3 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Μ.Τσαμάζ: 1 εκατ. γραμμές οπτικής ίνας και 80% κάλυψη 5G το 2022

Τον στόχο του ΟΤΕ να αναβαθμίσει τη χώρα και να συμβάλλει καταλυτικά στην «Ελλάδα 2.0», την Ελλάδα της νέας εποχής, περιέγραψε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, στο μήνυμά του προς τους μετόχους.

«Για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της χώρας μας μακροπρόθεσμα, χρειάζονται κορυφαίες ψηφιακές υποδομές. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη των δικτύων του μέλλοντος, φτιάχνοντας το περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, ο ΟΤΕ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πελατών του και της χώρας για πιο γρήγορες και αξιόπιστες ταχύτητες σταθερής και κινητής αναπτύσσοντας τα δίκτυά του, και κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις στη χρήση δεδομένων, κεφαλαιοποιώντας τις επενδύσεις μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, δήλωσε ότι «τώρα, ήρθε η ώρα για άλλο ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ένα βήμα που θα δώσει στη χώρα μία θέση ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

FTTH στα 2/3 της χώρας

Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε στη στρατηγική απόφαση να φτάσει η υποδομή Fiber-to-the-Home (FTTH) στα 2/3 της χώρας. «Κλείσαμε το 2021 έχοντας δώσει πρόσβαση σε FTTH σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία. Οι επενδύσεις αυτές είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΤΕ αναβαθμίζει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες internet στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η υποδομή FTTH, όπου αυτό είναι εφικτό, βασιζόμενοι στην τεχνολογία FTTC.

80% πληθυσμιακή κάλυψη 5G

Στην κινητή, o επικεφαλής του ΟΤΕ τόνισε η υπεροχή της Cosmote είναι αναμφισβήτητη. «Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξήσουμε την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G σε 80%, και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχεδόν 100%», δήλωσε σχετικά. Οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρουμε, η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών μας και η ευελιξία που παρέχουμε στην Εξυπηρέτηση, διατηρούν την ικανοποίηση των πελατών μας σε υψηλά επίπεδα.

Το τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΟΤΕ, ανέφερε ο ίδιος. Η Cosmote TV συνεχίζει να επενδύει σε ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, διασφαλίζοντας αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων και διοργανώσεων και εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες Over-the-Top (OTT).

Παράλληλα, συνεχίζει την δραστηριοποίηση του ομίλουστις ψηφιακές αγορές των παραγγελιών φαγητού, των ασφαλειών και των πληρωμών, παρέχοντας πρόσθετες υπηρεσίες και σύγχρονες λύσεις.

«Τέλος, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, υλοποιώντας σημαντικά έργα ICT. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ΟΤΕ σε αυτό τον τομέα, τον καθιστούν συνεργάτη επιλογής για έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)».

Κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών

Ο κ. Τσμάζ ανέφερε ότι για να γίνει πράξη το όραμα του ΟΤΕ, να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα, πρέπει να συνεχίσει να αλλάζει, μετασχηματίζοντας το επιχειρησιακό του μοντέλο. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος μέχρι σήμερα, μετατρέποντας τον Όμιλο σε έναν ευέλικτο οργανισμό, ανοιχτό στις νέες τεχνολογίες, στελεχωμένο με νέους ανθρώπους με γνώσεις και όρεξη, με τους οποίους εξελισσόμαστε μαζί.

«Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Οι απαιτήσεις των πελατών μας και το ανταγωνιστικό περιβάλλον επιβάλλουν εγρήγορση, προσαρμοστικότητα και συνεχή αλλαγή», είπε.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Σε άλλο σημείο, ο επικεφαλής του Οργανισμού ανέφερε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη διέπει τη στρατηγική και τις επιχειρηματικές αποφάσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας του ΟΤΕ. Τα κριτήρια ESG είναι ενσωματωμένα στον τρόπο που λειτουργεί και συμβάλλουν στη μέτρηση της επίδοσής του και στην επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τα θέματα αυτά, και συμβαδίζουν με τον συνεχή μετασχηματισμό.

«Το 2021 πετύχαμε όλους τους περιβαλλοντικούς μας στόχους, και έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια. Συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ψηφιακού κόσμου για όλους μέσω της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών, ενός βιώσιμου κόσμου μέσω μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποδοτική χρήση των πόρων μας, και ενός ισότιμου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς».

