12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Οδική ασφάλεια: Παρεμβάσεις €775 εκατ. αλλάζουν τους ελληνικούς δρόμους

Ενα πρόγραμμα ειδικά για την οδική ασφάλεια, το οποίο αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό του δίκτυο έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το πρόγραμμα ΠΕΒΟΑ ανέρχεται πλέον στα 675 εκατ. ευρώ και ένα μεγάλο ποσό, περίπου το 1/3, θα μοιραστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε Δήμους και Περιφέρειες για εντοπισμένα έργα οδικής ασφάλειας.

Τα παραπάνω τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην Ημερίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Βιώσιμες και Ασφαλείς Πόλεις».

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εξεταστεί οδικά τμήματα μήκους 15.000 χλμ., εκ των οποίων τα 4.200 χλμ. ανήκουν στο εθνικό δίκτυο και τα 10.800 χλμ. στο περιφερειακό.

7.500 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου

«Από τις μελέτες που εκπόνησε η Εγνατία, προέκυψαν περισσότερα από 7.000 επικίνδυνα σημεία διασκορπισμένα σε 2.500 χλμ. του οδικού δικτύου και σε 80 οδικούς άξονες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα», τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών.

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων και ο προσδιορισμός του κόστους έγινε ανά Περιφέρεια και ενδεικτικά, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «το ποσό του προγράμματος που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται σε 45,6 εκατ. ευρώ».

Η μέριμνα, όμως, για την οδική ασφάλεια δεν σταματά εδώ, καθώς, παράλληλα, «τρέχουν» έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε σημεία της χώρας όπου έχουν εντοπιστεί σοβαρά ζητήματα.

«Στη Κρήτη, κατά μήκος του υπάρχοντος ΒΟΑΚ είναι σε φάση δημοπράτησης, εκτέλεσης ή παραλαβής, έργα προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Στο Πάτρα – Πύργος προχωρήσαμε σε ένα έργο οδικής ασφάλειας 30 εκατ. ευρώ έως ότου να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο και στη Μακεδονία προχωρήσαμε σε 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στη Ποτίδαια και στο Θέρμη – Γαλάτιστα» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε: «Δεν περισσεύει κανείς μας και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να μειωθούν δραστικά οι απώλειες. Όπως είναι και προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και ο εκσυγχρονισμός των αστικών κέντρων μας με στόχο την αειφορία και την πράσινη μετάβαση».

Πόλεις «πράσινες», ανθεκτικές και «έξυπνες»

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης «σε καθένα από τα ζητούμενα αυτά, η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα μπροστά» δημιουργώντας τις συνθήκες για «καλύτερες και περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες, μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και ανανέωση του στόλου με νέα λιγότερο ρυπογόνα οχήματα, αύξηση της μικροκινητικότητας και χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς».

Αναφέρθηκε στις εργασίες που έχουν ξεκινήσει για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα καθώς και στην επέκταση της Γραμμής 3 προς Πειραιά που παραδίδεται, ενώ δρομολογούνται και οι επεκτάσεις προς τα δυτικά προάστια, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή το Μετρό Θεσσαλονίκης από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα, αλλάζοντας στην ουσία την ίδια τη καθημερινότητα της πόλης».

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προχωρά, όπως σημείωσε ο κ. Καραγιάννης «τη μεγαλύτερη προμήθεια λεωφορείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά εκ των οποίων είναι ηλεκτρικά ή χαμηλών ρύπων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».

Παρέμβαση γίνεται και στο κομμάτι των ποδηλατοδρόμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων με στόχο την αναθεώρηση των τεχνικών οδηγιών η οποία θα ξεκλειδώσει την ανάπτυξη του δικτύου.

Αλλαγή του μίγματος των μεταφορών στα μεγάλα αστικά κέντρα

«Δημιουργούμε ένα συνολικό πλαίσιο με στόχο την αλλαγή του μίγματος των μεταφορών στα μεγάλα αστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της οδικής ασφάλειας «που είχε και έχει ψηλά στην ατζέντα του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Είπε χαρακτηριστικά ότι «βιωσιμότητα χωρίς ασφάλεια δεν γίνεται να υπάρξει» και «αυτή η εννοιολογική σύνδεση ήταν κομβική για την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας».

Ο κ. Καραγιάννης παρατήρησε ότι «παρά τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων την τελευταία δεκαετία, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους θανάτων και ατυχημάτων, ενώ, την ίδια στιγμή, στις αστικές και ημιαστικές περιοχές δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση των θυμάτων – πεζών».

Στο σχέδιο αποτυπώνονται δράσεις, χρονοδιαγράμματα και ποσοτικοί στόχοι για τη μείωση του αριθμού νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε οδικά ατυχήματα κατά 50% έως το 2030, ενώ όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Υποδομών «υιοθετούμε μάλιστα και το φιλόδοξο στόχο για μηδέν νεκρούς στην άσφαλτο ως το 2050».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...