24.3 C
Athens
Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Μ. Τσαμάζ: Μετασχηματισμός του ΟΤΕ σε πάροχο ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Δεκαετές πλάνο όπου ο Όμιλος ΟΤΕ θα μετασχηματιστεί σε πάροχο ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος, από εταιρεία τηλεπικοινωνιών που είναι σήμερα εξήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας  στους μετόχους κατά τη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ομίλου.

«Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Το disruption, η απότομη αλλαγή, μπορεί να έρθει από παντού. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον με την τεχνολογία. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα enabler και επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στρατηγικό σχέδιο

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο που θα πάει τον ΟΤΕ στο 2030, τόνισε ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες.

«Τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ο Όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα και δεσμεύεται για επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024» ανέφερε.

Μάλιστα είπε ότι στόχος του ΟΤΕ είναι να παρέχει την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. «Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο 2030 είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει πώς θα είναι ο Οργανισμός. «Ξέρουμε όμως ότι θα είναι πιο ψηφιακοποιημένος. Ότι θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό. Ότι θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες. Ότι θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος, και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά» διευκρίνισε ο κ. Τσαμάζ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε, η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους.

Επενδύσεις

Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ παρά το γεγονός ότι το 2020 ήρθαν  αντιμέτωποι με μία νέα κρίση, δεν περιέκοψαν  επενδύσεις. «Διατηρήσαμε τοφιλόδοξο επενδυτικό μας πλάνο στα ίδια επίπεδα με το 2019. Συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε υποδομές υψηλών ταχυτήτων, για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των οικιακών και επιχειρησιακών πελατών.

Μάλιστα, δύο εβδομάδες πριν από το τέλος του έτους, γίναμε ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που προχώρησε στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G. Στόχος μας είναι να παρέχουμε πληθυσμιακή κάλυψη 60% μέχρι το τέλος του 2021. Συνεχίσαμε επίσης, να επεκτείνουμε το δίκτυο Fiber to the Home, φτάνοντας τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά στο τέλος του 2020, και στοχεύοντας να ξεπεράσουμε τις 550 χιλιάδες έως το τέλος του 2021» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

  • «Επενδύσαμε στο πιο ελκυστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Εξασφαλίσαμε για τρεις επιπλέον περιόδους τα δικαιώματα μετάδοσης για όλα τα τουρνουά ποδοσφαίρου της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του Champions League και του Europa League.
  • Πετύχαμε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούμε, με την απόσχιση των κλάδων της πρώτης γραμμής – της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων μας – σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες.
  • Ενισχύσαμε την ευελιξία μας, υλοποιώντας ένα ευρύ πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης. Υιοθετήθηκε από περισσότερους από 1.300 εργαζομένους στην Ελλάδα, οδηγώντας σε σημαντικές εξοικονομήσεις.
  • Τέλος, ανακοινώσαμε τη συμφωνία πώλησης της σταθερής στην Ρουμανία, με στόχο να επικεντρωθούμε σε δραστηριότητες που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις και ταμειακές ροές».

Μέρισμα

Η Γενική Συνέλευση των μετοχών του ΟΤΕ υπερψήφισε την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή (σε απόλυτο ποσό) για τη χρήση 2020, μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι που είχε δοθεί μέρισμα 0,55 ευρώ για τη χρήση 2019.

Δεν αποκλείεται και η διανομή έκτακτου μερίσματος εντός του 2021 από την ολοκλήρωση της πώληση της θυγατρικής Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Romania που ανακοινώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό τους έτους.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η τηλεόραση The Terrace της Samsung λαμβάνει την πρώτη πιστοποίηση της βιομηχανίας για θέαση σε εξωτερικό χώρο από το UL

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε πως όλα τα μοντέλα τηλεοράσεων The Terrace, της premium σειράς που έχει σχεδιαστεί για εξωτερικούς χώρους, είναι τα...

H Siemens διοργανώνει τη virtual εκδήλωση Smart Buildings Connect, στις 21-25 Ιουνίου

 Με το σύνθημα «Ας συνδυάσουμε τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο», η Siemens παρουσιάζει σε μια σειρά από sessions, τις τελευταίες καινοτομίες που...

Βράβευση για την Prosvasis στα Cloud Computing Awards 2021

Η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης Prosvasis GO έλαβε την κορυφαία διάκριση “Best SaaS Product”Η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, ξεχώρισε στα Cloud Computing Awards...

Με θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η δράση του Ιδρύματος Vodafone «Γνώρισε τον κόσμο του STEM»

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ “The Tipping Point”Το Ίδρυμα Vodafone, στo πλαίσιο του προγράμματος Generation Next και σε συνεργασία με τον Μη Kερδοσκοπικό Οργανισμό...

Σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα της Πρωτοβουλίας  «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας»

Νέες υπηρεσίες για την ενίσχυση της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.Με κύριο στόχο τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων...