15 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Mετακινήσεις με ταξί, ποδήλατα και πατίνια: Τι φέρει η αλλαγή της Beat σε Free Now

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με αρχική προσφορά μετακινήσεις με ταξί αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά και μελλοντικό στόχο την είσοδο ακόμα και των μέσων μαζικής μεταφοράς η Beat φέρνει στην χώρα την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Freenow που στοχεύει να αλλάξει τις μετακινήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μια πλατφόρμα ολιστικής μετακίνησης που αρχικά θα προσφέρει μετακινήσεις με ταξί και ηλεκτρικά ποδήλατα, ενώ είναι ανοικτή για ένταξη και άλλων μέσων, όπως και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δίνοντας τις βέλτιστες λύσεις για μετακίνηση στον αστικό ιστό είναι το νέο πρόσωπο της Beat.

Η χθεσινή ανακοίνωση για αλλαγή της Beat σε Freenow, μια πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί ήδη στην Ευρώπη και αποτελεί την μητρική εταιρεία της Beat τάραξε τα νερά στις μετακινήσεις που δημιουργούν καθυστερήσεις, προβλήματα και αυξημένο κόστος σε πολλούς Έλληνες αλλά και τουρίστες.

Η πλατφόρμα στην αρχική της μορφή

Αρχικά η πλατφόρμα θα προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρικών ποδηλάτων και τριών τύπων ταξί, ενώ στόχος είναι να ακολουθήσει συνεργασία και άλλων μέσων αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ουσιαστικά δίνοντας την δυνατότητα για εναλλακτικές, συνδυασμένες φθηνές και γρήγορες μετακινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύντομα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε νομοσχέδιο-σκούπα που προωθεί θα επιδιώξει να λύσει σημαντικά προβλήματα στην μικροκινητικότητα, ενώ την ίδια στιγμή σύντομα όποιος χρησιμοποιεί πλέον ΜΜΜ θα μπορεί να πληρώνει και με την πιστωτική του κάρτα, ουσιαστικά κάνοντας πιο εύκολη την χρήση αστικών συγκοινωνιών.

Στόχος της νέας πλατφόρμας είναι να φέρει στην χώρα το μοντέλο του Mobility-As-A-Service (MaaS) με την Beat να μετατρέπεται  σε ένα super application για τις μετακινήσεις: από ταξί και ηλεκτρικά ποδήλατα μέχρι e-πατίνια. Το πρώτο βήμα γίνεται με την προσθήκη στην εφαρμογή της, πέρα από τα ταξί, και της δυνατότητας ενοικίασης ηλεκτρικών ποδήλατων της RideMovi. Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα, στην οποία προσφέρεται η δυνατότητα κράτησης ηλεκτρικών ποδηλάτων της RideMovi, με την υπηρεσία να είναι αρχικά διαθέσιμη στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της εταιρείας

Στόχος της εταιρείας, όπως τον παρουσίασε χθες η διοίκησή της στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι να ενσωματώσει στην εφαρμογή και άλλους παρόχους μετακίνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να κάνει κράτηση όχι μόνο για το πλησιέστερο ταξί, αλλά και για άλλες επιλογές μικροκινητικότητας, όπως ηλεκτρικά πατίνια, e-μηχανάκια και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Όσον αφορά τα ταξί πλέον οι επιβάτες θα έχουν επιλογή μεταξύ τριών τύπων στόλου. Το “Ταξί”, με όλα τα συνεργαζόμενα ταξί να βρίσκονται στο συγκεκριμένο στόλο, στοχεύει στη γρήγορη εξυπηρέτηση του επιβάτη. Το “Comfort ταξί”, αποκλειστικά με νεότερα οχήματα ηλικίας έως και 5 ετών, δίνει παραπάνω έμφαση στην άνεση, ενώ το Eco ταξί, αποκλειστικά με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, εξασφαλίζει πιο πράσινες διαδρομές. Ο Comfort στόλος θα δέχεται μόνο ηλεκτρονική πληρωμή, ενώ ο Eco στόλος θα είναι αρχικά διαθέσιμος στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλά σημεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τρη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών – Υποδομών Γ. Ξιφαράς τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει τα ΜΜΜ. «Δεν είναι πάντα και παντού προσβάσιμα. Πολλές φορές υπάρχει μικρή απόσταση για να φτάσει κανείς σε ένα μέσα αστικής συγκοινωνίας.  Ο αποτρεπτικός παράγοντας είναι πως θα φτάσει. Με αυτή την συνεισφορά στην μικροκινητικότητα με το freenow θα γίνει πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

ΜΜΜ και αλλαγές

Μάλιστα ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι το υπουργείο κάνει ουσιαστικές κινήσεις. «Έχουμε ξεκινήσει διαδικασία για τυποποίηση της πληροφορίας ώστε να είναι διαθέσιμες οι εφαρμογές. «Το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου ήταν κλειστό και στόχος μας είναι να το ανοίξουμε. Ετσι όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα για να μπει σε λεωφορεία και μέσα στραθερής τροχιάς να μπορεί να το κάνει» είπε με νόημα.

Από την πλευρά της η Freεnow αποκάλυψε ότι στους επόμενους μήνες θα έρθουν και νέες συνεργασίες στην πλατφόρμα ανοίγοντας περισσότερες επιλογές στους επιβάτες.

Καταλήγοντας ανέφεραν ότι το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για την BΕΑΤ υλοποιώντας 10,4 εκατομμυρία διαδρομές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...