10 C
Athens
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΟΑΣΑ: Ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του – Πληροφόρηση για όλο το δίκτυο

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Ενα βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του βρίσκεται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, με τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη που παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο αγοράς καρτών και εισιτηρίων με ένα κλικ από τον υπολογιστή ή το κινητό, ο ΟΑΣΑ παρουσίασε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον νέο διαδικτυακό διαδραστικό χάρτη που περιλαμβάνει όλες τις χρηστικές πληροφορίες για το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (στάσεις λεωφορείων, σταθμοί μετρό, σημεία πώλησης εισιτηρίων, κ.α.).

«Εξυπηρέτηση ΜΜΜ Αττικής»

Ο νέος χάρτης, με τίτλο «Εξυπηρέτηση ΜΜΜ Αττικής», είναι αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr).

Μέσω του χάρτη, ο οποίος είναι βασισμένος στην τεχνολογία GIS (Geographic Information System), παρέχονται πληροφορίες σχετικά με:

 • τις στάσεις λεωφορείων και τους σταθμούς του μετρό και του τραμ,
 • τις στάσεις με προσβασιμότητα των ΑμεΑ,
 • τα σημεία μετεπιβιβάσεων μεταξύ όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς,
 • το δίκτυο πώλησης εισιτηρίων,
 • τα σημεία σύνδεσης με τον προαστιακό, τα ΚΤΕΛ, το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς και
 • σημεία πολιτιστικού/ ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Ο χάρτης δικτύου ΟΑΣΑ παρέχει χαρτογραφική απεικόνιση του συνόλου των υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική, με χρηστικές πληροφορίες για το επιβατικό κοινό.

Οι πληροφορίες που έχουν πρόσβαση οι επιβάτες

Οι επιβάτες έχουν την δυνατότητα να πλοηγηθούν στην περιοχή ενδιαφέροντος τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως:

 • το βασικό δίκτυο γραμμών και στάσεων του ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ),
 • τις στάσεις του δικτύου με εξυπηρέτηση προσβασιμότητας ΑμεΑ,
 • το δίκτυο πωλήσεων εισιτηρίων ΟΑΣΑ (σημεία λιανικής, αυτόματα μηχανήματα, εκδοτήρια),
 • τους υπεραστικούς σταθμούς σύνδεσης (προαστιακός, ΚΤΕΛ, λιμάνια, αεροδρόμια).
 • σημεία Πολιτιστικού / Ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Πρόσθετες πληροφορίες για τα στοιχεία του χάρτη εμφανίζονται με την επιλογή επί του εικονιδίου τους, σε μορφή αναδυόμενου παραθύρου.

Πρόσθετες υπηρεσίες

Για τις στάσεις, ο χρήστης μπορεί να ανακτήσει πληροφορίες αφίξεων των δρομολογίων σε πραγματικό χρόνο, ακολουθώντας τον  σύνδεσμο που έχει προστεθεί στο σχετικό αναδυόμενο παράθυρο των στάσεων.

Η εφαρμογή δίνει επιπλέον τη δυνατότητα επιλογής των επιπέδων πληροφόρησης του χάρτη που είναι ορατά, μέσω του σχετικού μενού, καθώς και της εύρεσης κοντινών σημείων εξυπηρέτησης γραμμών, στάσεων ή σημείων πώλησης σε ακτίνα από 500 μ. έως 1500 μ. από συγκεκριμένο σημείο ή διεύθυνση.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα εμφάνισης διαφορετικού υπόβαθρου στο χάρτη μέσα από ένα πλήθος επιλογών, όπως δορυφορικές εικόνες, τοπογραφικό υπόβαθρο, κλπ., ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται και η προσθήκη νέων επιπέδων πληροφόρησης για το επιβατικό κοινό, όπως τα σημεία θέσεων στάθμευσης των ταξί και οι Αποκλειστικές Λωρίδες Λεωφορείων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Νίκος Αθανασόπουλος, δήλωσε σχετικά ότι «ο Οργανισμός, με γνώμονα πάντα τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, κάνει ακόμη ένα βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση τους, με τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη που παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Nissan αποκαλύπτει ένα πρωτότυπο σεληνιακό ρόβερ, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής & Εξερεύνησης του Διαστήματος

Η τεχνολογία τετρακίνητου ελέγχου ακριβείας EV της Nissan, ενισχύει τις οδηγικές επιδόσεις του rover, πάνω στην επιφάνεια του πλανήτηΗ Nissan Motor Co., Ltd. αποκάλυψε...

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μαθήματα προγραμματισμού drones σε μαθητές 9-12 ετών

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα ο οποίος προετοιμάζει τους μικρούς μαθητές για το μέλλον, οργανώνοντας μαθήματα χειρισμού και προγραμματισμού drones.Ο...

COSMOTE e-Value: Αναπτυξιακή πορεία και δύο ευρωπαϊκές διακρίσεις

Tις ανάγκες εξυπηρέτησης συνολικά άνω των 70 εταιρειών από διάφορους κλάδους της οικονομίας (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, ασφάλειες κ.λπ.), κάλυψε πέρσι η CΟSMOTE e-Value, με...

Σύστημα Regate Effective – SFA επιλέγει η ER-LAC

Παραμένοντας πιστή στους στόχους και τη δέσμευση ικανοποίησης των αναγκών και του πιο απαιτητικού πελάτη με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση πόρων και ενέργειας, η...

Honda: Προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας για τη μείωση των θανάτων από τροχαία

Η Honda Motor Co., Ltd. πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα των προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας του μέλλοντος, τις οποίες η Honda εξελίσσει αυτή τη στιγμή, με...