19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Οι επιχειρήσεις αυξάνουν, εν μέσω κρίσης, τις επενδύσεις στην τεχνολογία

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Ανελαστικές θεωρούν πλέον οι επιχειρήσεις τις επενδύσεις στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην περικόπτουν, αλλά να διευρύνουν ή στη χειρότερη περίπτωση να διατηρούν σταθερά τα τεχνολογικά τους πλάνα. Μάλιστα, περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις, παγκοσμίως, (το 39%) σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ένα παρόμοιο ποσοστό εταιρειών ανά τον κόσμο προγραμματίζει να διατηρήσει σταθερό τον διαθέσιμο προϋπολογισμό για την τεχνολογική του αναβάθμιση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών Capgemini.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στελέχη σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία κυρίως για να επιτύχουν μείωση του κόστους και λήψη ταχύτερων αποφάσεων, αξιοποιώντας το cloud, τα δεδομένα και τα data analytics. Στο μεταξύ, προκειμένου να προστατεύσουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους το επόμενο έτος, σχεδόν τα μισά στελέχη σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τις δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ανελαστικές επενδύσεις 

Με δεδομένη την οικονομική αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις σήμερα ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση στις επενδύσεις. Ωστόσο, αυτό δεν οδηγεί σε περικοπές των τεχνολογικών επενδύσεων.

«Οι επενδύσεις τεχνολογίας θεωρούνται εργαλείο για τη μείωση του κόστους και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Έτσι, για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την οικονομική καταιγίδα, οι επιχειρήσεις εξετάζουν τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης και στη γρήγορη δημιουργία οικονομικής αξίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

«Ενώ οι επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες αναμένουν ύφεση φέτος, οι επενδυτικές προοπτικές στην τεχνολογία παραμένουν θετικές. Οι εταιρείες θεωρούν πλέον τις τεχνολογικές επενδύσεις ως ένα μέσο για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, καθώς ως μια απάντηση σε πολλές από τις προκλήσεις που προκύπτουν σε μια εξαιρετικά ασταθή αγορά» αναφέρει η σχετική ανάλυση.

Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θεωρούνται -σύμφωνα με την ίδια μελέτη- ο κορυφαίος κίνδυνος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων το 2023. Αυτό υποστηρίζει το 89% των εταιρειών, εξηγώντας ότι ανησυχεί για το θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με δεδομένη την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (67%) και την  ενεργειακή κρίση (64%).

Αυτά τα στελέχη σχεδιάζουν να κατευθύνουν επενδύσεις σε τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας (επιτρέποντας την ευελιξία, διαφάνεια και την ορατότητα των αλυσίδων εφοδιασμού), καθώς και τη διαφοροποίηση (βάσεων προμηθευτών, εταίρων παραγωγής και μεταφοράς).

«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, εστιάζουν τις επενδύσεις τους σε τομείς που θα συνεχίσουν να οδηγούν τον επιχειρηματικό τους μετασχηματισμό. Θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η τεχνολογία, όχι μόνο για να κάνουν την επιχείρησή τους πιο αποτελεσματική, βιώσιμη και ανθεκτική, αλλά το πιο σημαντικό για να επιτρέψουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Capgemini, κ. Aiman Ezzat.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...