19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Μέχρι τα τέλη του έτους ο προσωρινός ανάδοχος για την Πολιτεία Καινοτομίας

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σε φάση εκκίνησης εισέρχεται σταδιακά το έργο για την εγκατάσταση της «Πολιτείας Καινοτομίας» στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, τα τελικά τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού θα φτάσουν στα χέρια των σχημάτων, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, το αργότερο έως τα τέλη του έτους θα έχει αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος, που θα αναλάβει να αναπτύξει την Πολιτεία Καινοτομίας. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε 3-4 μήνες θα έχουμε τον προσωρινό ανάδοχο» αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Eurobank «10 χρόνια EGG, Διευρύνοντας το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο ίδιος η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια, που καταβάλει η χώρα να γεφυρώσει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα.

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι

Η μετεξέλιξη του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ στη λεωφόρο Πειραιώς σε Πολιτεία Καινοτομίας κινητοποίησε -όπως αναμενόταν- ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως επιβεβαίωσε η αποσφράγιση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έγινε τον Απρίλιο του 2021.

Αρχικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας, που φιλοδοξία είναι να λειτουργήσει ως φυσική έδρα της καινοτομίας στη χώρα, είχαν εκδηλώσει τέσσερις όμιλοι: ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όμιλος Intracom και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

Υπό την ομπρέλα των τεσσάρων υποψηφίων στεγάζονται φορείς της καινοτομίας όπως το Found.ation από κοινού με τη startup Mantis Business Innovation, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο της Βαρκελώνης.

Το προφίλ των συμμετεχόντων είχε ικανοποιήσει τότε σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μην εξελιχθεί η Πολιτεία Καινοτομίας σε ένα απλό κατασκευαστικό έργο, αλλά να συγκεράσει την τεχνογνωσία ομίλων, που έχουν διεθνή εμπειρία στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας.

Πως θα τρέξει το έργο

Η Πολιτεία Καινοτομίας θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετής παράταση).

Ο ανάδοχος θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, με ίδια κεφάλαια και δανεισμό, καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση. Πάντως, στην προκήρυξη για το έργο γίνεται λόγος για πρόθεση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά από το σκέλος των δανείων και όχι των επιδοτήσεων.

Όσον αφορά τους «ενοίκους» της Πολιτείας Καινοτομίας, το αρμόδιο Υπουργείο έχει εντοπίσει ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς startups και τεχνολοβλαστών, αλλά και από τμήματα R&D μεγάλων πολυεθνικών για εγκατάσταση στην Πολιτεία Καινοτομίας.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ -της ιστορικής μονάδας που μετά από έναν αιώνα διέκοψε τη λειτουργία της τη δεκαετία του 1980- έκτασης 17.900 τ.μ., είναι εγκαταλελειμμένες. Ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να αναστηλώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που έχουν κριθεί διατηρητέες, και να δημιουργήσει νέες με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 46.000 τμ και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τμ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...