28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

«Έξυπνα» γίνονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Αποκτούν private 5G δίκτυο

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με συνολική επένδυση 200 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ξεκινά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανάπτυξη δικτύου private 5G.

Ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, θα χρειαστεί τηλεπικοινωνιακό πάροχο – ΟΤΕ, Vodafone, Nova – με τον οποίο θα προχωρήσει η λειτουργία του δικτύου και μάλιστα είναι κοντά σε συμφωνία με έναν, ενώ υπέγραψε Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με την CISCO.

Το MoU υπογράφηκε χθες στα Ναυπηγεία από τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies και τον κ. Αντώνη Τσιμπούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο CISCO Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Μάλτας και παρουσία των κ.κ. Guy Diedrich, SVP, Country Digitization – CDA και George Tsounis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη δικτύου private 5G

Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας, οι στόχοι που θέτει ο Όμιλος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας να είναι digital και να έχει την δυνατότητα  συντήρησης και επισκευής 150 πλοίων ετησίως με πράσινη τεχνολογία.

Η ψηφιακή υπεροπλία, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα οποία σήμερα επισκευάζονται ταυτόχρονα έξι πλοία, περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων σε επίπεδο «Shipyard 4.0». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρήση «έξυπνων» αισθητήρων στα dry cocks, η δημιουργία maritime R&D center, αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογιών, όπως τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, 3D printing, internet of things, ψηφιακών διδύμων.

Ναυπηγεία της Σύρου

Αναφερόμενος στα Ναυπηγεία της Σύρου, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο στην χώρα και εξυπηρετεί 100 πλοία το χρόνο. «Για να πάμε στην επόμενη μέρα της Σύρου θέλουμε να πάμε σε τεχνολογική αναβάθμιση. Εκεί έρχεται η Ελευσίνα που είναι πολύ πιο μεγάλη η οποία έχει 6 πλοία ταυτόχρονα τώρα ενώ η Σύρος έχει 7-8», εξηγώντας την ανάγκη της τεχνολογίας και του private 5G network.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CISCO, κ. Αντώνης Τσιμπούκης, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων θα ξεκινήσει με το private 5G δίκτυο, αποκαλύπτοντας ότι ο Όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με έναν από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

«Όταν λέω ότι οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά το πιστεύω», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, George, Tsounis, σχολιάζοντας ότι η συνεργασία Onex – Cisco έχει δείξει ήδη σημαντικά δείγματα γραφής στα ναυπηγεία της Σύρου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....