17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Οι δαπάνες για κυβερνοασφάλεια θα αυξηθούν κατά 13% το 2023

  • της Νατάσας Φραγκούλη 

Τα αυξημένα επίπεδα ψηφιακών απειλών διατηρούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο υψηλά στη λίστα των επενδυτικών προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων, παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα και το 2023 οι δαπάνες επιχειρήσεων, φορέων, οργανισμών και κυβερνήσεων για κυβερνοασφάλεια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Canalys, οι παγκόσμιες δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (περιλαμβάνουν τόσο δαπάνες για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες) αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,2% το τρέχον έτος. Σε απόλυτα μεγέθη, οι σχετικές δαπάνες το 2023 αναμένεται να φτάσουν τα 223,8 δισ. δολάρια.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας, η διεύρυνση των δαπανών για κυβερνοασφάλεια δεν θα αποτελέσει πραγματικότητα, οριζόντια, για όλες τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς. Με δεδομένη την πίεση στους προϋπολογισμούς και την ανάγκη για ασφυκτικό έλεγχο των δαπανών, επιχειρήσεις και φορείς θα επικεντρωθούν μόνο στις πιο επείγουσες ανάγκες κυβερνοασφάλειας για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος παραβιάσεων.

Οι δαπάνες μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων θα αυξηθούν, αλλά οι επενδύσεις από μικρότερες επιχειρήσεις θα εξασθενήσουν καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες. Το εξελισσόμενο τοπίο απειλών θα συνεχίσει να πιέζει τους οργανισμούς να διευρύνουν και να εμβαθύνουν την άμυνα στον κυβερνοχώρο, να επεκτείνουν τις δυνατότητες ανίχνευσης και να βελτιώσουν την απόκριση συμβάντων το 2023.

Ο ρόλος του ChatGPT

«Το ransomware παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τους οργανισμούς από επιχειρησιακή και οικονομική σκοπιά. Ωστόσο, η εμφάνιση και η πιθανή κατάχρηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα αυξήσει τον κίνδυνο σε άλλο επίπεδο το 2023», αναφέρει η Canalys.

«Αυτό θα επιτρέψει και θα επιταχύνει τη δημιουργία κακόβουλου κώδικα σε βιομηχανική κλίμακα από περισσότερους παράγοντες απειλών και θα αυξήσει τη συχνότητα και το εύρος των επιθέσεων. Οι οργανισμοί ήδη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα επίπεδα απειλής και δεν έχουν την πολυτέλεια να περικόψουν τις δαπάνες τους, καθώς θα τους αφήσει ακόμη πιο ευάλωτους. Αντίθετα, θα χρειαστεί να συνεργαστούν πιο στενά με τους συνεργάτες του καναλιού για να κάνουν πιο έξυπνες επενδύσεις», προσθέτουν οι αναλυτές.

Η κυβερνοασφάλεια το 2023

Η παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλευτικών υπηρεσιών, της εξωτερικής ανάθεσης, της ανάπτυξης, της ενοποίησης, της συντήρησης και των διαχειριζόμενων υπηρεσιών, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14,1% στα 144,3 δισ. δολάρια το 2023. Αυτό θα αντιπροσωπεύει το 64,5% της παγκόσμιας αγοράς κυβερνοασφάλειας το 2023.

Η εφαρμογή αρχιτεκτονικών Zero Trust για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων, που έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια -από την έναρξη της πανδημίας και μετά- θα είναι κεντρικό θέμα το 2023 σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Τέλος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότερο από το 90% των συνολικών δαπανών για προϊόντα και υπηρεσίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα διατεθεί μέσω συνεργαζόμενων καναλιών το 2023.

Οι πωλήσεις προϊόντων κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας τελικού σημείου, της ασφάλειας δικτύου, της ασφάλειας ιστού και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της ασφάλειας δεδομένων, της διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης, καθώς και των αναλύσεων ευπάθειας και ασφάλειας, θα αυξηθούν κατά 11,7% στα 79,5 δισ. δολάρια το 2023.

Αυτό αντιπροσωπεύει ισχυρή ανάπτυξη για την τεχνολογία, αλλά είναι επίσης μια επιβράδυνση από τα επίπεδα του 2022, όταν οι οργανισμοί αύξησαν τις δαπάνες για να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες άμυνες και πρόσθεσαν νέες δυνατότητες, ειδικά cloud, IoT/OT και ασφάλεια ταυτότητας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...