19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Nova-Wind: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε οπτική ίνα, 5G και συνδρομητική TV – Ξεκινά ο ανταγωνισμός στις υποδομές

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες και 1,5 δισ. ευρώ σε 5G, περιεχόμενο στη συνδρομητική TV και εξοπλισμό η Nova αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει ήδη τις υποδομές για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι – Fiber To The Home. Όπως αναφέρει η ηγεσία της εταιρείας στις τηλεπικοινωνίες στην χώρα μας ξεκινά πλέον ο ανταγωνισμός στις υποδομές και όχι στη συνδρομητική βάση.

Έχοντας ήδη ξεκινήσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα σε οπτικές ίνες το οποίο θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη 22 χιλιάδων χιλιομέτρων οπτικής ίνας στα επόμενα πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές που ήδη έχει αναπτυχθεί ανάλογη υποδομή από ανταγωνιστές, η Nova – Wind μπαίνει δυναμικά στις υποδομές τηλεπικοινωνιών της χώρας μας διεκδικώντας αύξηση της συνδρομητικής της βάσης.

Η διευθύνουσα σύμβουλο της United Group, κυρία Victoriya  Boklag και ο Διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος

Χρηματοδότηση

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από την μητρική United Group, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει την δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές έως το 2026, για έργα που θα ολοκληρωθούν αρκετά χρόνια μετά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο, αλλά και την διευθύνουσα σύμβουλο της United Group,  κυρία Victoriya Boklag, τα πακέτα για τις οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι για ταχύτητες μέχρι 10 10 Gigabit -που είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα που είναι διαθέσιμη προς τους συνδρομητές της Nova- θα είναι ανταγωνιστικά και θα ανακοινωθούν μέσα στο Νοέμβριο. Τότε θα ξεκινήσει και η διάθεσή τους όπου έχει ολοκληρωθεί η υποδομή.

Εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σε προσιτές τιμές – Η Ελλάδα στην τελευταία θέση

Τόσο ο κ. Γεωργιόπουλος όσο και η κυρία Boklag τόνισαν ότι η προσφορά Ultra Fast Broadband (UFBB) σε προσιτές τιμές είναι κάτι που έχει καθυστερήσει να έρθει στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο CEO της Nova είπε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε ταχύτητες και ακριβότερη σε τιμές. «Είμαστε τελευταίοι γιατί έχουμε κάνει συγκεκριμένες επιλογές στις τεχνολογικές υποδομές μας. Το 45% του πληθυσμού είναι στο FTTC και μόλις 5% στο FTTH και το 50% στον βρόγχο», είπε χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ πιο ακριβή η ευρυζωνική σύνδεση στην Ελλάδα, όπως εξήγησε. Μάλιστα για τις οπτικές ίνες στο σπίτι στην Ελλάδα ανέφερε ότι είναι υποδομές που υπολείπονται πάρα πολύ σε σχέση με την ΕΕ, ενώ επεσήμανε και την παντελή απουσία τέτοιων επενδύσεων στην περιφέρεια.

Όσον αφορά την επένδυση σε οπτικές είναι ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε:

  • η κάλυψη πάει για το μισό της χώρας
  • σε 5 χρόνια θα ολοκληρωθεί η επένδυση
  • θα αφορά δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit που είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα που είναι διαθέσιμη
  • Η κάλυψη θα αφορά το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας
  • και το 70% περιφερειών της Ελλάδα
  • θα απευθύνεται σε 4,5 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις
  • θα αποτελείται από 22.000 χλμ οπτικών ινών
  • πρόκειται για 1,6 εκατ. συνδέσεις
  • για ταχύτητες 1 Gbps θα ανακοινωθούν προσιτές τιμές

Οι άλλες επενδύσεις

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες επενδύσεις τόνισε ότι θα γίνουν σημαντικές και στο 5G. « Το 5G και η οπτική ίνα λύνουν το πρόβλημα των υποδομών στη χώρα», είπε ο κ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να η Nova να καταστεί μεγάλος πάροχος υποδομών.

Σχετικά με την ΔΕΗ τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνία, ωστόσο αν αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών θα ήθελαν συνεργασία για όπου η Nova δεν έχει παρουσία.

Στους 400.000 οι συνδρομητές Nova-WIND Vision

Στους 400.000 συνδρομητές ανέρχονται οι συνδρομητές των Nova και WIND Vision, σύμφωνα με τον κ.  Γεωργιόπουλο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ομίλου United, ο διευθύνων σύμβουλος της Nova τόνισε  πως υπάρχει ενθουσιασμός τόσο από την εταιρεία όσο και από τους συνδρομητές για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της Premier League. Η παραγωγή των αγώνων γίνεται από τα νέα στούντιο που χρησιμοποιεί η Nova στις εγκαταστάσεις της Green Pixel στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Alpha.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η CEO της United Group ξεκαθάρισε ότι με τον Alpha δεν έχουν μετοχική σχέση. «Έχουμε καλή σχέση με το σταθμό και συνεργασία, όπως και με αλλά κανάλια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οι δύο επικεφαλής αναφέρθηκαν και στη ρυθμιστική αρχή – ήτοι την ΕΕΤΤ, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής ο ρόλος της στην ιστορία του διπλασιασμού των ταχυτήτω  είναι διεκπεραιωτικός. Γι’ αυτό και ζήτησαν ένα πλαίσιο που από δω και πέρα θα βοηθήσει στην επόμενη μέρα. «Πιστεύω ότι όλοι οι πάροχοι θα καθίσουμε στο τραπέζι για να φθάσουμε στο 100% κάλυψη FTTH το 2030 », είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στην φορολογία που επιβλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι για τους συνδρομητές της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Διαβάστε ακόμη:

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για τηλεπικοινωνιακές υποδομές από τη United – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

H Nova αναπτύσσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit μέχρι το σπίτι (FTTH)

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...