4.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Η πρώτη σειρά κλιματικά ουδέτερων αυγών από την ελληνική Better Origin

Η Better Origin είναι μια ελληνική startup στον κλάδο της αγροτεχνολογίας. Ξεκίνησε από το πάθος δύο αποφοίτων του Cambridge για τη φύση και την τεχνολογία, οι οποίοι εμπνεύστηκαν να σχεδιάσουν ένα πιο αποτελεσματικό, φυσικό και βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Η Better Origin χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των αποβλήτων τροφίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ζωοτροφών, επιστρέφοντας την τροφική αλυσίδα στις ρίζες της. Το προϊόν έχει αξιολογηθεί για τη βελτίωση της υγείας και της ευζωίας των ζώων – χωρίς να διακυβεύεται η κερδοφορία.

Η Better Origin, η οποία έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση 7 εκατ. λίρες, λειτουργεί ήδη σε πέντε σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και το 2022 θα επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο αλλά και εντός της ΕΕ μέσω συνεργασιών με σούπερ μάρκετ και παραγωγούς τροφίμων. Η εταιρεία επικεντρώνεται επί του παρόντος στον κλάδο των πουλερικών, με σχέδια για επέκταση της και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, της υδατοκαλλιέργειας, των τροφών για κατοικίδια ζώα και ακόμη και των τροφίμων για τον άνθρωπο.

Η νεοφυής εταιρεία κάνει βήματα προς το μέλλον και πλέον, θα διαθέτει τα προϊόντα της στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons για να μειώσει την εξάρτηση από τη σόγια και να παρουσιάσει την πρώτη σειρά κλιματικά ουδέτερων αυγών.

Η startup εταιρεία αγροτεχνολογίας θα προμηθεύσει με 10 “μίνι φάρμες” εντόμων τα κτήματα παραγωγής αυγών ελευθέρας βοσκής της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons προκειμένου να μειώσει τη χρήση σόγιας. Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της δέσμευσης της Morrisons για να επιτύχει τους Net Zero (μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα) στόχους της και να γίνει το πρώτο σούπερ μάρκετ που θα παρουσιάσει αυγά με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Εκτροφεία εντόμων

Τα εκτροφεία εντόμων X1 της Better Origin είναι κατασκευασμένα σε ανακατασκευασμένα κιβώτια πλοίων και ανακυκλώνουν τα απόβλητα τροφίμων των σούπερ μάρκετ μετατρέποντας τα σε φυσική πρωτεΐνη εντόμων. Έτσι, η τεχνολογία μιμείται το κυκλικό σύστημα της φύσης, χρησιμοποιώντας τα έντομα ως συνδετικό κρίκο μεταξύ των αποβλήτων τροφίμων και των ζωοτροφών, ενώ παράλληλα προωθεί μια πιο τοπική διατροφική αλυσίδα.

Τα δέκα κοντέινερ X1, τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, θα εξοικονομήσουν 5.737 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως – κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 1.240 αυτοκινήτων από τους δρόμους. Θα εξοικονομήσουν επίσης 1.500 τόνους αποβλήτων τροφίμων ετησίως – κάτι περισσότερο από την ποσότητα που πετούν ετησίως 21.420 Βρετανοί.

Το πρώτο παγκοσμίως απόλυτα κυκλικό σύστημα

Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως απόλυτα κυκλικό σύστημα, στο οποίο τα έντομα τρέφονται με απόβλητα τροφίμων από τα οπωροκηπευτικά της Morrisons και στη συνέχεια τροφοδοτούν κότες ελευθέρας βοσκής, δημιουργώντας μια γραμμή αυγών με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Το κοντέινερ X1, το οποίο ελέγχεται απομακρυσμένα, μετατρέπει με ασφάλεια τα απορρίμματα τροφίμων σε υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά. Τα έντομα αποτελούν μια εξαιρετικά επιθυμητή και φυσική πηγή τροφής για τις κότες, βελτιώνοντας την ευζωία τους με την αύξηση της φυσικής συμπεριφοράς τροφοληψίας και τη μείωση του τσιμπήματος των φτερών τους.

Πως λειτουργεί το κοντέινερ X1 της Better Origin

Η τεχνολογία στο εσωτερικό του κοντέινερ X1 μιμείται τη διαδικασία της φύσης για την ανακύκλωση των αποβλήτων τροφίμων με τη βοήθεια εντόμων. Το σύστημα χρησιμοποιεί έντομα (Black Soldier Flies), οι οποίες είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνες και λίπος και μπορούν να αναπτύξουν 5.000 φορές την αρχική τους μάζα σώματος σε λιγότερο από 14 ημέρες. Το Better Origin X1 είναι αυτόνομο, ενώ αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης επιβλέπουν τη διατροφή και την ανάπτυξη των προνυμφών χωρίς να απαιτείται καμία παρέμβαση από τον αγρότη. Αυτό καθιστά την τεχνολογία εύκολη στη χρήση από οποιονδήποτε στον κόσμο. Κάθε κοντέινερ μπορεί να βοηθήσει στη διατροφή 32.000 πουλερικών ελευθέρας βοσκής και θα δέχεται τρεις τόνους απορριμμάτων από το χώρο φρούτων και λαχανικών της Morrisons κάθε εβδομάδα. Συνολικά τα 10 κοντέινερ θα ταΐσουν 320.000 κότες ελευθέρας βοσκής που γεννούν εκατομμύρια αυγά το χρόνο.

