17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Οι επενδυτές κρατάνε μικρό καλάθι για το fintech

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Μικρό καλάθι για την αγορά της χρηματο-οικονομικής τεχνολογίας (fintech) έχουν αρχίσει να κρατάνε πλέον οι επενδυτές, με τον κλάδο να πέφτει και αυτός θύμα των μακροοικονομικών προκλήσεων. Μετά από μια χρονιά ρεκόρ, που ήταν το 2021, το 2022 οι επενδύσεις στον κλάδο του fintech μειώθηκαν σημαντικά, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα παραμείνουν αρκετά υποτονικές τουλάχιστον για το α’ τρίμηνο του 2023.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, η έλλειψη δραστηριότητας IPO, η πτωτική πίεση στις αποτιμήσεις και, φυσικά, οι αναταράξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων ήταν οι παράγοντες που κράτησαν χαμηλά την αγορά του fintech το 2022.

Πάντως, ενώ τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά του 2021, το 2022 δεν ήταν γενικά μια κακή χρονιά. Στην πραγματικότητα, ήταν η τρίτη καλύτερη χρονιά για τις επενδύσεις fintech και η δεύτερη ισχυρότερη σε όγκο συναλλαγών.

Σύμφωνα με το «Pulse of Fintech» της KPMG, μετά το ρεκόρ των $ 238,9 δισ. μέσω 7.321 συναλλαγών το 2021, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις fintech με εξαγορές & συγχωνεύσεις (Μ&Α), ιδιωτικά κεφάλαια (PE) και επιχειρηματικές συμμετοχές (VC) μειώθηκαν στα $164,1 δισ. μέσω 6.006 συναλλαγών το 2022.

Ενώ ο τομέας των πληρωμών προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης fintech το 2022 ($ 53,1 δισ.), το regtech αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή τομέα του έτους, με τις επενδύσεις να αυξάνονται από τα $11,8 δισ. το 2021 στα $ 18,6 δισ. το 2022.

«Με τα επιτόκια να συνεχίζουν να αυξάνονται, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν ένα αρκετά δύσκολο θέμα για κάποιο διάστημα. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβολή πολλών από τις μεγαλύτερες πιθανές συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περαιτέρω», σημειώνει η KPMG International σε σχετικό report της.

Καλές οι προοπτικές

Πάντως, παρά τη βραχυπρόθεσμη υποχώρηση στην παγκόσμια αγορά του fintech, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επενδύσεις fintech παραμένουν αρκετά θετικές. Και αυτό λόγω του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της αυξανόμενης εστίασης στην ενσωμάτωση προϊόντων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σε άλλους τομείς.

«Θα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για λύσεις fintech οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, η αξιολόγηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και η προσέλκυση και διακράτηση πελατών», αναφέρει η έκθεση.

Η πορεία των κρυπτονομισμάτων

Ο τομέας τους regtech θα παραμείνει πιθανότατα ένα από τα πιο ανθεκτικά κομμάτια των επενδύσεων fintech το 2023, πέρα από τις λύσεις B2B σε όλους τους κλάδους fintech.

Ενώ οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αδύναμες το α’ εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα, ο ευρύτερος τομέας των λύσεων που βασίζονται στο blockchain πιθανότατα θα προσελκύσει πρόσθετη προσοχή από τους επενδυτές.

Η προσοχή αυτή θα είναι στραμμένη κυρίως στις περιπτώσεις θεσμικής χρήσης, στις διασυνοριακές πληρωμές, στα τυχερά παιχνίδια και στα NFTs.

Πτώση στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μειώθηκαν από τα $ 79 δισ. μέσω 2.379 συναλλαγών το 2022 στα $ 44,9 δισ. μέσω 1.977 συναλλαγών το 2022. Οι επενδύσεις στο α’ εξάμηνο του 2022 ήταν πολύ πιο ισχυρές σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο, με $ 32,8 δισ. έναντι $ 12,1 δισ. αντιστοίχως.

Η έλλειψη συναλλαγών fintech άνω του US$1 δισ. το β’ εξάμηνο του 2022 προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες πτώσεις. H μεγαλύτερη συναλλαγή κατά το α’ εξάμηνο του 2022 αφορούσε την εξαγορά ύψους $3,9 δισ. της ιταλικής SIA σε σύγκριση με την εξαγορά αξίας $ 840 εκατ. της βρετανικής Nucleus Financial Group το β’ εξάμηνο 2022.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...