13 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

«Έξυπνα» γίνονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Αποκτούν private 5G δίκτυο

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με συνολική επένδυση 200 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ξεκινά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανάπτυξη δικτύου private 5G.

Ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, θα χρειαστεί τηλεπικοινωνιακό πάροχο – ΟΤΕ, Vodafone, Nova – με τον οποίο θα προχωρήσει η λειτουργία του δικτύου και μάλιστα είναι κοντά σε συμφωνία με έναν, ενώ υπέγραψε Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με την CISCO.

Το MoU υπογράφηκε χθες στα Ναυπηγεία από τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies και τον κ. Αντώνη Τσιμπούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο CISCO Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Μάλτας και παρουσία των κ.κ. Guy Diedrich, SVP, Country Digitization – CDA και George Tsounis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη δικτύου private 5G

Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας, οι στόχοι που θέτει ο Όμιλος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας να είναι digital και να έχει την δυνατότητα  συντήρησης και επισκευής 150 πλοίων ετησίως με πράσινη τεχνολογία.

Η ψηφιακή υπεροπλία, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα οποία σήμερα επισκευάζονται ταυτόχρονα έξι πλοία, περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων σε επίπεδο «Shipyard 4.0». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρήση «έξυπνων» αισθητήρων στα dry cocks, η δημιουργία maritime R&D center, αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογιών, όπως τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, 3D printing, internet of things, ψηφιακών διδύμων.

Ναυπηγεία της Σύρου

Αναφερόμενος στα Ναυπηγεία της Σύρου, ο κ. Ξενοκώστας τόνισε ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο στην χώρα και εξυπηρετεί 100 πλοία το χρόνο. «Για να πάμε στην επόμενη μέρα της Σύρου θέλουμε να πάμε σε τεχνολογική αναβάθμιση. Εκεί έρχεται η Ελευσίνα που είναι πολύ πιο μεγάλη η οποία έχει 6 πλοία ταυτόχρονα τώρα ενώ η Σύρος έχει 7-8», εξηγώντας την ανάγκη της τεχνολογίας και του private 5G network.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CISCO, κ. Αντώνης Τσιμπούκης, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων θα ξεκινήσει με το private 5G δίκτυο, αποκαλύπτοντας ότι ο Όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με έναν από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

«Όταν λέω ότι οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά το πιστεύω», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, George, Tsounis, σχολιάζοντας ότι η συνεργασία Onex – Cisco έχει δείξει ήδη σημαντικά δείγματα γραφής στα ναυπηγεία της Σύρου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...