Η Morrisons αναμένει τα πρώτα αυγά με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων της μέσα στο 2022 και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εγκατάσταση των εκτροφείων εντόμων X1 της Better Origin σε όλες τις φάρμες της. Ο απώτερος στόχος είναι να εξαλειφθεί η σόγια σε όλες τις φάρμες αυγών της Morrisons μέσω της διατροφής των πουλερικών με ζωντανά έντομα – όπως κάνει η φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια – και συμπληρώματα με άλλες τοπικές πηγές πρωτεΐνης.

Αποψίλωση δασών και σόγια

Η αποψίλωση δασών εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς κάθε λεπτό καταστρέφονται τροπικά δάση που φτάνουν για να γεμίσουν 30 γήπεδα ποδοσφαίρου. Οι ηγέτες στην COP26 (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα) υποσχέθηκαν να δράσουν άμεσα – περισσότερες από 100 χώρες συμφώνησαν να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030.

Η σόγια παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην απώλεια τροπικών δασών, με το μεγαλύτερο μέρος της να χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Η μείωσή της από μόνο τις 10 φάρμες της Better Origin αναμένεται να σώσει 56 εκτάρια γης της Νότιας Αμερικής από την αποψίλωση των δασών κάθε χρόνο. Θα μειωθούν επίσης οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 5.737 τόνους και θα εξοικονομηθούν 40 δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως. Κατ’ αντιστοιχία, εαν η λύση της Better Origin υιοθετηθετούνταν από όλες τις φάρμες αυγοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν πάνω από 472.000 τόνοι ανα έτος.

Ο Φώτης Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Better Origin, δήλωσε: “Συνεργαζόμαστε με την Morrisons για την απαλλαγή της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων από τον άνθρακα και τη μείωση της εξάρτησης της από τη σόγια. Το όραμά μας είναι η αρχική εγκατάσταση να επεκταθεί σε όλα τα εκτροφεία αυγών της Morrisons, γεγονός που θα εξοικονομήσει 33.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η επίτευξη του Net Zero (μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα) είναι μια τεράστια πρόκληση που απαιτεί συνεργασία και αποφασιστικότητα. Ελπίζουμε ότι το 2022 είναι η χρονιά που περισσότεροι παραγωγοί τροφίμων θα αναλάβουν ουσιαστική δράση”.

Η εμπορική συνεργασία μεταξύ της Better Origin και της Morrisons θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για ένα πλήρως κυκλικό σύστημα μετατροπής των αποβλήτων σε τροφή, ικανό να μεταμορφώσει όχι μόνο τις πτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και τους τομείς της υδατοκαλλιέργειας, των χοίρων και των ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα. Όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη χρήση σόγιας και να φτάσουν στο Net Zero (μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα).  Η τεχνολογία της Better Origin αποσκοπεί στο να καταστήσει τους στόχους αυτούς εφικτούς χωρίς να διακυβεύεται η κερδοφορία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG ultragear: Επίσημος gaming monitor συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος League of Legends

Οι παγκόσμιας κλάσης οθόνες παιχνιδιών UltraGear της LG συνεργάζεται με τους καλύτερους παίκτες πρωταθλήματος της Ευρώπης για περιφερειακή υπεροχή Η LG Electronics (LG) είναι στην...

Η Nissan θα ξεκινήσει δοκιμές επαλήθευσης του συστήματος διαχείρισης ενέργειας στη Φουκουσίμα

Η φόρτιση και η εκφόρτιση EVs θα βοηθήσει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα Μέσω του οράματος  Nissan Ambition 2030, η Nissan υποστηρίζει την πολιτική της Namie...

HUAWEI Winter Sales 2022: Αυτό τον χειμώνα όλη η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια σας!

Αποκτήστε, σε ασύγκριτες τιμές, όλα όσα θα κάνουν τις μέρες σας να πάρουν την πιο βαθιά τεχνολογική ανάσα!  Εάν ένας από τους στόχους που βάλατε...

Saracakis.gr, το νέο website του Όμιλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη από την Generation Y

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, προχώρησε στην πλήρη ανανέωση της ιστοσελίδας του αναθέτοντας στην Generation Y - International eBusiness...

Αλλάξτε 10 κακές συνήθειες για να μην πέφτετε θύματα κυβερνοεπιθέσεων

το ένα τρίτο των ανθρώπων που έπεσαν θύμα κλοπής στοιχείων ταυτότητας στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα ή...