18.2 C
Athens
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

Όποιος ζημιώνεται από την τεχνητή νοημοσύνη, θα αποζημιώνεται

  •   της Νατάσας Φραγκούλη

Mε την τεχνητή νοημοσύνη να εισέρχεται όλο και πιο συστηματικά στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, το τοπίο πέριξ της νέας και πολλά υποσχόμενης αυτής τεχνολογίας γίνεται σταδιακά όλο και πιο περίπλοκο. Τις αναδυόμενες αυτές προκλήσεις επιχειρεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ, εισάγοντας νέους κανόνες περί ευθύνης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Σε αυτό στοχεύει η νέα Οδηγία περί ευθύνης για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), η οποία συμπληρώνει και εκσυγχρονίζει το πλαίσιο αστικής ευθύνης της ΕΕ, θεσπίζοντας για πρώτη φορά κανόνες ειδικά για τις ζημίες που προκαλούνται από συστήματα ΤΝ. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα θύματα βλάβης, η οποία προκλήθηκε από τεχνολογία ΤΝ, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αποκατάσταση της ζημίας, κατά τον ίδιο τρόπο σαν να είχαν υποστεί βλάβη υπό οποιεσδήποτε άλλες περιστάσεις.

Πρακτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, για πρώτη φορά, στοχευμένη εναρμόνιση των εθνικών κανόνων περί ευθύνης για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), ώστε να διευκολυνθεί η αποζημίωση των θυμάτων ζημιών που σχετίζονται με αυτήν.

Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν, για παράδειγμα, την αποζημίωση στην περίπτωση που κάποιος υπέστη διακρίσεις σε διαδικασία πρόσληψης που γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας ΤΝ.

Αστική ευθύνη για την τεχνητή νοημοσύνη

«Με την πρόταση σχετικά με την αστική ευθύνη για την ΤΝ δίνουμε στους καταναλωτές εργαλεία επανόρθωσης σε περίπτωση ζημίας που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας με τις παραδοσιακές τεχνολογίες, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε την ασφάλεια δικαίου για την εσωτερική μας αγορά», σχολίασε η αντιπρόεδρος, αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κυρία Βιέρα Γιούροβα.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει πλέον να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Πέντε χρόνια μετά από την έναρξη ισχύος της οδηγίας σχετικά με την ευθύνη για την τεχνητή νοημοσύνη, η Κομισιόν θα αξιολογήσει την ανάγκη θέσπισης κανόνων για την αντικειμενική ευθύνη όσον αφορά αξιώσεις που σχετίζονται με την ΤΝ, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Ίσες ευκαιρίες αποζημίωσης

Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι κάθε τύπος θύματος -είτε άτομα είτε επιχειρήσεις- μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες αποζημίωσης εάν υποστεί βλάβη από υπαιτιότητα ή παράλειψη παρόχου, προγραμματιστή ή χρήστη ΤΝ.

Το σκεπτικό της Κομισιόν είναι ότι οι υφιστάμενοι εθνικοί κανόνες περί ευθύνης δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για τη διεκπεραίωση αξιώσεων αποζημίωσης λόγω ζημίας που προκαλείται από προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στην ΤΝ.

Όσον αφορά τις αξιώσεις αποζημίωσης για υποκειμενική ευθύνη, το θύμα πρέπει να προσδιορίσει ποιον θα εναγάγει και να εξηγήσει λεπτομερώς την υπαιτιότητα, τη ζημία και την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των δύο. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ιδίως όταν εμπλέκεται τεχνητή νοημοσύνη.

«Τα συστήματα μπορεί συχνά να είναι πολύπλοκα, αδιαφανή και αυτόνομα, γεγονός που καθιστά υπερβολικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για το θύμα να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το βάρος απόδειξης», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το Vimodji βελτιώνει με AI την εμπειρία των χρηστών της πλατφόρμας του

Σε αναβάθμιση της πλατφόρμας του προχωρά το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων που εκφράζουν τα συναισθήματα...

Στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου το AWS Cloud Day

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες λύσεις της Amazon Web Services (AWS) και το πως οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία AWS Cloud...

«Όχι» στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι χρεώσεις για τις χειραποσκευές ενδέχεται σύντομα να αποτελούν παρελθόν - τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προσπαθεί να απλοποιήσει την τιμολόγηση των εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια. Η Ολομέλεια...

Η Boston Scientific Hellas επεκτείνει τη συνεργασία της με την IMPACT

Η Boston Scientific, κορυφαία εταιρεία στο χώρο των ιατρικών ειδών, με όραμα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο μέσα από...

Ήρθε η ώρα να προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα από απειλές στο διαδίκτυο

Παρότι κάποιοι άνθρωποι έχουν εργαστεί σκληρά για να χτίσουν το brand name μιας επιχείρησης, οι κακόβουλοι χρήστες το εκμεταλλεύονται και επωφελούνται από αυτό, καθώς το χρησιμοποιούν...