10.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Οι επόμενες κινήσεις του ταμείου Φαιστός

Μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα είναι έτοιμο το επενδυτικό ταμείο Φαιστός προκειμένου να ξεκινήσει την αναζήτηση των σχημάτων που αξιοποιούν τις δυνατότητες των 5G δικτύων.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια του 6ου Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, η οποία έχει αναλάβει τη σύσταση και διαχείριση του επενδυτικού ταμείου Φαιστός, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια και από ιδιώτες επενδυτές.

Αυτά τα κεφάλαια θα προστεθούν στα 93 εκατ. ευρώ που συνεισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο και προέρχονται από το 25% των εσόδων από την πρόσφατη δημοπρασία για την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη για τη λειτουργία των 5G δικτύων. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και το ταμείο «κλείσει», τότε θα ξεκινήσει και η αναζήτηση για τις ιδέες στις οποίες πρόκειται να επενδύσει το Φαιστός.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, τα συνολικά κεφάλαια ενδέχεται να κινηθούν σε επίπεδα μεταξύ 120 και 130 εκατ. ευρώ, δεδομένου πως αναμένεται να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, καθώς πρόκειται για αρκετά καινοτόμα προσέγγιση.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να παίξουν τα δίκτυα 5G και τις αλλαγές που θα επιφέρουν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ επισήμανε τη σημασία που μπορούν να παίξουν αυτές οι υποδομές στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τα πλεονεκτήματα του Φαιστός

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Φαιστός είναι ένα εξειδικευμένο και ευέλικτο fund, το οποίο ξεκινά με σημαντικά κεφάλαια (σ.σ. τα 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων) αλλά έχει ορισμένα ακόμη πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά, ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει διατηρήσει ορισμένες συχνότητες στα 700 MHz, στα 3,5 GHz και στα 26 GHz, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πιλοτικές δοκιμές οι εταιρείες στις οποίες θα επενδύσει το Φαιστός. Ένα άλλο είναι ότι οι εταιρείες αυτές θα έχουν ως πρώτο πελάτη εταιρείες και φορείς του Δημοσίου, ενώ επιπλέον θα έχουν πρόσβαση σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Πρακτικά, ο στόχος είναι το Φαιστός να συνεισφέρει στη δημιουργία του ελληνικού 5G οικοσυστήματος, το οποίο με τη σειρά θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας, στη βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ, δεδομένου ότι είναι ένα επενδυτικό ταμείο, μπορεί να υπάρξει συνεισφορά και σε επίπεδο εσόδων για το Δημόσιο.

Ο κ. Τζωρτζακάκης τόνισε ότι το 5G είναι μία τεχνολογία που αφορά καταρχάς λύσεις και εφαρμογές που θα αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις με κλάδους όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ενέργεια να είναι από αυτούς που θα ωφεληθούν αρχικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιδέες που θα αναζητηθούν από το Φαιστός θα αφορούν εφαρμογές που αξιοποιούν το 5G και θα απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις.

Το πρώτο «έξυπνο» εργοστάσιο

Η βιομηχανία αναμένεται να είναι από τους κλάδους που θα αξιοποιήσουν το 5G και ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τη δημιουργία των αποκαλούμενων «έξυπνων» εργοστασίων. Ένα τέτοιο ελληνικό παράδειγμα, το οποίο εκτιμάται πως στο άμεσο μέλλον θα αξιοποιήσει το 5G, είναι και αυτό που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 6ου Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας. Πρόκειται για μία υλοποίηση που έχει γίνει στο εργοστάσιο της Calpak στο Σχηματάρι και αποτελεί μία συνεργασία της Cosmote, της Ericsson και της Gizelis Robotics.

Το έργο αξιοποιεί το δίκτυο 4G της Cosmote και εξοπλισμό της Ericsson προσφέροντας τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως παρακολούθηση (monitoring) των ρομποτικών μηχανημάτων της Gizelis Robotics που χρησιμοποιεί η Calpak με τα δεδομένα που συλλέγονται να αξιοποιούνται από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να γίνεται προληπτική συντήρηση των μηχανημάτων.

Επιπλέον, έχει υλοποιηθεί και μία λύση επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), η οποία δίνει τη δυνατότητα να γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο η συντήρηση των μηχανημάτων ακόμη και αν ο εξειδικευμένος τεχνικός δεν βρίσκεται μέσα στο χώρο όπου βρίσκονται τα μηχανήματα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ελλάδα: Παιδιά και ενήλικες σίγουροι για τις γνώσεις τους γύρω από τις απάτες phishing

Στην 1η θέση μεταξύ 8 αγορών σε έρευνα για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο 86% των παιδιών μεταξύ 11 και 15 ετών στην Ελλάδα...

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...

H Εθνική Ελλάδας και όλοι οι αγώνες για τα προκριματικά του UEFA Euro 2024 στο Novasports!

Ο δρόμος της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και όλων των ευρωπαϊκών χωρών μελών της UEFA για την τελική φάση του Euro 2024 περνάει από...