23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι Αμερικανοί επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στις νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Χρηματοδοτική ανομβρία έπληξε το πρώτο τρίμηνο του 2033 τις ευρωπαϊκές startups, με τις χρηματοδοτήσεις από Venture Capital funds να διολισθαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Συνολικά, στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα κατευθύνθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους κεφάλαια 10,6 δισ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό συνιστά πτώση 66% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 18% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η επίδοση δε, πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα και είναι η χαμηλότερη, που έχει δει η ήπειρος, από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η περιοχή συγκέντρωσε 9,9 δισ. δολάρια.

Το δυσοίωνο ξεκίνημα για το οικοσύστημα στην Ευρώπη (σ.σ. η εικόνα ήταν αντίστοιχη και παγκοσμίως το εξεταζόμενο διάστημα) συνδέεται με τη δυσθυμία των αμερικανικών κεφαλαίων να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκές startups. Αποτελεί δε σημάδι ότι το οικοσύστημα εξακολουθεί να πλήττεται από τα υψηλά επιτόκια και την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης, ένα μοντέλο που θα πρέπει να εξαρτάται όλο και λιγότερο από τα ξένα κεφάλαια», αναφέρει report της Crunchbase.

Περί αποτιμήσεων

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, πραγματική καθίζηση υπέστησαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε όψιμα στάδια ανάπτυξης. Για την ακρίβεια, οι startups τελικών σταδίων σήκωσαν μόλις 4,3 δισ.ευρώ, κεφάλαια μειωμένα κατά 77% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η κατακρήμνιση της χρηματοδότησης σε startups τελικών σταδίων σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και την επίδρασή τους στις αποτιμήσεις των εταιρειών. «Ενώ αρκετές μεγάλες νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Klarna και η Stripe, έχουν μειώσει δραματικά τις αποτιμήσεις τους, εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο αξίζουν πραγματικά αυτές οι εταιρείες. Αυτό, σε συνδυασμό με τους φόβους ενός καθοδικού σπιράλ, έχει θέσει τη χρηματοδότηση σε αυτόν τον χώρο σε αδιέξοδο», εξηγούν οι αναλυτές της Crunchbase.

Η μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, ήταν πιο ήπια και κινήθηκε ποσοστιαία στο 25%, ενώ όσον αφορά των αριθμό των γύρων χρηματοδότησης αυτός ήταν μειωμένος κατά 28% την ίδια χρονική περίοδο. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα VCs δεν είναι διατεθειμένα να αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις αυτήν τη στιγμή και προτιμούν να συνεχίζουν να στηρίζουν εταιρείες στις οποίες έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί.

Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι νεοσύστατες εταιρείες σε πρώιμο στάδιο ήταν αυτές που είδαν τις μικρότερες απώλειες, «σηκώνοντας» οριακά -κατά 7%- μειωμένα κεφάλαια σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Η επίδοση αυτή εκλαμβάνεται ως μια ένδειξη ότι οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στις επενδύσεις στις υπάρχουσες εταιρείες τους, ακόμη και εάν είναι -ίσως- πολύ νωρίς για να τους αποφέρουν έσοδα.

Ξεθωριάζει το fintech

«Οι συνέπειες των παγκόσμιων μακροοικονομικών αλλαγών έγιναν αισθητές και στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων τόσο για τις ίδιες τις startups όσο και για τους επενδυτές» σχολιάζει έτερο report της Pitchbook. Όπως εξηγεί η εν λόγω έκθεση («2023 European Venture Report Q1»), η επίδραση των αλλαγών αυτών δεν αποτυπώνεται μόνο στη μείωση της αξίας και του αριθμού των χρηματοδοτήσεων.

Γίνεται εμφανής και στους κλάδους, τους οποίους επιλέγουν πλέον οι επενδυτές για να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους. Ως αποτέλεσμα, οι χρηματοδοτήσεις VCs προς δημοφιλείς -μέχρι πρότινος- κλάδους, όπως το Fintech και η πληροφορική, πλέον φθίνουν. Στον αντίποδα, νέοι κλάδοι, όπως η ενέργεια, θεωρούνται πλέον πολλά «υποσχόμενοι» και συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή δραστηριότητα exits των VCs όχι μόνο ήταν υποτονική το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά υποχώρησε σε επίπεδο αξίας καρά περίπου 70% σε έναν χρόνο με τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες και τις ασθενέστερες αποτιμήσεις να επηρεάζουν την όλη διαδικασία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...

Public: Πακέτο ενίσχυσης οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”

Τα Public, σε συνέχεια της καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και θέτοντας τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών ως προτεραιότητα, προσφέρουν...

EY.ai: Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY εγκαινιάζει τη λειτουργία του “EY.ai”, μίας ενοποιημένης πλατφόρμας, που συνδυάζει τις ανθρώπινες δυνατότητες με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης,...