31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Μεγάλη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται για τις επιχειρήσεις ανά την υφήλιο, το ίδιο όμως, και οι κυβερνοεπιθέσεις, θέτοντας το θέμα της ασφάλειας στα πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών ως κορυφαία προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της Deloitte  “Future of Cyber” του 2021 το 69% των παγκόσμιων ηγετών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις τους βίωσαν σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων τη χρονιά που πέρασε, εν μέσω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μάλιστα, περισσότεροι από 7 στους 10 τοπ μάνατζερς (ποσοστό 72%) ανέφεραν ότι οι οργανισμοί τους αντιμετώπισαν από ένα έως δέκα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων μόνο μέσα στο περασμένο έτος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι κίνδυνοι αυξάνονται, οι ηγέτες σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συγκεκριμένα, σχεδόν καθολική είναι η στρατηγική των επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων προς αυτή την κατεύθυνση, με το 94% να δηλώνει ότι σκοπεύει να μεταφέρει τα συστήματα οικονομικής πληροφόρησης σε περιβάλλον cloud. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, ενώ δεν υπάρχουν απλές λύσεις, η ταυτόχρονη υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να εφαρμόσει την κυβερνοασφάλεια σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της.

Σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων

Σύμφωνα με την Emily Mossburg, Global Cyber Leader της Deloitte, οι επιχειρήσεις εργάζονται εντατικά αυτό το χρόνο για να παραμείνουν ανταγωνιστικές εν μέσω ταχύτατων τεχνολογικών αλλαγών καθώς η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει αυξήσει δραστικά την τρωτότητά τους σε κυβερνοεπιθέσεις. Η ίδια σημειώνει ότι ενώ οι πολυπλοκότητες αυξάνονται, οι ηγέτες οφείλουν να θέσουν σε προτεραιότητα την εφαρμογή της κυβερνοασφάλειας σε κάθε πτυχή των επιχειρήσεων, ειδάλλως διακινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες ανεπαρκούς προστασίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύει την ανάγκη για στρατηγική κυβερνοασφάλειας

Με περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις να βιώνουν αύξηση των απειλών μέσα στο 2020, οι κίνδυνοι βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, καθώς η υιοθέτηση μοντέλων απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι οργανισμοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο να ισορροπήσουν μεταξύ των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και του να προστατεύσουν τα συστήματά τους από πιθανές επιθέσεις. Απαντώντας στην έρευνα της Deloitte, οι επικεφαλής Διευθύνσεων Πληροφορικής (CIOs) και Ασφάλειας (CISOs), αναγνωρίζουν σε ποσοστό 41% ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι ο μετασχηματισμός και η απόκτηση ορατότητας σε αυξανόμενης πολυπλοκότητας υβριδικά οικοσυστήματα.

Το κύμα της «Μηδενικής Εμπιστοσύνης»

Όπως δείχνει η παγκόσμια έρευνα της Deloitte, τα σημεία που αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κινδύνων του κυβερνοχώρου είναι οι υβριδικές τεχνολογίες πληροφορικής σε ποσοστό 41% και η κυβερνο-υγιεινή (cyber hygiene) σε ποσοστό 26%. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την πρακτική της Μηδενικής Εμπιστοσύνης (Zero Trust), δηλαδή μια αρχιτεκτονική που βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του «ποτέ μην εμπιστεύεσαι, πάντα να επιβεβαιώνεις», προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της πληροφορικής και των τομέων του κυβερνοχώρου.

Έτσι, επιτυγχάνεται η μείωση της επιχειρησιακής πολυπλοκότητας και η απλοποίηση ενσωμάτωσης διαφόρων οικοσυστημάτων. Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν την αρχή της «Μηδενικής Εμπιστοσύνης» οδηγούν τις εξελίξεις στον τομέα της οργανωτικής αλλαγής προκειμένου να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, χτίζοντας υποδομές ασφάλειας με τις οποίες μπορούν να χειριστούν την ταχύτητα αυτού του μετασχηματισμού.

