31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ο κλάδος της τεχνολογίας πόλος έλξης για την αγορά των δημόσιων εγγραφών

 

 

της Νατάσας Φραγκούλη 

 

Την ψήφο εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προσέλκυσε ο κλάδος της τεχνολογίας και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο τομέας πρωταγωνίστησε στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, καθώς πραγματοποιήθηκαν 58 συναλλαγές, αντλώντας 9,9 δισ.δολ.

Ο κλάδος των πρώτων υλών βρέθηκε επίσης υψηλά στις προτιμήσεις του επενδυτικού κοινού, με 58 συναλλαγές και $5,9 δισ. Ακολούθησε ο κλάδος της βιομηχανίας (με 57 δημόσιες εγγραφές και $5 δισ.).

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends, για το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τεχνολογία συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα έσοδα, μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας, πάντως, τα υψηλότερα κεφάλαια από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα, ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε στην πρώτη θέση ως προς τα έσοδα ($12,2 δισ., μέσω 15 δημόσιων εγγραφών), λόγω της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής του πρώτου τριμήνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο της Κορέας.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι τηλεπικοινωνίες κατέλαβαν την τρίτη θέση ($8,6 δισ., μέσω έξι συναλλαγών), λόγω της δεύτερης μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής του πρώτου τριμήνου του 2022, στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης.

 

Γεωπολιτική αστάθεια

 

«Πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να καθυστερήσουν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο, ή να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Καθώς η αγορά θα παραμείνει ρευστή κατά το επόμενο διάστημα, η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για μια δημόσια εγγραφή θα αποτελέσει δύσκολη απόφαση» σχολιάζουν οι αναλυτές της ΕΥ.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το εξεταζόμενο διάστημα η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών κατέγραψε 321 συναλλαγές, συγκεντρώνοντας έσοδα $54,4 δισ., μια μείωση της τάξης του 37% και 51%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Αυτό συνέβη, παρά το γεγονός πως ο Ιανουάριος ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 21 ετών από άποψη εσόδων.

«Μετά από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις της παγκόσμιας αγοράς δημόσιων εγγραφών κατά το 2021, οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς οδήγησαν σε σημαντική επιβράδυνση το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι πτωτικές τάσεις των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της συνολικής δραστηριότητας» αναφέρει η σχετική έκθεση.

Ταυτόχρονα με την απότομη πτώση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών, σημαντική μείωση σημειώθηκε και στις διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές εταιρειών “unicorn” (startups με αποτίμηση πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια), στις “mega” δημόσιες εγγραφές (συναλλαγές με έσοδα πάνω από $1 δισ.) και στις δημόσιες εγγραφές μέσω SPACs (εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού).

Συγχρόνως, μια σειρά από δημόσιες εγγραφές αναβλήθηκαν εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην αγορά. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην τακτική,

 

Πώς κινήθηκε η αγορά στην Ευρώπη

Η αγορά της περιοχής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ) επηρεάστηκε από τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή. Η πρόσφατη αυξημένη αστάθεια στην αγορά εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, επηρέασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αγορές μετοχών της περιοχής EMEIA και την επακόλουθη εταιρική δραστηριότητα.

Πολλές υποψήφιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανέβαλαν τις δημόσιες εγγραφές τους, έως ότου αποκρυσταλλωθεί μια σαφέστερη εικόνα για τις οικονομικές προοπτικές. Συνολικά, η περιοχή της ΕΜΕΙΑ κατέγραψε 96 δημόσιες εγγραφές, σημειώνοντας μείωση 38% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν ήταν $9,3 δισ., μειωμένα κατά 68%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ευρώπη αντιπροσώπευσε το 15% των παγκόσμιων συναλλαγών δημόσιων εγγραφών, αλλά μόλις το 5% των εσόδων, με 47 συναλλαγές που άντλησαν κεφάλαια ύψους $2,7 δισ. Δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν μεταξύ των 12 κορυφαίων στον κόσμο, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών και τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...