28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Νέα επένδυση για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Ελλάδα προωθεί η IBM

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Τρίτο Κέντρο Αριστείας σκοπεύει να εγκαταστήσει στην Ελλάδα η IBM, το οποίο θα προστεθεί στα δύο υφιστάμενα, που διατηρεί στην Ελλάδα η αμερικανική πολυεθνική και έχουν ήδη δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, η εν Ελλάδι θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας διεκδικεί ενεργό συμμετοχή στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένει αύξηση των εσόδων της από την ελληνική αγορά τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Σπύρος Πουλίδας, η εταιρεία, που ήδη απασχολεί 100 εξειδικευμένους υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης εργαζόμενους στα δύο Κέντρα Αριστείας, στοχεύει να δημιουργήσει και ένα τρίτο στην Ελλάδα.

Το αντικείμενο του νέου Centre of Excellence θα συνδέεται με τους δύο τομείς, όπου η IBM διεκδικεί ρόλο παγκόσμιου leader, το υβριδικό cloud και την τεχνητή νοημοσύνη. Η νέα επένδυση δεν αποκλείεται να έχει ωριμάσει εντός του 2022, με το νέο κέντρο να εξυπηρετεί την υποστήριξη έργων τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Θέσεις εργασίας

Το νέο Centre of Excellence θα προστεθεί στα δύο υφιστάμενα Κέντρα στην Ελλάδα, το ένα με αντικείμενο τα Βig Data και Βusiness Analytics, που απασχολεί σήμερα 70 εργαζόμενους, και το άλλο στο πεδίο των Κύριων Τραπεζικών Εφαρμογών, που ξεκίνησε με 15 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διευρυνθούν σε τουλάχιστον 100 εντός διετίας.

«Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των εγχώριων δεξιοτήτων, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, είναι παράγοντας δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τη χώρα», υπογράμμισε χθες ο κ. Πουλίδας. Με τις νέες επενδύσεις, η εταιρεία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, πέραν των 700 εργαζομένων που ήδη απασχολεί σήμερα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της IBM για Ελλάδα και Κύπρο σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, παρά την πανδημική κρίση, το 2021 η εταιρεία θα πετύχει μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των εσόδων, ενώ σε ανάλογη πορεία προσβλέπει και για το 2022.

Από τα έσοδα της εταιρείας μόλις το 10% – 12% προέρχεται από τον Δημόσιο τομέα, ενώ τα υπόλοιπα από επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα. Σε απόλυτα μεγέθη η ΙΒΜ είχε το 2020 έσοδα 147 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων το 10%-15% προήλθε από την Κύπρο και το υπόλοιπο από Ελλάδα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η IBM -δια στόματος του κ. Πουλίδα- δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει νέα έργα, που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και περιλαμβάνονται στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά και για την ίδια την χώρα, συνεισφέροντας στην προσπάθεια της χώρας για διατηρήσιμη και δυναμική ανάπτυξη.

«Το θέμα είναι αν τον αριθμό των έργων που θα προκηρυχθούν μπορεί να τον εκτελέσει η αγορά ή να τον απορροφήσουν οι δικαιούχοι» τόνισε, πάντως, ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη πρόκληση στην οποία καλείται να απαντήσει η Ελλάδα, έχοντας να προκηρύξει μεγάλο αριθμό έργων σε στενά χρονικά πλαίσια.

Cloud, AI και κβαντική υπολογιστική

Σύμφωνα με τον κ. Πουλίδα, στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής της IBM στην Ελλάδα -όπως και διεθνώς- βρίσκεται σήμερα το υβριδικό cloud και η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς οι πελάτες της στρέφονται στην αξιοποίηση των δύο τεχνολογικών τάσεων για να μετασχηματίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Για το κρίσιμο θέμα της κυβερνο-ασφάλειας, ο κ. Πουλίδας ανέφερε πως εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα της δεκαετίας, καθώς το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά τον αντίκτυπο και αυτό αποτελεί και τον κύριο μοχλό ζήτησης των λύσεων της IBM.

Το εξειδικευμένο λογισμικό της IBM, υποστηριζόμενο από τεχνικές ΑΙ, διαχειρίζεται καθημερινά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια περιστατικά κυβερνοασφάλειας για λογαριασμό 17.000 και πλέον πελατών της από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, η ΙΒΜ αναπτύσσει κινητικότητα στο θεωρούμενο ως next big thing στον της τεχνολογίας, τους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα δώσουν λύσεις σε κατηγορίες προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται ούτε από τους ισχυρότερους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....