3.5 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μάθε παιδί μου κυβερνοασφάλεια, να έχεις σίγουρη δουλειά

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Επάγγελμα κυβερνοασφάλεια. Δείχνει να είναι η ειδικότητα του μέλλοντος, με εξασφαλισμένη την απορρόφηση, υψηλές απολαβές και μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.

Ζούμε στην εποχή που συντελείται η μεγαλύτερη κατανομή δεξιοτήτων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Σε αυτή την ανακατανομή οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια φαίνεται να βρίσκονται σε προνομιακή θέση.

Υπολογίζεται ότι, για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση στο εν λόγω επάγγελμα, ο αριθμός των εργαζομένων, που θα ειδικευτεί στην κυβερνοασφάλεια, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 145%. Το 2019 οι κενές θέσεις εργασίας για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια. Από 2,9 εκατομμύρια το 2018 και 1,8 εκατομμύρια το 2017. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έλλειμα εργατικού δυναμικού στο συγκεκριμένο χώρο ανήλθε σχεδόν στις 500.000 θέσεις.

Σήμερα, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν έλλειψη εργατικού δυναμικού στην  κυβερνοασφάλεια. Μάλιστα, οι ίδιες οι εταιρείες χαρακτηρίζουν αυτή την έλλειψη ως το βασικό μέλημά τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη Cybersecurity Workforce Study 2019 του οργανισμού πιστοποίησης ασφάλειας (ISC)², το μεγαλύτερο έλλειμμα εργατικού δυναμικού παρατηρείται στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (64%). Ακολουθεί η Λατινική Αμερική (15%), η Βόρεια Αμερική (14%) και τέλος η Ευρώπη (7%).

 

Οι κενές θέσεις εργασίας για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν το 2019 τα 4 εκατομμύρια

Το κενό μεγαλώνει

Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι μισοί από αυτούς παραδέχτηκαν ότι ο οργανισμός στον οποίο δουλεύουν διατρέχει «μέτριο ή εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο λόγω της έλλειψης προσωπικού στην κυβερνοασφάλεια». Η πανδημία του COVID-19 και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού θα εκτοξεύσουν περαιτέρω τις ανάγκες για προσωπικό κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία ESET, οι επιθέσεις αυξάνονται σε αριθμό και σοβαρότητα. Το ίδιο και η πίεση στους εργαζόμενους, που απασχολούνται στον τομέα της κυβερνοασφάλεια, όπως και η ζήτηση για λύσεις ασφαλείας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το έλλειμμα εργατικού δυναμικού δεν πρόκειται να συρρικνωθεί. Αντίθετα, η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά» τονίζει η εταιρεία.

Περί αμοιβών

Ένα ερώτημα που προβάλλεται συχνά είναι εάν μπορείτε να εργαστείτε στον τομέα της κυβερνοασφάλειας χωρίς πτυχίο στον αντίστοιχο ή σε παρεμφερή τομέα. Σύμφωνα με το (ISC)², οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν συνήθως πτυχίο ή ανώτερο δίπλωμα και μεγάλο μέρος αυτών έχουν σπουδές στις επιστήμες υπολογιστών ή της πληροφορικής.

Από την άλλη, ένα ποσοστό 12% προσλήφθηκε στον τομέα της ασφάλειας των υπολογιστών «μόνο» με δίπλωμα γυμνασίου. Ενώ όλο και περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα σπουδών στην ασφάλεια των υπολογιστών, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων που δεν έχει ξεκινήσει τέτοια προγράμματα.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί εμπειρογνώμονες του τομέα είναι αυτοδίδακτοι και / ή προετοιμασμένοι για τη σταδιοδρομία τους μέσω μη ακαδημαϊκών μαθημάτων και πιστοποιήσεων. Και αυτό τη στιγμή που η κατοχή πιστοποίησης στην κυβερνοασφάλεια φαίνεται να χαράσσει τον δρόμο για υψηλότερες απολαβές.

Οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν, που μπορούν να αποδείξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς: 71.000 δολάρια ΗΠΑ κατά μέσο όρο ετησίως από τους συναδέλφους τους που δε διαθέτουν τέτοια πιστοποίηση, 55.000 δολάρια ΗΠΑ. Το χάσμα είναι ακόμη πιο μεγάλο στις ΗΠΑ και την Ασία-Ειρηνικό.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

«Ξαναμοιράζεται» η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση – Οι νέοι «παίκτες» και ο ανταγωνισμός

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ισχυροί διεθνείς παίκτες όπως η Warner Media και η Walt Disney υλοποιούν το 2022 τα πλάνα επέκτασής του HBO ΜΑΧ...

Χάρτα για τα ψηφιακά δικαιώματα συντάσσει η Ευρώπη

  Η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει την πρώτη -παγκοσμίως- διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές της Νατάσας Φραγκούλη Ένα όραμα, που προώθησε σθεναρά ο...

ΕΕΚΕ: Δείτε τι δικαιούστε αν εγκλωβιστήκατε οδικώς ή σιδηροδρομικώς στην κακοκαιρία

Αποζημίωση σε κάθε επιβάτη και όχι μόνο στον οδηγό του εγκλωβισμένου οχήματος προβλέπει η νομοθεσία σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας...

Δίμηνη παράταση για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022, για την υπογραφή συμβολαίων...

Ryanair: Νέες πτήσεις Ελλάδα – Δουβλίνο

Εξυπηρετώντας 120 προορισμούς, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Ryanair σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος το μεγαλύτερο καλοκαιρινό της πρόγραμμα από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Η αυξημένη...