31.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

«Έξυπνα» γίνονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Αποκτούν private 5G δίκτυο

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με συνολική επένδυση 200 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ξεκινά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανάπτυξη δικτύου private 5G.

Ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, θα χρειαστεί τηλεπικοινωνιακό πάροχο – ΟΤΕ, Vodafone, Nova – με τον οποίο θα προχωρήσει η λειτουργία του δικτύου και μάλιστα είναι κοντά σε συμφωνία με έναν, ενώ υπέγραψε Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με την CISCO.

Το MoU υπογράφηκε χθες στα Ναυπηγεία από τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies και τον κ. Αντώνη Τσιμπούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο CISCO Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Μάλτας και παρουσία των κ.κ. Guy Diedrich, SVP, Country Digitization – CDA και George Tsounis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη δικτύου private 5G

Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας, οι στόχοι που θέτει ο Όμιλος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας να είναι digital και να έχει την δυνατότητα  συντήρησης και επισκευής 150 πλοίων ετησίως με πράσινη τεχνολογία.

Η ψηφιακή υπεροπλία, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα οποία σήμερα επισκευάζονται ταυτόχρονα έξι πλοία, περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων σε επίπεδο «Shipyard 4.0». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρήση «έξυπνων» αισθητήρων στα dry cocks, η δημιουργία maritime R&D center, αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογιών, όπως τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, 3D printing, internet of things, ψηφιακών διδύμων.

Ναυπηγεία της Σύρου

Αναφερόμενος στα Ναυπηγεία της Σύρου, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο στην χώρα και εξυπηρετεί 100 πλοία το χρόνο. «Για να πάμε στην επόμενη μέρα της Σύρου θέλουμε να πάμε σε τεχνολογική αναβάθμιση. Εκεί έρχεται η Ελευσίνα που είναι πολύ πιο μεγάλη η οποία έχει 6 πλοία ταυτόχρονα τώρα ενώ η Σύρος έχει 7-8», εξηγώντας την ανάγκη της τεχνολογίας και του private 5G network.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CISCO, κ. Αντώνης Τσιμπούκης, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων θα ξεκινήσει με το private 5G δίκτυο, αποκαλύπτοντας ότι ο Όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με έναν από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

«Όταν λέω ότι οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά το πιστεύω», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, George, Tsounis, σχολιάζοντας ότι η συνεργασία Onex – Cisco έχει δείξει ήδη σημαντικά δείγματα γραφής στα ναυπηγεία της Σύρου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...