28.1 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Μόνο το 1/3 των ελληνικών εταιρειών έχει λογισμικό για έκδοση online τιμολογιών

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Τη σημασία της ψηφιοποίησης για την καθημερινή τους λειτουργία αντιλαμβάνονται πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν και μία σημαντική μερίδα τους εκφράζει προβληματισμό για την ένταξη των ψηφιακών εργαλείων στην καθημερινότητά τους. Πλέον, τα τρία τέταρτα των εταιρειών στη χώρα μας (75%) θεωρούν την ψηφιοποίηση πολύ σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημαντικό μερίδιο εταιρειών και συγκεκριμένα μία στις τέσσερις, που δηλώνει συγκρατημένο σχετικά με τη σημασία της ψηφιοποίησης στην επαγγελματική του δραστηριότητα.

Η online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, η ηλεκτρονική διασύνδεση με τον λογιστή και η αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών θεωρούνται από τις εταιρείες στην Ελλάδα ως οι πλέον απαραίτητες ψηφιακές διαδικασίες, κατά 87%, 80% και 79% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε η Prosvasis, σε συνεργασία με τη Focus Bari, το 70% θεωρεί την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολόγιων και την αυτόματη ενημέρωση των βιβλίων της ΑΑΔΕ, σημαντικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας τους.

 

Χωρίς λογισμικό

Παρά τη διαπίστωση αυτή και παρά το γεγονός ότι από την 1η Νοεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών, μόνο το 35% των εταιρειών στην Ελλάδα διαθέτει ειδικό λογισμικό για την έκδοση online τιμολογίων. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (το 48%) εμφανίζονται από μέτρια έως αρκετά προβληματισμένες για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 52% απαντά ότι δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα για το θέμα αυτό.

 

Προβληματισμός

Σύμφωνα με την έρευνα, πιο διστακτικοί απέναντι στον ψηφιακό μετασχηματισμό παραμένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και όσοι απασχολούνται σε συνεργεία, μεταφορές, καταλύματα, επισκευές και αγροτικές δραστηριότητες. Η παρακολούθηση των καθημερινών εργασιών και της πορείας της επιχείρησής αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς όσον αφορά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αφορά το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη για την επιλογή του κατάλληλου λογισμικού, που συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στη συγκεκριμένη ερώτηση το 64% των επιχειρήσεων δηλώνει αποκλειστικά υπεύθυνο για την επιλογή εφαρμογών, που υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό της καθημερινής τους λειτουργίας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο το 36% απαντά ότι η επιλογή του λογισμικού πρέπει να γίνεται από τον λογιστή.

Η έρευνα

Στόχος της έρευνας ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών και των πεποιθήσεων που έχουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, αναφορικά με τη σημαντικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της καθημερινής τους λειτουργίας. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 300 υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των επιχειρήσεων.

Το 73% των ερωτηθέντων έχει έδρα στην Αττική και το 27% στη Θεσσαλονίκη. Κατά 39% πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις και κατά 61% για μικρές επιχειρήσεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...

Στην Εθνική το 7,5% της Epsilon Net

Σε συνέχεια της από 4.5.2023 ανακοίνωσης για την υπογραφή συμφωνίας με τον κ. Ιωάννη Μίχο για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην EPSILON NET, η Εθνική...