- Της Μαρίας Μόσχου
Η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο του παγκοσμίου εμπορίου προκειμένου να προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας μέσα από νέα έργα και διασύνδεση με άλλες χώρες αποτελεί το βασικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτό προκύπτει από την Ημερίδα: «Συνδυασμένες Μεταφορές και ο Ρόλος της Ελλάδας» που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου διοίκησης του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου, υπό την υποστήριξη της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ (ΕΔΥΜΕΤ/ΥΠΥΜΕ).
«Δε θέλουμε να είμαστε μόνο μεταφορείς, δε θέλουμε να έχουμε μόνον παροχή υπηρεσιών, δεν θέλουμε μόνο να παίζουμε έναν κρίσιμο ρόλο – που παίζουμε ήδη- και στη ναυτιλία και στις συνδυασμένες μεταφορές. Θέλουμε το κομμάτι του παραγόμενου ευρωπαϊκού προϊόντος που ανήκει στη χώρα μας να είναι στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Συντονιστής του Διαδρόμου Ανατολή-Ανατολική Μεσόγειος, των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών κ. Mathieu Grosch για την πορεία των έργων στην χώρα μας και συνεχάρη τον Υπουργό Υποδομών – Μεταφορών για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται.
Χρήστος Σπίρτζης
«Το Θριάσιο Πεδίο είναι ένα έργο-κόμβος για τις Συνδυασμένες Μεταφορές, ένα σημαντικό σημείο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές μεταφορικές δυνάμεις. Μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων, μέσα σε τρία χρόνια έχουμε καταφέρει οι Συνδυασμένες Μεταφορές, οι μεταφορές, να μπουν σε σταθερή τροχιά».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών Χ, Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της Ημερίδας: «Συνδυασμένες Μεταφορές και ο Ρόλος της Ελλάδας».«Γιατί θέλουμε να κάνουμε Εμπορευματικά Κέντρα; Γιατί θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές στις μεταφορές; Είναι μόνον το ότι θέλουμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές διεθνείς μεταφορές; ‘Όχι. Είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στο να προσελκυθούν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Δε θέλουμε να είμαστε μόνο μεταφορείς, δε θέλουμε να έχουμε μόνον παροχή υπηρεσιών, δεν θέλουμε μόνο να παίζουμε έναν κρίσιμο ρόλο – που παίζουμε ήδη- και στη ναυτιλία και στις συνδυασμένες μεταφορές. Θέλουμε το κομμάτι του παραγόμενου ευρωπαϊκού προϊόντος που ανήκει στη χώρα μας να είναι στη χώρα μας. Κι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα που βοηθάει» ανέφερε χαρακητριστικά.
«Κάποιοι ήθελαν το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο να προκηρυχθεί σε ενιαίο τμήμα, ήθελαν να το πάρουν σε χαμηλή τιμή και απαξιωμένο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρ. Σπίρτζης.
Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι η κατάτμηση του διαγωνισμού έφερε θετικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, καθώς εξασφάλισε μεγαλύτερες επενδύσεις από τον ανάδοχο. Διαμήνυσε πως αν υπάρξουν αντίστοιχες πιέσεις και για το Εμπορευματικό Κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το Υπουργείο δεν θα ενδώσει και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στα πρότυπα του Θριασίου.
«Όσα συμφέροντα και αν υπάρχουν που θέλουν να πάρουν κοψοχρονιά τις υποδομές της χώρας, πρέπει να ψάξουν για άλλη χώρα, έξω από την Ευρώπη», δήλωσε ο Υπουργός, επισημαίνοντας «εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προχωράμε τον σχεδιασμό με διαφάνεια και με την υπηρέτηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας και της Ευρώπης για τις συνδυασμένες μεταφορές».
Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «Ο στόχος, το όραμα που μας έχει εμπνεύσει ο Πρωθυπουργός, το όραμα για μια Ευρώπη της παραγωγής για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, περνάει μέσα από τη δική μας δουλειά, περνάει μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό που δεν θα κάνει εκπτώσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα από όπου κι αν προέρχονται».
Επεσήμανε πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και ακολουθεί τις κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές με σεβασμό στο περιβάλλον και στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών των ρύπων.
Ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των έργων στο βασικό σιδηροδρομικό άξονα, τονίζοντας ότι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
«Οι βασικές προτεραιότητες του επενδυτικού προγράμματος και του σχεδίου που έχουμε, είναι η αναβάθμιση του Ελληνικού Σιδηροδρομικού Δικτύου. Είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθείτε σύντομα για το τι ακριβώς γίνεται. Ο άξονας Πειραιάς-Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Σήμερα πραγματοποιούνται δρομολόγια με ηλεκτροκίνητους συρμούς από τον Πειραιά μέχρι την Τιθορέα και από το Δομοκό ως τη Θεσσαλονίκη, επίκειται άμεσα η δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων συρμών από την Τιθορέα ως το Λιανοκλάδι και ακολουθεί το τμήμα από το Λιανοκλάδι ως το Δομοκό, οπότε, μέσα στο Φθινόπωρο θα είναι ηλεκτροκινούμενος όλος ο άξονας και φαντάζομαι ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι υπόλοιπες εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν, θα κάνουν το δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης σε λιγότερο από 3,5 ώρες μέχρι το τέλος του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι βασικές προτεραιότητες του επενδυτικού προγράμματος και του στρατηγικού σχεδίου είναι η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο πρώτο αξονας είναι ο Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος άξονας είναι ο άξονας Πάτρα – Αθήνα και ο τρίτος άξονας είναι Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, τμήματα ενταγμένα στον Κεντρικό Διευρωπαϊκό Διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Υπουργός. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική της σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και στα οφέλη από τις συνδέσεις ΒΙΠΕ και διυλιστηρίων της Motor Oil και των ΕΛΠΕ με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Οι μεταφορές συμβάλλουν στο να πέσουν αυτά που είχαν χτιστεί δεκαετίες. Να πέσουν τείχη, να πέσουν σύνορα μεταξύ των Βαλκανικών λαών, να πέσει ένα άσχημο ψυχροπολεμικά κλίμα, να πέσει η νοοτροπία των Βορείων συνόρων της χώρας μας και να εγκαινιαστεί ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι η αρχή της ενδοχώρας των Βαλκανίων, είναι οι διαφορετικοί δρόμοι για να φτάσει κανείς από την Κεντρική Ευρώπη έως τη Μαύρη Θάλασσα» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.
Mathieu Grosch
Στο στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη σύνδεση του Βορρά με το Νότο στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Συντονιστής του Διαδρόμου Ανατολή-Ανατολική Μεσόγειος, των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών κ. Mathieu Grosch.
Ο κ. Grosch, Επικεφαλής Κλιμακίου, ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των έργων που βρίσκονται σε αυτόν το διάδρομο και να εξετάσει τα προβλήματα και τους τρόπους που αντιμετωπίζονται. Η διατροπικότητα είναι το μέλλον και χρειαζόμαστε αποδοτική πολυτροπικότητα ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πορεία των έργων τα τελευταία χρόνια και συνεχάρη τον Υπουργό για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο κ. Grosch, έχουν εγκριθεί 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 19 έχουν ήδη διατεθεί με το 80% από αυτά να έχει δοθεί για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Μάλιστα, 2 δισ. ευρώ έχει πάρει με απευθείας χρηματοδότηση για 78 έργα η Ελλάδα, ενώ σε άλλα 50 έργα υπάρχει προέγκριση. Ο κ. Grosch παρότρυνε την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών να αναλάβει πρωτοβουλία και να προχωρά τα έργα ακόμη και αν δεν τα υλοποιούν γειτονικές χώρες. Εκτίμησε ότι το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί ο διάδρομος που θα ενώνει το Βορρά με το Νότο κατά 95%.
«Χρειαζόμαστε, επίσης, νέα χρηματοδοτικά μέσα και συνδυασμό μέσων, όπως είναι εγγυήσεις μαζί με επιδοτήσεις. Χρειαζόμαστε ΣΔΙΤ και βεβαίως χρειαζόμαστε και τη συμβολή των κρατών-μελών και με αυτά είμαι σίγουρος ότι το 2030 θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώνουμε τον διάδρομό μας κατά 95%. Αυτό το 95%, όμως, δεν αφορά μόνο επενδύσεις. Αυτό το 95% σημαίνει και ανάπτυξη για τις χώρες. Δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση διοξειδίου του άνθρακα και γι’ αυτό, αν θέλουμε να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους δεν χρειαζόμαστε μόνο χρήματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε» κατέληξε.
Θάνος Βούρδας
Στον κομβικό ρόλο των μεταφορών και στην συμβολή τους στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας με τίτλο «Συνδυασμένες μεταφορές και ο ρόλος της Ελλάδας».
Η χώρα αλλάζει σελίδα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε η περιοχή της Δυτικής Αττικής που χρησιμοποιήθηκε ως «παιδί ενός κατώτερου Θεού» αποκτά ζωή γιατί η ηγεσία είχε στρατηγική, όραμα και θέληση.
«Το Θριάσιο επικοινωνεί πλέον με το μεγαλύτερο λιμάνι των Βαλκανίων, συνδέεται με το σύγχρονο οδικό δίκτυο και με το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας. Συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για ένα σύγχρονο Εμπορευματικό Κέντρο. Ο σχεδιασμός και οι χρηματοδοτήσεις οφείλουν να καλύπτουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της χώρας», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.
«Οι μεταφορές δεν έχουν σύνορα. Απαιτείται συντονισμός δυνάμεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνδυασμό με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνεχίζουμε τις υποδομές για τις μεταφορές του μέλλοντος» κατέληξε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θ. Βούρδας.
Παναγιώτης Θεοχάρης
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ΑΕ Παναγιώτης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στο Θριάσιο Πεδίο κάνοντας λόγο «για ένα κόσμημα, έργο άρτιο κατασκευασμένο μέσα από δύσκολες συνθήκες».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Οργανισμού σημείωσε ότι εξασφαλίζει τη διασύνδεση με τους λιμένες (Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Καλαμάτα, Πύλο) και εκμεταλλεύεται τη διατροπική αξιοποίηση του δικτύου για προσέλκυση ροών από Ασία προς Ευρώπη. Επιπρόσθετα, μίλησε για εκπόνηση προγράμματος ανάταξης για όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατ. Ευρώ, ανεβάζοντας το δίκτυο των ενεργών γραμμών στα 2.500 χλμ.
