33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν το ψηφιακό πορτοφόλι: 1 στους 3 πληρώνει με digital wallet

 • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα των Ελλήνων, με έναν στους τρεις πολίτες να χρησιμοποιεί το smartphone του και υπηρεσίες όπως Google Pay και Apple Pay για τις πληρωμές. Με την πάροδο του χρόνου, και ειδικότερα μετά από την πανδημία, οι τρόποι πληρωμής έχουν αλλάξει.

Για παράδειγμα, εκτός από τα λεγόμενα digital wallets, στη ζωή των Ελλήνων έχουν μπει εναλλακτικές πληρωμές, όπως το Buy now pay Later (BNPL), που έχει εισάγει στην Ελλάδα η Klarna, αλλά και μεθόδους όπως το Payzy της Cosmote, αλλά και κάρτες digital only τραπεζών, όπως η Revolut και η Ν26.

Ειδικά στους νέους η διείσδυση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής γίνονται όλο και πιο δημοφιλής από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Για την ακρίβεια σχεδόν οι μισοί Έλληνες, ηλικίας 18-24 ετών, (το 45%), πληρώνουν πλέον με ψηφιακά πορτοφόλια.

Στο μεταξύ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των νέων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 38% πληρώνει με κάρτες φορέων όπως η Revolut, με τη διείσδυση των προπληρωμένων καρτών να φτάνει το 15% μεταξύ των νέων ηλικίας 18-24 ετών.

Ειδικά οι νέοι έχουν μπει για τα καλά στον κόσμο των εναλλακτικών πληρωμών με τη χρήση του Payzy της Cosmote να βρίσκεται στο 12% μεταξύ των νέων και το BNPL να είναι η μέθοδος με την οποία πληρώνει το 8% των Ελλήνων στις ηλικίες 18-24 ετών.

Βασιλιάς τα μετρητά

Παρά τη σταδιακή εξοικείωση των Ελλήνων καταναλωτών με τις εναλλακτικές πληρωμές, “βασιλιάς” των συναλλαγών παραμένουν τα μετρητά και η αντικαταβολή, που τα προτιμά το 78% του πληθυσμού. Στη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών μέσων πληρωμής στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται η χρεωστική κάρτα, με ένα 72% των πολιτών να δηλώνει ότι τη χρησιμοποιεί στις καθημερινές του συναλλαγές.

Ακολουθούν:

 • η online μεταφορά (e-banking / m-banking) με 67%,
 • η πιστωτική κάρτα από ελληνική τράπεζα (πλαστικό) με 35%,
 • η χρεωστική κάρτα από ελληνική τράπεζα στο κινητό (ψηφιακή) με 33%,
 • τα ψηφιακά πορτοφόλια (Google Pay, Apple Pay, κλπ.) επίσης με 33% και
 • η προπληρωμένη κάρτα (πλαστικό ή ψηφιακή) με 25%.

Λιγότερο δημοφιλείς μέθοδοι πληρωμής, αλλά με σημαντικές προοπτικές χρήσης είναι:

 • η πιστωτική κάρτα από ελληνική τράπεζα στο κινητό (ψηφιακή) με 16%,
 • η κάρτα Revolut επίσης με 16%,
 • το Payzy by Cosmote με 5%,
 • το BNPL, όπως π.χ. Klarna, με 4% και
 • η κάρτα της ψηφιακής τράπεζας N26 με 2%.

3,9 διαφορετικοί τρόποι πληρωμών

Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Οι Τρόποι Πληρωμής που Προτιμούν οι Έλληνες» που διεξήχθηκε το Μάιο του 2023, έδειξε ότι σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν κατά μέσο όρο 6,8 τρόπους πληρωμής που υπάρχουν στην αγορά.

Χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 3,9 διαφορετικούς τρόπους με «αρχηγό» την χρεωστική κάρτα και προτιμούν συστηματικά κατά μέσο όρο 1,9 διαφορετικούς τρόπους για να πληρώνουν τις αγορές τους.

Οι άντρες και οι μικρότερες ηλικίες φαίνεται να είναι πιο συμφιλιωμένοι με τους πιο σύγχρονους τρόπους πληρωμής, αφού χρησιμοποιούν πιο σύγχρονους ή/και ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής σε σύγκριση με γυναίκες και μεγαλύτερες ηλικίες.

Τέλος, οι προτιμώμενοι τρόποι πληρωμής από τους καταναλωτές διαφέρουν ανάλογα με την περίσταση. Οι διαφορετικοί τρόποι πληρωμής γίνονται πιο δημοφιλείς ανάλογα με την περίπτωση, με πιο παραδοσιακούς να χρησιμοποιούνται σε offline αγορές, και τους πιο σύγχρονους σε διαδικτυακές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...