Η νέα κανονικότητα

Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή έχει γίνει η νέα κανονικότητα. «Και τη χρονιά που πέρασε, ζήσαμε απότομες αλλαγές και αντιμετωπίσαμε νέες προκλήσεις, γεωπολιτικές και μακροοικονομικές, με τον πληθωρισμό να επηρεάζει το κόστος μας, ιδίως για  ενέργεια, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας». Έχοντας επενδύσει την περασμένη δεκαετία στο μετασχηματισμό του Ομίλου σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις, ο ΟΤΕ είναι σήμερα πιο έτοιμος από ποτέ για να απαντήσει στις νέες προκλήσεις, και να παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Η ισχυρή ανταγωνιστική θέση, συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Τσαμάζ, αποτυπώθηκε στις επιδόσεις του 2021. «Ανακάμπτοντας από την πανδημία, βελτιώσαμε τρίμηνο με το τρίμηνο τα οικονομικά μας αποτελέσματα. Κλείσαμε τη χρονιά με αύξηση πάνω από 3% στα έσοδα, 6% στη κερδοφορία EBITDA και 17% στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Στην Ελλάδα, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε όλες τις γραμμές εσόδων, με τα ετήσια έσοδα να αυξάνονται κατά 5%».

Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους ανθρώπους μας που εργάζονται με πάθος, ενθουσιασμό και αφοσίωση, για να χτίσουν έναν ισχυρό ΟΤΕ για τον 21ο αιώνα, σε πείσμα των καιρών και παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις.

Για τους μετόχους τόνισε ότι ο ΟΤΕ υλοποιεί  μια ουσιαστική πολιτική αμοιβών, που περιλαμβάνει την πολιτική μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή για το 2022.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η 70ή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με συμμετοχή μετόχων που εκπροσωπούσαν το 84,51% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου (μετά την αφαίρεση των ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες δεν υπολογίζονται για τον σχηματισμό απαρτίας).

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία η Συνέλευση ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα η Γενική Συνέλευση ενέκρινε:

  • Τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ΟΤΕ Α.Ε. σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Εταιρικές και Ενοποιημένες) της χρήσης 2021 με τις σχετικές Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών, καθώς και τη διανομή μερίσματος ύψους 0,558 ευρώ ανά μετοχή.
  • Τη συνολική διαχείριση της Εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη χρήση 2021 σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν.4548/2018, καθώς και την απαλλαγή των Ελεγκτών για την ίδια χρήση σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 περίπτωση (γ) του Ν.4548/2018.
  • Το διορισμό της ελεγκτικής εταιρείας “Deloitte Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών” για τον υποχρεωτικό έλεγχο των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων (Εταιρικών και Ενοποιημένων) της ΟΤΕ Α.Ε. της χρήσης 2022, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
  • Τις αποζημιώσεις και έξοδα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του κατά τη χρήση 2021 και χορήγησε προέγκριση καταβολής τους κατά τη χρήση 2022.
  • Τις μεταβλητές αμοιβές των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2021.
  • Την Έκθεση Αποδοχών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2021.
  • Την αναθεώρηση της Πολιτικής Αποδοχών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΤΕ Α.Ε. και τη σχετική τροποποίηση της σύμβασης του Διευθύνοντος Συμβούλου.
  • Τη χορήγηση ειδικής άδειας, σύμφωνα με τα άρθρα 97 παρ.3, 99 παρ. 1,2 και 100 παρ.2 του Ν.4548/2018, για τη συνέχιση, κατά την περίοδο από 31/12/2022 έως 31/12/2023, της ασφαλιστικής κάλυψης της αστικής ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντικών Στελεχών της ΟΤΕ Α.Ε. και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, κατά την άσκηση των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεων ή εξουσιών τους.
  • Την ακύρωση 5.617.282 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η Εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 15.896.908,06 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018 και τη σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 (Μετοχικό Κεφάλαιο) του Καταστατικού της Εταιρείας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Τα Public λανσάρουν refurbished smartphones & laptops

Τα Public φέρνουν αποκλειστικά τις refurbished συσκευές “second go” που ξαναφτιάχτηκαν με αγάπη από τεχνικούς των iRepair Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα “Green” επιλογή...

Επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων  Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθούν επαναληπτικές θεωρητικές γραπτές εξετάσεις των υποψήφιων ελεγκτών οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με...

LG: Τα soundbars  είναι ο απόλυτος σύμμαχος για κινηματογραφικό ήχο στο σπίτι

Με αναβαθμισμένες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθαρού ήχου surround Εάν σας αρέσει να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα,...

Dell Technologies: H εξέλιξη του Concept Luna δείχνει το δρόμο για το βιώσιμο PC του μέλλοντος

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για...

Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τι αλλάζει με το έργο των 48 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τάξη στο γενικό αρχείο του Κράτους θα βάλει ένα σημαντικό έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της πληροφορίας με βασικό στόχο...