21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Ο COVID-19 βλάπτει σοβαρά την υγεία… της αγοράς smartphones

Στη μέγγενη της πανδημίας και των περικοπών στους προϋπολογισμούς καταναλωτών και επιχειρήσεων παραμένει η παγκόσμια αγορά smartphones. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 πωλήθηκαν διεθνώς 5,7% λιγότερα smartphones σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλωτές και επιχειρήσεις αγόρασαν το εξεταζόμενο διάστημα 366 εκατ. συσκευές. Την ίδια περίοδο , οι συνολικές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων -όχι μόνο των smartphones- έφθασαν τα 401 εκατ. μονάδες, μειωμένες κατά 8,7% σε ετήσια βάση.

Μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης των πωλήσεων της τάξης του 20% στην αγορά smartphones, η μονοψήφια πτώση κατά 5,7% εκλαμβάνεται -σύμφωνα με τους αναλυτές- ως σημάδι σταδιακής ανάκαμψης, αν και φαίνεται να διαψεύδονται αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο το Q3.

Ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται σε μερικές αγορές, όπως αυτή της Ασίας / Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα δίνει και η αγορά της Κίνας, καθώς βελτιώθηκαν οι συνθήκες τόσο στην παραγωγή όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η οικονομική αβεβαιότητα και ο φόβος για το επόμενο κύμα της πανδημίας θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στις μη ανελαστικές καταναλωτικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2020. Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις στις υλοποιήσεις δικτύων 5G περιόρισαν για τους κατασκευαστές smartphones την ευκαιρία που προσφέρει σε επίπεδο συσκευών η επόμενη γενιάς κινητών επικοινωνιών» αναφέρει σε σχετική ανάλυσή της η Gartner. 

 

Οι επιδόσεις των κατασκευαστών

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών smartphones, παγκοσμίως, η Samsung τερμάτισε πρώτη το τρίτο τρίμηνο του 2020 με μερίδιο αγοράς 22%. Η Huawei βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με μερίδιο αγοράς 14,1%.

Η Xiaomi κατάφερε να ξεπεράσει την Apple και να κατακτήσει την τρίτη θέση της διεθνούς αγοράς, σε επίπεδο τριμήνου, πετυχαίνοντας πωλήσεις 44,4 εκατ.smartphones. Η Apple, από την πλευρά της, περιορίστηκε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με πωλήσεις 40,5 εκατ. μονάδων το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Samsung και η Xiaomi ήταν οι μόνοι προμηθευτές στην κορυφαία πεντάδα, που πέτυχαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η Samsung επωφελήθηκε από την ισχυρή θέση της μεταξύ των χρηστών Android και κατέγραψε πωλήσεις 80,8 εκατ. μονάδων. Η Xiaomi διεύρυνε τις πωλήσεις της κατά 34,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020, εξασφαλίζοντας μερίδιο αγοράς 12,1% και έτσι κατάφερε να ξεπεράσει την Apple.

Η τελευταία πούλησε 40,5 εκατ. smartphones το τρίτο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας πτώση 0,6% σε σύγκριση με το 2019. Η ελαφρά μείωση αποδίδεται κυρίως στην καθυστερημένη έναρξη αποστολής της νέας γενιάς iPhone 2020, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε παραδοσιακά στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου. Φέτος, αυτό έγινε έναν μήνα αργότερα.

Tέλος, η κινεζική Oppo ήταν εκείνη που συμπλήρωσε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

22YM HONDA ADV350: Ένα νέο scooter κάνει την είσοδό του στην οικογένεια της Honda

Το ADV350 συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και...

Ένα κινητό γραφείο συσκέψεων από την Nissan, κάνει τον χρόνο του ταξιδιού πιο άνετο και αποτελεσματικό

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο...

Smartwatches: Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Στις smart εφαρμογές και συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, για  τη σωματική και  και ψυχική τους ανάκαμψη  μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με...

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο εργοστάσιο τσιπ στο Τέξας

Η μεγαλύτερη επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίαςΗ Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή μιας νέας...

Just Go Zero Coffee: Polygreen και everest κάνουν μαζί πράξη την κυκλική οικονομία

 Δεύτερη ζωή για τον καφέ εξασφαλίζουν οι 2 εταιρίες μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων τουΗ...