14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Έρχεται νέο χρηματοδοτικό fund για πατέντες

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό εργαλείο (Patent Fund) που θα στηρίζει με έως και 300.000 eυρώ την ανάπτυξη και κατάθεση διεθνών πατεντών, αλλά και τη δημιουργία, βάσει των πατεντών αυτών, πρωτοτύπων.

Ένα νέο fund για τη χρηματοδότηση των πατεντών παίρνει «σάρκα και οστά» τις επόμενες ημέρες νε στόχο την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων.

Όπως αποκάλυψε ο Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον της χώρας στο τομέα της Πληροφορικής, το νέο εγχείρημα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Σαν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ετοιμάζουμε τις επόμενες ημέρες το patent fund που έρχεται να χρηματοδοτήσει το κομμάτι της πνευματικής ιδιοκτησίας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να το συνδυάσουμε με το κομμάτι που είναι το .fund product. Είναι το πρώτο product που  θα βγει βασισμένο σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

1000 πατέντες

Μάλιστα είπε ότι την προηγούμενα χρονιά η χώρα μας είχε να επιδείξει περίπου 1000 πατέντες , ουσιαστικά κεντρίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ειδικότερα, το 2022, οι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 που είχαν φτάσει τις 596, ξεπερνώντας τις 1.000.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως το τελευταίο έτος εκτός από τις μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες παρατηρείται συμμετοχή και προσπάθεια κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών από μικρές επιχειρήσεις. Το αυξημένο ενδιαφέρον σχετίζεται και με την απλοποίηση της διαδικασίας της αίτησης που είναι πλέον και πιο οικονομική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

50 venture capital

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η στήριξη αυτής της «παραγωγής». Mάλιστα επεσήμανε ότι την Δευτέρα έλαβε χώρα  το franko Greco  όπου υπήρχαν 50 venture capital από το εξωτερικό, 3 από την Ελλάδα και 3 εταιρείες για να αντλήσουν κεφάλαια.

«Σε αυτό το κομμάτι λειτουργούμε ένα δίκτυο από business experts από όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να φέρουμε μαζί τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους αντίστοιχους επιχειρηματίες από τη Βοστώνη, το Τορόντο ,ή  από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αξιολογήσουν για λογαριασμό μας αν η πατέντα αυτή δεν είναι καλή μόνο ερευνητικά αλλά θα παράξει ουσιαστικά σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για την βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζάκης.

Πως θα λειτουργεί η στήριξη της HDB

Για το πρωτόλειο στάδιο της χρηματοδότησης της κατάθεσης της πατέντας η όποια αποτυχημένη έκβαση της κατάθεσης θα επιχορηγείται εξαλείφοντας τις υποχρεώσεις αποπληρωμής από όποιον τόλμησε και δοκίμασε να καταθέσει, αλλά απέτυχε.

Στην περίπτωση επιτυχημένης κατάθεσης πατέντας θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός PoC που θα καταλήξει στη δημιουργία του σχετικού MVP. Αν πετύχει η δημιουργία του πρωτοτύπου, η χρηματοδότηση θα μετατραπεί σε μικρή κεφαλαιακή συμμετοχή της HDB στην εταιρεία ή και μελλοντική συνεργασία βάσει royalties, ώστε πάλι να μπορούν κεφάλαια από επιτυχημένα projects να μπορούν να επιστραφούν και να δοθούν πάλι σε άλλες επιχειρήσεις που θα χρειάζονται στήριξη για να τολμήσουν στο μέλλον.

Σε περίπτωση που θα αποτύχει η δημιουργία του πρωτοτύπου, αλλά έχει μείνει η επιτυχημένη κατάθεση της πατέντας στην επιχείρηση, τότε η συνολική χρηματοδότηση θα επιχορηγείται εξαλείφοντας τις υποχρεώσεις αποπληρωμής από όποιον τόλμησε και δοκίμασε αλλά απέτυχε και η πατέντα που υπάρχει κατοχυρωμένη στην εταιρία, θα προσφερθεί για συνεργασία και να βοηθήσει τις άλλες τυχόν προσπάθειες για την υλοποίηση projects άλλων εταιρειών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...