26.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μεγάλη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής  

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη τον Απρίλιο, διαμορφούμενος στις 107,3 μονάδες (από 102,5 μονάδες τον Μάρτιο), έντονα υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (95,7 μονάδες).

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν αμετάβλητες (+22 μονάδες τον Απρίλιο από +21 μονάδες τον Μάρτιο). Αντίθετα ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώθηκαν στις +17 μονάδες (από +14 μονάδες τον Μάρτιο).

Σύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Μάρτιο, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης βελτιώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στις +50 μονάδες (από +36 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), όπως αντίστοιχα και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+50 μονάδες από +36 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές ενισχύθηκαν στις +28 μονάδες.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνολικά στην ελληνική οικονομία διατηρήθηκε τον Απρίλιο στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα στις 108,5 μονάδες, από 108,4 μονάδες τον Μάρτιο. Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες καταγράφηκε μικρή εξασθένιση στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο και εντονότερη υποχώρηση στις Κατασκευές, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώθηκε μικρή βελτίωση των προσδοκιών. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ελαφρώς.

«Ο συνολικός δείκτης κινείται φέτος, κατά μέσο όρο, περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά. Συνεπώς, η μικρή επιβράδυνση στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όρους προσδοκιών τόσο στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, όσο και στα νοικοκυριά», αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης «καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος και παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, οι τρέχουσες ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι θετικές και συνολικά ο τομέας αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, και να συνεισφέρει ισχυρά σε πλήθος κλάδων που συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με αυτόν».

Προσθέτουν δε ότι «η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντική σε κρίσιμες πλευρές της οικονομίας και στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης και σταδιακά η επίδραση του προγράμματος, όπως και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, αναμένεται να είναι ισχυρότερη κατά την επόμενη διετία».

Εξασθένιση στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ι δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο εξασθένισε οριακά τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μικρής υποχώρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, καθώς οι προσδοκίες σε Κατασκευές, Λιανικό εμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης εξασθένισε αισθητά στη Γαλλία (-4,8) και ηπιότερα στην Ιταλία (-1,3), βελτιώθηκε στην Ισπανία (+2,3) τη Γερμανία (+1,5) και την Πολωνία, ενώ διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ολλανδία (+0,3).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MindTheHack: H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται κατά...

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...