27.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Motor Oil Hellas: Χρήση νέας τεχνολογίας drone στην υπηρεσία των αναδασώσεων

Η Motor Oil στηρίζει τις νέες τεχνολογίες αποκατάστασης δασών, για μια αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του δασικού μας περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο εφαρμογής έργων αναδάσωσης, η Motor Oil  αναδεικνύει τις καλές διεθνείς πρακτικές και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκαινιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την εκτέλεση δασικών έργων εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί πιλοτική αναδάσωση με τη χρήση drone. Η μεθοδος αυτή είναι πιο στοχευμένη και αποδοτική καθώς απλουστεύεται η εργασιακή διαδικασία και αποκλείονται σφάλματα κατά την εκπόνηση έργων δενδροφύτευσης.

Ο Χρήστος Καραβίτης, Κοσμήτορας Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής στο ΓΠΑ είπε για την πρωτοβουλία: «Είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες που κάνουμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και μια από τις πρώτες παγκοσμίως, η προηγούμενη είχε γίνει στην Αυστραλία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση ενός δάσους χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία».

Το μέλλον για τις αναδασώσεις

Η επιτυχής έκβαση αυτού του μοναδικού και καινοτόμου εγχειρήματος θα είναι το μέλλον για τις αναδασώσεις κυρίως σε δύσβατες περιοχές.

Ο Γιάννης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας/Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών του ΓΠΑ κατά την έναρξη της πρώτης σποράς με χρήση drone δήλωσε: «Είμαστε στο Αλεποχώρι. Εδώ οι κλίσεις ξεπερνάνε το 100%, φτάνουν μέχρι και 200%. Σε αυτές τις κλίσεις είναι αδύνατο να φυτέψεις με άλλο τρόπο. Μόνο το drone seeding μπορεί να βοηθήσει».

Ο Μανώλης Ψωμιάδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΓΠΑ, είπε για την καινοτόμα εφαρμογή: «Έχουμε φτιάξει μια ειδική κατασκευή, στην οποία μπαίνει μέσα ο σπόρος και περιστρέφεται με ταχύτητα και ταυτόχρονα με τη ταχύτητα κίνησης ρίχνουμε συγκεκριμένο σπόρο ανά τετραγωνικό μέτρο».

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η ταχύτερη ανάπλαση της περιοχής εμπλουτίζοντας τη ζώνη που βρίσκεται πάνω από τους οικισμούς, με είδη δέντρων που ευδοκιμούν στην συγκεκριμένη έκταση αλλά και δίνοντας μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιπλημμυρική προστασία.

Ξεκινώντας από την αναδάσωση στο Πανόραμα 3 της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων και προχωρώντας στις Βενίστρες του οικισμού Γαλήνης στο Δημοτικό διαμέρισμα Κινέτας, η συνολική έκταση που θα αναδασωθεί με τη συμβολή του Ομίλου αγγίζει τα 500 στρέμματα.

Ο Μιχαλης Λιάρος, Project & Group Synergies Manager της Motor Oil, δήλωσε με την έναρξη της πιλοτικής αναδάσωσης με χρήση drone: «Με την πρωτοβουλία του Ομίλου ανοίγει ένας νέος δρόμος στις δυνατότητες ανάπλασης του δασικού μας πλούτου. Πρόκειται για μεθόδους με επίκεντρο την βαθιά κατανόηση και ευαισθησία του Ομίλου για τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων».

Δασοτεχνικά έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό το έργο η ΜΟΗ είναι από τις πρώτες εταιρείες που προχωρούν σε μεγάλης αξίας δασοτεχνικών έργων που βασίζονται σε εγκεκριμένες μελέτες.

Στην ολοκληρωμένη στρατηγική του Ομίλου για την προστασία της βιοποικιλότητας, ανήκει και η πρωτοβουλία υιοθεσίας του δασικού εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας.

Το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια. Στόχος είναι η Κεντρική Αποθήκη Δασικών Σπόρων να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί, με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε σύντομα να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.

Ο Γιώργος Καρέτσος, Δασολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ σημείωσε σχετικά: «Η σημαντικότερη συμβολή της Motor Oil είναι η βοήθειά της για την ανασύσταση- αναδημιουργία του μεγαλύτερου φυτωρίου στην Ελλάδα, του δασικού φυτωρίου στην Αμυγδαλέζα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει στην αναθέρμανση όλων των φυτώριων υποδομών που είχε η χώρα μας».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...