλες τις βιομηχανίες αρχίζουν να προετοιμάζονται για μια νέα πραγματικότητα και ανάκαμψη από τον αντίκτυπο του COVID-19» τονίζουν οι αναλυτές.
Στο μεταξύ, το 60% απαντά σχεδιάζει να εφαρμόσει πιο αυστηρές πρακτικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Άλλωστε, η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή αναγνωρίστηκαν ως ο κορυφαίος κίνδυνος για την ανάπτυξη του οργανισμού τους τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το 43%
Επιπρόσθετα, το 100% δηλώνει ότι σίγουρο για τις προοπτικές ανάπτυξης της ενεργειακής βιομηχανίας και το 93% αισθάνεται σίγουρο για τις προοπτικές άμεσης ανάπτυξης στη δική τους επιχείρηση.