17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Μπαράζ επενδύσεων 227 δισ. δολάρια στο IoT το 2023 στην Ευρώπη

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ομοβροντία τεχνολογικών επενδύσεων επιδίδονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες, αν και βρισκόμαστε εν μέσω έντονης οικονομικής αβεβαιότητας. Ειδικά, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things, φαίνεται ότι τραβούν το επενδυτικό βλέμμα των εταιρειών στην Ευρώπη, και στη χώρα μας, κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Μια σειρά κλάδων, όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές, οι μεταφορές και η υγεία, επενδύουν συστηματικά σε λύσεις ΙοΤ, προσβλέποντας σε αύξηση της ανταγωνιστικότητά τους και μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσα από την αυτοματοποίηση παραδοσιακών διαδικασιών. Και ο ίδιος ο Δημόσιος τομέας, πανευρωπαϊκά -όπως άλλωστε και στην Ελλάδα- κινείται στην εποχή του ΙοΤ, επενδύοντας σταδιακά όλο και πιο συγκροτημένα στο Internet of Things.

Σε αυτό το περιβάλλον κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι φέτος οι επενδυτικές δαπάνες στην Ευρώπη για λύσεις και υπηρεσίες IoT θα φτάσουν τα 227 δισ. δολάρια το 2023, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα της αγοράς, σύμφωνα με την IDC. Οι δαπάνες που σχετίζονται με το IoT αναμένεται να συνεχίσουν να επεκτείνονται με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%, φτάνοντας σχεδόν τα 345 δισ. δολάρια έως το 2027.

«Η ανάπτυξη του IoT στην Ευρώπη αντανακλά τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση και τη βελτιωμένη εμπειρία πελατών» αναφέρει σε ανάλυσή της η IDC.

Πολλές ταχύτητες εντός ΕΕ

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ταχύτητες στην ανάπτυξη της αγοράς του ΙοΤ επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς οι επιχειρήσεις και ο Δημόσιος τομέας εφαρμόζουν μια διαφορετική δυναμική σε κάθε αγορά. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), για παράδειγμα, παραμένουν σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς, με αναμενόμενες μονοψήφιες αυξήσεις κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, πολλές επενδύσεις τέθηκαν σε αναμονή στην ΚΑΕ, λόγω των διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το γενικό δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Εντούτοις, καθώς το IoT έχει αποδειχθεί ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της μείωσης του κόστους, της βελτιστοποίησης της διαδικασίας, της αυτοματοποίησης και των βελτιωμένων δυνατοτήτων διαχείρισης και παρακολούθησης, η IDC αναμένει ότι οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν και σε αυτή την περιοχή μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

«Λόγω του αβέβαιου μακροοικονομικού πλαισίου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να αισθάνονται πίεση στους προϋπολογισμούς τους, με τις πρόσθετες επενδύσεις να περιορίζονται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» σχολιάζει η εταιρεία αναλύσεων.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της, το IoT αναγνωρίζεται πλέον από τις επιχειρήσεις ως κρίσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, μέσα από τα οφέλη που προσφέρει ο αυτοματισμός. Γι’ αυτό και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό επενδυτικό στόχο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα παρά τις προκλήσεις» καταλήγει η IDC.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...