18.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

Μεγάλο έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Φθιώτιδας

Στην υπογραφή της σύμβασης ενός μεγάλου και αναγκαίου έργου για τη αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού, στη Φθιώτιδα, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί να δώσει τέλος στα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών, αλλά και την προστασία των ιδιοκτησιών.

Με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και η απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών, φερτών υλών και βλάστησης  από την κοίτη του Σπερχειού ποταμού και των παραποτάμων του.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε επί μέρους τμήματα, στην περιοχή από τη θέση του νέου μεριστή που κατασκευάστηκε από την ΕΡΓΟΣΕ,  έως και το  τεχνικό υδροληψίας  του Αρδευτικού έργου Αμουρίου – Λιανοκλαδίου – Ζηλευτού, σε μια περιοχή συνολικού μήκους περίπου 28 χλμ.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής:

Α. Αποκατάσταση της διατομής της υφιστάμενης κοίτης του ποταμού, από την οποία θα αφαιρεθούν απορρίμματα, φερτά υλικά (μπάζα – προσχώσεις), αυτοφυής βλάστηση (καθαρισμός καλαμιών, εκρίζωση και απομάκρυνση θάμνων και δένδρων) που εμποδίζουν τη ροή του νερού.

Β. Συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων (παρόχθιων  έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας, προβόλων κατεύθυνσης ροής από συρματοκιβώτια (σαρζανέτ), λιθορριπών προστασίας πρανών), τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες.

Γ. Άρση των προσχώσεων κάτω από οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες συμπεριλαμβανομένων  των τμημάτων συναρμογής με την εκατέρωθεν κοίτη, προκειμένου η κοίτη του Σπερχειού ποταμού  να αποκατασταθεί ως προς την διατομή της και να αποκτήσει ενιαία κλίση, ομοιόμορφη  ροή, ώστε  να μην λιμνάζουν νερά και να μην δημιουργείται  τοπική εναπόθεση  φερτών υλικών.

Η περιοχή επέμβασης χωρίζεται σε τομείς ως εξής:

α) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από το  νέο μεριστή έως και την γέφυρα Παλ. Εθν. Οδού Λαμίας –  Αθηνών, μήκους περίπου 600 m.

β) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα της Παλ. Εθν. Οδού Λαμίας – Αθηνών έως τη γέφυρα της Επαρχ. Οδού  Λαμίας – Φραντζή, μήκους περίπου 4.900 m.

γ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα της  Επαρχ. Οδού  Λαμίας – Φραντζή  έως τη γέφυρα ΟΣΕ, μήκους περίπου 3.300 m.

δ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα ΟΣΕ έως τη γέφυρα Επαρχ. Οδού ΣΣ Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου, μήκους περίπου 3.850 m.

ε) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα Επαρχ. Οδού ΣΣ Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου έως τη γέφυρα Επαρχ. Οδού Δ.Δ. Λιανοκλαδίου – Λουτρά Υπάτης, μήκους περίπου 9.200 m.

στ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από  τη γέφυρα Επαρχ. Οδού Δ.Δ. Λιανοκλαδίου – Δ.Δ.Λουτρών Υπάτης έως το τεχνικό υδροληψίας του αρδευτικού έργου Αμουρίου–Λιανοκλαδίου –Ζηλευτού, μήκους περίπου 9.200 m., όπου  περίπου είναι και  το όριο του Δήμου Λαμιέων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε τα εξής: «Έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να προλαβαίνουμε πριν γίνει το κακό. Οι πλημμύρες στον Σπερχειό είναι ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της περιοχής επί χρόνια. Με ένα μεγάλο έργο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο προσέχουμε για να έχουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιπεριφερειάρχη μας, τον Θύμιο Καραΐσκο, που διέγνωσε την ανάγκη και εισηγήθηκε την υλοποίηση μιας σειράς εργασιών που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική  θωράκιση της περιοχής».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το Vimodji βελτιώνει με AI την εμπειρία των χρηστών της πλατφόρμας του

Σε αναβάθμιση της πλατφόρμας του προχωρά το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων που εκφράζουν τα συναισθήματα...

Στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου το AWS Cloud Day

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες λύσεις της Amazon Web Services (AWS) και το πως οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία AWS Cloud...

«Όχι» στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι χρεώσεις για τις χειραποσκευές ενδέχεται σύντομα να αποτελούν παρελθόν - τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προσπαθεί να απλοποιήσει την τιμολόγηση των εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια. Η Ολομέλεια...

Η Boston Scientific Hellas επεκτείνει τη συνεργασία της με την IMPACT

Η Boston Scientific, κορυφαία εταιρεία στο χώρο των ιατρικών ειδών, με όραμα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο μέσα από...

Ήρθε η ώρα να προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα από απειλές στο διαδίκτυο

Παρότι κάποιοι άνθρωποι έχουν εργαστεί σκληρά για να χτίσουν το brand name μιας επιχείρησης, οι κακόβουλοι χρήστες το εκμεταλλεύονται και επωφελούνται από αυτό, καθώς το χρησιμοποιούν...