21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Νέο μεγάλο πλήγμα στις αερομεταφορές από την μετάλλαξη «Όμικρον»

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

«Ντόμινο» ακύρωσης πτήσεων λαμβάνει χώρα από την παραμονή Χριστουγέννων, με τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να προετοιμάζονται για αστάθεια ενώ ξεκίνησαν ήδη να μετρούν απώλειες καθώς χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ταχύτητα… φωτός.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εξάπλωση του στελέχους «Όμικρον» στην Ευρώπη συνοδεύεται, με πτώση στις πληρότητες των αεροσκαφών και μείωση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια σε διψήφιο ποσοστό με τον αντίκτυπο στα ταξίδια να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πολλοί ταξιδιώτες που είχαν κλείσει ταξίδια για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, η οποία αποτελεί υψηλή περίοδο για τους αερομεταφορείς, τελικά δεν ταξίδεψαν καθώς χιλιάδες πτήσεις καθημερινά  ακυρώνονται μια και οι εταιρείες δεν έχουν πληρώματα λόγω της καραντίνας.

Οι προβλέψεις

Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια επιβατική κίνηση για το 2021 και το 2022, με την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών όπως η Όμικρον.

Τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό μετρούν ήδη απώλειες, καθώς διαπιστώνεται κάμψη στη διεθνή κίνηση και άνοιγμα εκ νέου της «ψαλίδας» ως προς τη σύγκριση με το 2019.

Ας σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος είχε τις καλύτερες επιδόσεις με μικρότερη την «ψαλίδα» και με το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019  στο μείον 26,9% συνολικά (μείον 31,6% για τη διεθνή κίνηση), σε σύγκριση με το μείον 29,7% του αμέσως καλύτερου μήνα, του Οκτωβρίου του 2021 (μείον 33,5% για τη διεθνή κίνηση) σε σύγκριση πάντα με το “κανονικά” 2019.

ACI Europe

Στις πρώτες εκτιμήσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε σχέση με τις επιπτώσεις από την «Ομικρον» προχώρησε και η ACI Europe, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης μετρώντας τα νούμερα από 40 αεροδρόμια σε 25 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, για το διάστημα που ακολούθησε την 24η Νοεμβρίου, μετά τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη Νότιας Αφρική για το νέο στέλεχος.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω εκτιμήσεις, για τις επόμενες τρείς εβδομάδες έως και λίγο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, η πτώση της επιβατικής κίνησης στα αεροπορικά αεροδρόμια εκτιμάται στο 20%, ενώ οι πληρότητες στις πτήσεις από και προς την Ευρώπη επίσης μειώθηκε από το 66% στο 54%. Ωστόσο η εβδομάδα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων φαίνεται ότι «τσίμπησε» ελαφρώς ως προς την αεροπορική κίνηση σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 9% λόγω των ταξιδιωτών που ταξίδεψαν για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο Νοέμβριος στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe, συνολικά, για το μήνα Νοέμβριο η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων παρέμεινε σημαντικό μειωμένο, στο μείον 35,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της κανονικότητας, το 2019. Παρ’ όλ’ αυτά ήταν ένας μήνας περαιτέρω βελτίωσης σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 όπου η «ψαλίδα» έναντι του 2019, ήταν μεγαλύτερη, στο μείον 36,7%.

Μπαράζ ακυρώσεων πτήσεων

Το μπαράζ ακυρώσεων πτήσεων συνεχίζεται καθημερινά με πάνω από 2.000 πτήσεις να ακυρώνονται από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών -κυρίως πιλότοι- βρίσκονταν σε καραντίνα.

Η Flightaware κατέγραψε σχεδόν 8.000 ακυρώσεις το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

Μονο στις ΗΠΑ σε λίγες ώρες ακυρώθηκαν 700 πτήσεις λόγω έλλειψης πιλότων και αεροσυνοδών. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο διευθυνων σύμβουλος της Delta Airlines ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των ημερών στις οποίες πρέπει να μείνει σε απομόνωση κάποιος που έχει διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό.

Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί προβλήματα και στην Ευρώπη, όχι λόγω έλλειψης πληρωμάτων καμπίνας αλλά λόγω των απαγορεύσεων που επιβάλουν τα διάφορα κράτη. Για παράδειγμα Γαλλία και Γερμανία επέβαλαν τέτοιους περιορισμούς στην άφιξη τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία, που στο αεροδρόμιο της Γρενόμπλ όπου ανέμεναν πτήσεις με τουλάχιστον 1.000 αφίξεις την ημέρα, δεν είδαν να καταφθάνει κανείς.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν οι παράγοντες του κλάδου των αερομεταφορών για την ερχόμενη χρονιά, παρά την ανησυχία που έχει προκαλέσει διεθνώς η μετάλλαξη Όμικρον. Και αυτό διότι η πολύ καλή πορεία της ανάκαμψης που καταγράφθηκε φέτος το καλοκαίρι αλλά και μέχρι το Νοέμβριο δείχνει ότι το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα στα ταξίδια.

Η πορεία των εμβολιασμών και η χάραξη των δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών απευθείας στους τουριστικούς προορισμούς, αποκαταστήσαν τις πτήσεις σε ποσοστό 95% των προ πανδημίας επιπέδων, έναντι 70% που καταγράφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κίνδυνοι του 2022

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος που βλέπουν τα ίδια στελέχη είναι ο ρυθμιστικός και ειδικά οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε κάθε χώρα και οι οποίες κάνουν τα ταξίδια πιο δύσκολα ή ακόμη και βάζουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής.

Οι αεροπορικές έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη κίνδυνο που μπορεί να εκτροχιάσει τα οικονομικά τους, ειδικά στη σημερινή εποχή που καλούνται να κρατήσουν αυξημένο τον αριθμό των πτήσεων αλλά με μειωμένες πληρότητες. Ο λόγος για το κόστος των καυσίμων που έχουν πάρει για άλλη μια φορά την ανιούσα, καθώς η ενεργειακή κρίση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη επηρεάζει σημαντικά και τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η επιβατική κίνηση το 2022 θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 2014 με τον συνολικό αριθμό των επιβατών να αναμένεται στα 3,4 δισ. το 2022, σημαντικά κάτω από τα 4,5 δισ. ταξιδιώτες του 2019.

Για τα ελληνικά αεροδρόμια, το αισιόδοξο σενάριο Eurocontrol, δείχνει επιστροφή από τα μέσα του 2023 στα μεγέθη του 2019, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, έναν χρόνο αργότερα, στα μέσα στου 2024. Υπάρχει βέβαια και το απαισιόδοξο σενάριο που προβλέπει την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα το 2027.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...