Τέλος, εκτίμησε ότι ο σιδηροδρομικός άξονας, ΠΑΘΕ, θα έχει ολοκληρωθεί το 2022, προσθέτοντας ότι στους στόχους είναι η διασύνδεση με Ειδομένη, Στρυμώνα και Μοναστήρι.
Φίλιππος Τσαλίδης
Στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας στις εμπορευματικές μεταφορές αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., Φίλιππος Τσαλίδης ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των αποθηκών Κ1 και Κ2 που διαθέτει στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου logistics.H ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενισχύει τη συνεργασία της με τον ΟΛΠ, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την νέα ηγεσία του ΟΛΘ για αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία. «Στόχος είναι η αύξηση του εμπορευματικού έργου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς Ειδομένη και FYROM». Τα επόμενα δύο χρόνια ο κ. Τσαλίδης προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών εφόσον ολοκληρωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό πλάνο των 500 εκατ. ευρώ θα δρομολογηθεί με την ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα. Στρατηγικό όραμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπογράμμισε, είναι να αποτελέσει η εταιρεία τον κύριο προμηθευτή σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην ΝΑ Ευρώπη εξυπηρετώντας αποτελεσματικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από την Άπω Ανατολή προς την ΝΑ και Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού δικτύου συνδυασμένων και πολυτροπικών εμπορευματικών μεταφορών.
Καλλίνικος Καλλίνικος
Ο Καλλίνικος Καλλίνικος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Goldair, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, τόνισε πως για να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα της μετατροπής της σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο χρειάζεται αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει , του ανθρώπινου δυναμικού της και να θέσει σε εφαρμογή το στρατηγικό σχέδιο για τα logistics. Το πιο βασικό στοιχείο που απαιτείται, σημείωσε , είναι η αξιοποίηση των υποδομών και βασίζεται σε τρία σημεία: εκσυγχρονισμός των πυλών εισόδου και εξόδου της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, σύνορα), σύνδεση οδικώς και σιδηροδρομικώς με όλες τις πύλες εισόδου και ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων (Θριάσιο και Γκόνου). Υπενθύμισε ότι η πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία εμπορευματικών μεταφορών Rail Cargo Logistics Goldair ξεκινά τη λειτουργία της στις 27 Ιουνίου, ενώ σύντομα αναμένεται και η Κοινοπραξία Goldair – ΕΤΒΑ να προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, μια επένδυση της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ.
Ιωάννης Μίνης
Στο ρόλο των συνδυασμένων μεταφορών στα ελληνικά logistics αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μίνης, Πρόεδρος Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, επισημαίνοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στο εθνικό ΑΕΠ. «Η εφοδιαστική αλυσίδα θεωρείται από την κυβέρνηση βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέθεσε πέντε προτάσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.
-Να προσδιορισθούν οι διεθνείς εμπορευματικές ροές και να κατηγοριοποιηθούν ανά πύλη της χώρας, προορισμό και τύπο
-Για τις εν δυνάμει ροές να προσδιοριστούν: Η προστιθέμενη αξία για τη χώρα, δράσεις που θα ενισχύσουν τις ροές με υψηλή προστιθέμενη αξία, η δυναμικότητα συστημάτων μεταφοράς και πρωτοβουλίες αύξησης της ζήτησης – ενίσχυσης της προσφοράς
-Για το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο του Θριασίου να ακολουθηθούν οι διεθνείς βέλτιστες πρακτικές σιδηροδρομικών εμπορευματικών κόμβων και να μελετηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στα διερχόμενα φορτία εντός του Θριασίου
-Να δοθούν κίνητρα για κατάλληλες επενδύσεις σε συναρμολόγηση, επισκευή/rework, «τελειοποίηση», μεταποίηση διεθνών φορτίων. Να γίνει ενδελεχές benchmarking σε χώρες της ΕΕ, στις οποίες προσφέρονται παρόμοιες υπηρεσίες (Ιρλανδία, Τσεχία, κλπ)
-Για διεθνή φορτία (εκτός ΕΕ), να μελετηθούν κίνητρα και προϋποθέσεις ώστε τα φορτία να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ελλάδα – 25% του ποσού εκτελωνισμού παραμένει στην Ελλάδα.
Κρίτων Αθανάσιος Βαλλεράς
Στις σημαντικές προοπτικές των ελληνικών λιμανιών και τους επιχειρησιακούς στόχους του Υπουργείου αναφέρθηκε ο Ειδικός Συνεργάτης του Γεν. Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κρίτων Αθανάσιος Βαλλεράς
Στρατής Ζαφείρης
Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Βιομηχανίας αλλά και στα σοβαρά προβλήματα σε χρήσεις γης που αφορούν τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Στρατής Ζαφείρης: «Αυτό που μας απασχολεί σήμερα, είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους» τόνισε.