19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς «τρέχει» η ηλεκτροκίνηση – Απορρόφηση 3 εκατ. ευρώ

  • Της Μαρίας Μόσχου

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ  απορροφήθηκαν ήδη την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» δείχνοντας το αμείωτο ενδιαφέρον των Ελλήνων για την ηλεκτροκίνηση. Συνολικά την πρώτη εβδομάδα αγοράστηκαν 3.347 ηλεκτρικά οχήματα με επιδότηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός επιδότησης για το 2020 είναι 45 εκατ. ευρώ, και η συμμετοχή της πρώτης εβδομάδας δείχνει ότι σε όλη την επικράτεια -και στα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας αλλά και στη νησιωτική- οι πολίτες ανταποκρίνονται και αγοράζουν ηλεκτροκινούμενα οχήματα.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελεί την προτιμητέα επιλογή, ακολουθούν τα δίκυκλα και τρίκυκλα σκούτερ, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τα επιδοτούμενα οχήματα.

Σε μία εβδομάδα πωλήθηκαν 247 αυτοκίνητα, με τους ιδιώτες να ξεπερνούν κατά πολύ σε ζήτηση τις εταιρείες, με δεδομένο μάλιστα ότι στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια μόνο λίγες εκατοντάδες ηλεκτρικά οχήματα!

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν αγορές 2.637 ηλεκτρικών ποδηλάτων. Τα ποδήλατα σταθερά καταλαμβάνουν περίπου το 80% των πωλήσεων και για το λόγο αυτό ξεκινά άμεσα η κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων στην Αττική, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις και πολλούς δήμους.

Χαμηλή παραμένει η αγορά ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων van (Ν1 PHEV), καθώς και η αγορά αμιγώς ηλεκτρικών ταξί.

 

Βελτίωση του στόλου οχημάτων

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ηλεκτροκίνηση στην χώρα μας κερδίσει τον Έλληνα, αισιόδοξο μήνυμα για την βελτίωση του στόλου των οχημάτων στην χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως έρευνα της Deloitte εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα φτάσουν τα 11,2 εκατομμύρια το 2025 και τα 31,1 εκατομμύρια έως το 2030.

Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το ένα τρίτο όλων των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως θα είναι ηλεκτρικά. Αυτό θα αυξήσει τον συνολικό ετήσιο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που πωλούνται στα 31,1 εκατομμύρια παγκοσμίως, δηλαδή περίπου δέκα εκατομμύρια οχήματα περισσότερα από τις προβλέψεις που έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Παρά τη διακοπή των εργοστασίων τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2020.

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν το 81% όλων των αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων. Η Deloitte πρόβλεψε, ωστόσο, ότι η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιταχυνθεί επειδή θα υπάρξει επίλυση των περισσοτέρων προβλημάτων που εντοπίζονται σήμερα, ενώ θα υπάρξει αλλαγή της τάσης των καταναλωτών.

Σημαντικό ρόλο για την αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με επικεφαλής της εταιρείας, είναι ότι θα υπάρξει πριμοδότηση των καταναλωτών για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ σύντομα η τιμή τους θα είναι ίδια σχεδόν με αυτές ενός βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου. Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αύξηση των σημείων φόρτισης παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων είναι απίθανο να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία και αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί έως το 2024. Όμως το γενικότερο πλάνο που προβλέπει μηδενικές εκπομπές ρύπων για τις μετακινήσεις μέχρι το 2050 και η προτεινόμενη απαγόρευση της πώλησης ρυπογόνων οχημάτων έως το 2035, οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Στατιστικά πλήρους εβδομάδας (24-31 Αυγούστου) για τη δράση ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Δίκυκλα/Τρίκυκλα (L1ea-L7) 441 13,18%
Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 BEV) 19 0,57%
Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 PHEV) 1 0,03%
Ηλεκτρικά Ποδήλατα 2637 78,79%
Ι.Χ. επιβατικά Αυτοκίνητα (M1 ΒΕV) 247 7,38%
ΤΑΞΙ αμιγώς ηλεκτρικό 2 0,06%
3347

 

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ : 3 εκατ. ευρώ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ :

ΑΤΤΙΚΗ : 1310 ( 39,21%)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 413 (12,36%)

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : 210 (6,29%)

ΣΥΝΟΛΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ (Με το Ηράκλειο) : 15,24%

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ : 269 , αντιστοιχεί στο 52% των πωλήσεων των τελευταίων 4 ετών

ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ : 98

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ : 196 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ / 73 ΕΤΑΙΡΙΚΑ

                                     ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ                   ΕΤΑΙΡΙΕΣ

 

LEASING:                                    28                                     22

ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ:                              83                                    34

ΔΑΝΕΙΟ:                                      85                                    17

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...