Η επένδυση στην κυβερνοασφάλεια σημαίνει επένδυση στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων (CISO)

Με τους κυβερνοεγκληματίες να γίνονται ολοένα και πιο ικανοί, οι επιχειρήσεις τείνουν να αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους για την κυβερνοασφάλεια. Σχεδόν το 75% των συμμετεχόντων ηγετών με πάνω από 30 δισ. δολάρια σε κέρδη συνολικά, δήλωσαν ότι θα επενδύσουν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στην κυβερνοασφάλεια φέτος. Ενώ αυτές οι επενδύσεις μοιράζονται σχετικά ισορροπημένα, η έρευνα κατέδειξε ότι μεγαλύτερη προσοχή δίνεται σε ζητήματα ανίχνευσης και παρακολούθησης απειλών, μετασχηματισμού του κυβερνοχώρου και προστασίας δεδομένων.

Η σύγκλιση της τεχνολογικής ικανότητας και η αύξηση των κυβερνοαπειλών αλλάζουν το ρόλο των επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών. Όσο η τεχνολογία ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο καθημερινά στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, τόσο ενισχύονται οι ευθύνες των επικεφαλής.

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, σημειώνεται αύξηση της απευθείας αναφοράς των επικεφαλής ασφάλειας πληροφοριών (CISOs) στους επικεφαλής των επιχειρήσεων (CEOs) από 32% το 2019 σε 42% το 2021 στις ΗΠΑ, ενώ φτάνει στο 33% σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η τάση ενισχύει τη διαφάνεια επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και τη δέσμευση σε περισσότερα επίπεδα, κυρίως σε επίπεδο C-Level, η οποία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και για τη δημιουργία αυθεντικών και ασφαλών εμπειριών για τους πελάτες.

Το 64% προτεραιοποιεί τις ικανότητες ασφάλειας

Η έρευνα δείχνει ότι μέσα στην επόμενη τριετία οι CIOs και CISOs θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην κυβερνοασφάλεια, με το 64% να προτεραιοποιεί τις ικανότητες ασφάλειας, το 59% την ενίσχυση της ιδιωτικότητας, το 50% την ικανότητα συμμόρφωσης και το 45% τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και πληροφόρησης, ως τους κύριους λόγους υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ο Χρήστος Βιδάκης, Risk Advisory Partner, Cyber Leader της Deloitte Greece, σχολίασε: «H νέα παγκόσμια έρευνα της Deloitte για το μέλλον της κυβερνοασφάλειας στην οποία συμμετείχαν άνω των 600 στελεχών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, επιβεβαιώνει την τάση που υπάρχει και στην ελληνική αγορά, η οποία θέτει την κυβερνοασφάλεια ως έναν από τους τρεις κυριότερους επιχειρηματικούς κινδύνους.

Ανοδο στον αριθμό των περιστατικών κυβερνοασφάλειας τα τελευταία δυο χρόνια

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία έχει αναδειχθεί ως πυλώνας ανάπτυξης και των ελληνικών επιχειρήσεων, συχνά διαφαίνεται ότι η τεχνολογική καινοτομία και η κουλτούρα, η οποία τη συνοδεύει, αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από την ικανότητά μας να κατανοούμε, να μετράμε και να ανταποκρινόμαστε στους κινδύνους του κυβερνοχώρου.

Σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι προϋπολογισμοί των επιχειρήσεων είναι ισόποσα μοιρασμένοι στους διαφόρους τομείς κυβερνοασφάλειας. Ωστόσο, ένας στους τρεις θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη προτεραιοποίηση στη διανομή των πόρων. Σ’ αυτόν τον τομέα, έδαφος κερδίζει η υιοθέτηση της προσέγγισης Zero Trust. Συνεπώς, με την απόλυτη ασφάλεια να μην είναι ρεαλιστική, η συνεργασία των επιχειρήσεων και ο διαμοιρασμός της γνώσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας φαντάζει μονόδρομος».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...