28.9 C
Athens
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Νέα επένδυση για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Ελλάδα προωθεί η IBM

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Τρίτο Κέντρο Αριστείας σκοπεύει να εγκαταστήσει στην Ελλάδα η IBM, το οποίο θα προστεθεί στα δύο υφιστάμενα, που διατηρεί στην Ελλάδα η αμερικανική πολυεθνική και έχουν ήδη δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, η εν Ελλάδι θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας διεκδικεί ενεργό συμμετοχή στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένει αύξηση των εσόδων της από την ελληνική αγορά τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Σπύρος Πουλίδας, η εταιρεία, που ήδη απασχολεί 100 εξειδικευμένους υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης εργαζόμενους στα δύο Κέντρα Αριστείας, στοχεύει να δημιουργήσει και ένα τρίτο στην Ελλάδα.

Το αντικείμενο του νέου Centre of Excellence θα συνδέεται με τους δύο τομείς, όπου η IBM διεκδικεί ρόλο παγκόσμιου leader, το υβριδικό cloud και την τεχνητή νοημοσύνη. Η νέα επένδυση δεν αποκλείεται να έχει ωριμάσει εντός του 2022, με το νέο κέντρο να εξυπηρετεί την υποστήριξη έργων τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Θέσεις εργασίας

Το νέο Centre of Excellence θα προστεθεί στα δύο υφιστάμενα Κέντρα στην Ελλάδα, το ένα με αντικείμενο τα Βig Data και Βusiness Analytics, που απασχολεί σήμερα 70 εργαζόμενους, και το άλλο στο πεδίο των Κύριων Τραπεζικών Εφαρμογών, που ξεκίνησε με 15 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διευρυνθούν σε τουλάχιστον 100 εντός διετίας.

«Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των εγχώριων δεξιοτήτων, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, είναι παράγοντας δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τη χώρα», υπογράμμισε χθες ο κ. Πουλίδας. Με τις νέες επενδύσεις, η εταιρεία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, πέραν των 700 εργαζομένων που ήδη απασχολεί σήμερα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της IBM για Ελλάδα και Κύπρο σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, παρά την πανδημική κρίση, το 2021 η εταιρεία θα πετύχει μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των εσόδων, ενώ σε ανάλογη πορεία προσβλέπει και για το 2022.

Από τα έσοδα της εταιρείας μόλις το 10% – 12% προέρχεται από τον Δημόσιο τομέα, ενώ τα υπόλοιπα από επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα. Σε απόλυτα μεγέθη η ΙΒΜ είχε το 2020 έσοδα 147 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων το 10%-15% προήλθε από την Κύπρο και το υπόλοιπο από Ελλάδα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η IBM -δια στόματος του κ. Πουλίδα- δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει νέα έργα, που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και περιλαμβάνονται στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά και για την ίδια την χώρα, συνεισφέροντας στην προσπάθεια της χώρας για διατηρήσιμη και δυναμική ανάπτυξη.

«Το θέμα είναι αν τον αριθμό των έργων που θα προκηρυχθούν μπορεί να τον εκτελέσει η αγορά ή να τον απορροφήσουν οι δικαιούχοι» τόνισε, πάντως, ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη πρόκληση στην οποία καλείται να απαντήσει η Ελλάδα, έχοντας να προκηρύξει μεγάλο αριθμό έργων σε στενά χρονικά πλαίσια.

Cloud, AI και κβαντική υπολογιστική

Σύμφωνα με τον κ. Πουλίδα, στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής της IBM στην Ελλάδα -όπως και διεθνώς- βρίσκεται σήμερα το υβριδικό cloud και η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς οι πελάτες της στρέφονται στην αξιοποίηση των δύο τεχνολογικών τάσεων για να μετασχηματίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Για το κρίσιμο θέμα της κυβερνο-ασφάλειας, ο κ. Πουλίδας ανέφερε πως εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα της δεκαετίας, καθώς το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά τον αντίκτυπο και αυτό αποτελεί και τον κύριο μοχλό ζήτησης των λύσεων της IBM.

Το εξειδικευμένο λογισμικό της IBM, υποστηριζόμενο από τεχνικές ΑΙ, διαχειρίζεται καθημερινά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια περιστατικά κυβερνοασφάλειας για λογαριασμό 17.000 και πλέον πελατών της από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, η ΙΒΜ αναπτύσσει κινητικότητα στο θεωρούμενο ως next big thing στον της τεχνολογίας, τους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα δώσουν λύσεις σε κατηγορίες προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται ούτε από τους ισχυρότερους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέες συμφωνίες συνεργασίας του ΣΕΒ με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Ιωαννίνων

Στο επίκεντρο η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης με άξονες τη γνώση και την καινοτομία Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με...

Σε λειτουργία το mySynigoroslive για τον προγραμματισμό ραντεβού με τον Συνήγορο του Πολίτη

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε από την Τρίτη η πλατφόρμα mySynigoroslive, μέσω της οποίας οι πολίτες – φυσικά πρόσωπα και νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων – μπορούν...

Cyclopt: Η ελληνική startup μας συστήνει τον καθημερινό βοηθό συντήρησης λογισμικού

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στο πεδίο της ανάπτυξης λογισμικού, η Cyclopt πρωτοπορεί προσφέροντας νέες υπηρεσίες στους πελάτες της. Με στόχο πάντα...

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Βράβευση 5 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από την Κρήτη

Πέντε πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες αναδείχθηκαν σε διαγωνισμό των Διαδικτυακών Εργαστήριων Πράσινης Επιχειρηματικότητας, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία...

Σχέδιο με 4 + 4 κινήσεις για λύση στο κυκλοφοριακό της Αθήνας 

Το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσίασε o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στην...