- της Νατάσας Φραγκούλη
Ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιοχών εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, παρά τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ίσες ευκαιρίες συνδεσιμότητας σε όλες της περιοχές της ηπείρου.
Σήμερα, πάνω από τα δύο τρίτα των αγροτικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα επόμενης γενιάς, είτε πρόκειται για FTTH/B, DOCSIS 3.0, VDSL είτε για οποιαδήποτε τεχνολογία ικανή να παρέχει ταχύτητες λήψης 30 Mbps.
Ωστόσο, η κάλυψη FTTH/B στις αγροτικές περιοχές (rural) της Ευρώπης υστερεί σημαντικά και ανέρχεται μόλις στο 22% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές στην ΕΕ27+Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η εικόνα διαφέρει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την Ισπανία να πρωτοπορεί με ένα ποσοστό διείσδυσης 60,5 % του FTTH/B στα αγροτικά νοικοκυριά και τη Γερμανία να βρίσκεται μόλις στο 9,8%.
«Το Συμβούλιο πιστεύει ότι οι αγροτικές περιοχές θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τις αστικές περιοχές. Ως εκ τούτου τα κρατικά κονδύλια θα πρέπει να συμβάλλουν στη γεφύρωση αυτού του ψηφιακού χάσματος, όπου η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν είναι δυνατή λόγω έλλειψης επιχειρηματικών κινήτρων», διαπιστώνει σε έκθεσή του το FTTH Council Europe.
200 εκατ. νοικοκυριά με οπτική ίνα έως το 2026
Συνολικά, πάντως η Ευρώπη αποχαιρετά με ταχείς ρυθμούς την εποχή του χαλκού. Μέχρι τα τέλη του 2026 εκτιμάται ότι συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας θα έχουν περίπου 200 εκατ. νοικοκυριά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διείδυση της οπτικής ίνας προβλέπεται να είναι αλματώδης την επόμενη πενταετία, καθώς για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι ο αντίστοιχος αριθμίς θα φτάσει τα 118 εκατ. νοικοκυριά, ήτοι αναμένεται αύξηση της τάξης του 67% έως το 2026.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα νοικοκυριά στην Ευρώπη (όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά σε 39 κράτη της Γηραιάς Ηπείρου) θα υπερβούν τα 300 εκατ. εώς το 2026. Οι προβλέψεις προέρχονται από το FTTH Council Europe, στηρίζονται σε στοιχεία της εταιρείας IDATE και αφορούν συνδέσεις Fiber-to-the-home ή Fiber-to-the-Building (FTTH/B).
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ολλανδία θα είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διείσδυση των οπτικών ινών τα επόμενα χρόνια.
Ιδιωτικές επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς
Όπως τονίζει το FTTH Council Europe, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για την ταχεία ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων. Τα εθνικά προγράμματα, που καλύπτουν την υποδομή και την ψηφιοποίηση, επίσης παίζουν επίσης τον ρόλο τους, όπως και οι νέοι ευρωπαϊκοί ψηφιακοί στόχοι για το 2025 και το 2030.
Η έκθεση δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης όσον αφορά τη συνδεσιμότητα μέσω οπτικής ίνας σε πολλές χώρες της ΕΕ, ωστόσο η συνολική ανάπτυξη προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Συνολικά, πάντως, το FTTH Council Europe επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να εκπληρώσει τον στόχο μιας πλήρως ψηφιοποιημένης κοινωνίας